Specifika afrického etnika a partnerství s cizincem Olga Shivairová
Trocha Faktografie Afrika – 2. největší kontinent 55 států Nepřeberné množství jazyků Velká různorodost kultury Více než miliarda obyvatel Množství nerostných surovin: ropa, diamanty, měď, zlato, platina, kobalt…
Kultura Velice rozmanitá – i v rámci států – kmeny Důraz na sepjetí s přírodou Velká jednotnost rodiny, vícegenerační rodiny – rodiče – živitelé, prarodiče – emoční péče, čas Komunitní život Rituály V současné době kultura ovlivněna globalizací
Tradiční hliněný dům
Stavba tradičního domu z hlíny
Kamenný omítnutý dům
Moderní život velkoměsta
Život ve slumu ve velkoměstě
Školství Podobné jako v ČR Začátek školního roku: leden MŠ – od 3 let ZŠ – od 6ti let, osmiletá SŠ – 4 roky VŠ – 4 roky (bakalář), 2 roky (magistr) Začátek školního roku: leden Prázdniny: duben, srpen, prosinec (trimestry)
Výuka Ve třídách až 90 žáků na jednoho učitele Photo Gallery Výuka Ve třídách až 90 žáků na jednoho učitele Obrovská kázeň, učitel je autoritou Od 2003 bezplatná školní docházka v ZŠ, předtím 40-45 dětí ve třídě Školní uniformy
Školy
Každodenní život na vsi Ráno: péče o dobytek, farmaření Poledne: vaření, odpočinek Večer: práce na farmě, vaření
Příprava půdy pro setbu
Mytí nádobí po snídani
Děti pomáhají s donáškou vody
Praní prádla
Péče o dobytek
Kuchyně Liší se podle státu a hlavně podle kmene – např. pro kmen Luo a Lughya – ugálí (kukuřičná mouka), vařené kuře a sukumawiki, pro kmeny Maasai, Turkana, Samburu – dobytčí krev s mlékem, pro kmeny Giriama (pobřeží) – rýže s rybou Další tradiční potraviny: zelí, špenát, chapati, luštěniny, banány, kasawa a maso (zejména hovězí, kozí, skopové) Příprava: na otevřeném ohni ve zvlášť postavené kuchyni nebo venku
Black eyed peas – Vigna mungo Jedí se luštěniny – obsahují bílkoviny, zdroj imunostimulantů, dále se jedí listy – zdroj kyseliny listové a minerálních látek
Sukumawiki Podobné jako kedlubnové listy, obsahují kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor, zinek, železo, karoten, vitamín C, B1 a B 2.
Banán na vaření – u nás odrůda plantain File File history File usage Global file usage Metadata Banán na vaření – u nás odrůda plantain Vaření, smažení, pečení. Bohatý zdroj bílkovin, sacharidů, polysacharidů, pektinu, provitaminu A, vitaminů B2, B6, C a minerálních látek: draslíku, hořčíku, zinku, železa, molybdenu a manganu.
Sladké brambory - batáty Bohatý zdroj škrobu, fruktózy, glukózy a sacharózy. Dále obsahují vitamíny A, B, C, E, železo a vlákninu. Příprava: vaření, smažení.
Cassava Keř, jedlé kořeny. Bohatý zdroj škrobu, vitamínu A, D, B 12, vápníku a draslíku. Příprava: vaření, smažení nebo mletí na mouku.
Zdraví a zdravotní péče Nejčastější onemocnění: Malárie - ročně 300 000 000 osob infikováno Žlutá zimnice – ročně 200 000 infikovaných Spavá nemoc – ročně 300 000 – 500 000 HIV/AIDS – v současnosti 14,5 milionu obyvatel Afriky Pneumonie Břišní tyfus Naopak nízký výskyt civilizačních chorob – DM, ICHS, nádory, duševní choroby; nízký výskyt obezity
Plasmodium falciparum
Zdravotní péče
Zdravotní péče Velký rozdíl mezi městem a vesnicí Pro lidi z měst: Drahá, ale na relativně dobré úrovni, liší se podle typu zařízení Chybí jednotný systém pojištění, kdo si platí, dostane základní péči v nemocnici. Kdo neplatí, není ošetřen
Nemocnice v Nairobi
Finančně nedostupná, často pouze základní a daleko Nemocnice na venkově Pro lidi z vesnic: Finančně nedostupná, často pouze základní a daleko