Specifika afrického etnika a partnerství s cizincem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
Maso Bc. Miroslav Kříž.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
AUSTRÁLIE Hospodářství
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Ovoce – Význam ve výživě
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Afrika nevšedníma očima … nejen v českých školách II 2010 Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Výživa.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Celer.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Anatomická stavba obilného zrna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Specifika afrického etnika a partnerství s cizincem Olga Shivairová

Trocha Faktografie Afrika – 2. největší kontinent 55 států Nepřeberné množství jazyků Velká různorodost kultury Více než miliarda obyvatel Množství nerostných surovin: ropa, diamanty, měď, zlato, platina, kobalt…

Kultura Velice rozmanitá – i v rámci států – kmeny Důraz na sepjetí s přírodou Velká jednotnost rodiny, vícegenerační rodiny – rodiče – živitelé, prarodiče – emoční péče, čas Komunitní život Rituály V současné době kultura ovlivněna globalizací

Tradiční hliněný dům

Stavba tradičního domu z hlíny

Kamenný omítnutý dům

Moderní život velkoměsta

Život ve slumu ve velkoměstě

Školství Podobné jako v ČR Začátek školního roku: leden MŠ – od 3 let ZŠ – od 6ti let, osmiletá SŠ – 4 roky VŠ – 4 roky (bakalář), 2 roky (magistr) Začátek školního roku: leden Prázdniny: duben, srpen, prosinec (trimestry)

Výuka Ve třídách až 90 žáků na jednoho učitele Photo Gallery Výuka Ve třídách až 90 žáků na jednoho učitele Obrovská kázeň, učitel je autoritou Od 2003 bezplatná školní docházka v ZŠ, předtím 40-45 dětí ve třídě Školní uniformy

Školy

Každodenní život na vsi Ráno: péče o dobytek, farmaření Poledne: vaření, odpočinek Večer: práce na farmě, vaření

Příprava půdy pro setbu

Mytí nádobí po snídani

Děti pomáhají s donáškou vody

Praní prádla

Péče o dobytek

Kuchyně Liší se podle státu a hlavně podle kmene – např. pro kmen Luo a Lughya – ugálí (kukuřičná mouka), vařené kuře a sukumawiki, pro kmeny Maasai, Turkana, Samburu – dobytčí krev s mlékem, pro kmeny Giriama (pobřeží) – rýže s rybou Další tradiční potraviny: zelí, špenát, chapati, luštěniny, banány, kasawa a maso (zejména hovězí, kozí, skopové) Příprava: na otevřeném ohni ve zvlášť postavené kuchyni nebo venku

Black eyed peas – Vigna mungo Jedí se luštěniny – obsahují bílkoviny, zdroj imunostimulantů, dále se jedí listy – zdroj kyseliny listové a minerálních látek

Sukumawiki Podobné jako kedlubnové listy, obsahují kyselinu listovou, draslík, vápník, fosfor, zinek, železo, karoten, vitamín C, B1 a B 2.

Banán na vaření – u nás odrůda plantain File  File history  File usage  Global file usage  Metadata                                                                                                                      Banán na vaření – u nás odrůda plantain Vaření, smažení, pečení. Bohatý zdroj bílkovin, sacharidů, polysacharidů, pektinu, provitaminu A, vitaminů B2, B6, C a minerálních látek: draslíku, hořčíku, zinku, železa, molybdenu a manganu.

Sladké brambory - batáty Bohatý zdroj škrobu, fruktózy, glukózy a sacharózy. Dále obsahují vitamíny A, B, C, E, železo a vlákninu. Příprava: vaření, smažení.

Cassava Keř, jedlé kořeny. Bohatý zdroj škrobu, vitamínu A, D, B 12, vápníku a draslíku. Příprava: vaření, smažení nebo mletí na mouku.

Zdraví a zdravotní péče Nejčastější onemocnění: Malárie - ročně 300 000 000 osob infikováno Žlutá zimnice – ročně 200 000 infikovaných Spavá nemoc – ročně 300 000 – 500 000 HIV/AIDS – v současnosti 14,5 milionu obyvatel Afriky Pneumonie Břišní tyfus Naopak nízký výskyt civilizačních chorob – DM, ICHS, nádory, duševní choroby; nízký výskyt obezity

Plasmodium falciparum

Zdravotní péče

Zdravotní péče Velký rozdíl mezi městem a vesnicí Pro lidi z měst: Drahá, ale na relativně dobré úrovni, liší se podle typu zařízení Chybí jednotný systém pojištění, kdo si platí, dostane základní péči v nemocnici. Kdo neplatí, není ošetřen

Nemocnice v Nairobi

Finančně nedostupná, často pouze základní a daleko Nemocnice na venkově Pro lidi z vesnic: Finančně nedostupná, často pouze základní a daleko