Pomoc dětem s Hepatitidou C v ústavních podmínkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Kariérové poradenství
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Testování na školách Jaroslav Šejvl, Jana Zapletalová, Pavel Kabíček XVIII. ročník AT konference CZ.1.07/1.3.00/ ESF OP VK.
Darja Hrabánková Navrátilová
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Komunitní péče.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Sociální patologie SCPT SCPA
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
AMBULANCE – PODSTATNÁ ČÁST KLINIKY PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ
Monitoring, prevention and treatment of HIV infection in prison facilities Sledování, prevence a léčba HIV infekcí ve věznicích MUDr.Lukosz Mečislav Ředitel.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Preventivní programy v ordinaci PLDD
HIV TESTOVACÍ POLITIKA; VÝSLEDKY HIV SURVEILLANCE U IDU´s ČR 1985 – duben 2007 RNDr.M.Brůčková, CSc. Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř.
Očkovací centra Avenier (nejsou jen pro cestovatele) Mirka Kohoutková Obchodní a marketingová manažerka Praha Avenier, a.s., Bidláky 20, 639.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Ošetřovatelství v primární péči
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovství biologické a pěstounské
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Pomoc dětem s Hepatitidou C v ústavních podmínkách MVDr. Silvie Kubešová

Roche – portrét společnosti Založena 1. října 1896 průmyslníkem Fritz Hoffmann-La Roche V současné době nejvýznamnějším světovým dodavatelem biotechnologií se svými inovativními produkty určenými pro včasnou detekci, prevenci, diagnostiku a léčbu onemocnění Je světovou jedničkou v oboru diagnostiky, dále předním dodavatelem léků pro onkologii, transplantační medicínu a virologii, úspěšně působí i v jiných lékařských oblastech jako je léčba autoimunitních onemocnění, zánětů, metabolických poruch a poruch centrálního nervového sytému Celosvětově zaměstnává přes 80000 lidí a ročně investuje do výzkumu a vývoje přibližně 9 miliard švýcarských franků Od roku 1992 působí úspěšně v České republice

Charakteristika činnosti v ČR Podpora prevence, diagnostiky, léčby a edukace v problematice chronických virových hepatitid Profesionální týmy s pokrytím Moravy a Čech Specifické projekty zaměřené na prevenci a včasný záchyt onemocnění Zajištění odborné komunikace s léčebnými centry

Chronická virová hepatitida typu C charakteristika onemocnění Nejvýznamnější virovou hepatitidou v současné době v ČR Značná část infikovaných nemá zpočátku obtíže – zdravotní důsledky neodhaleného a neléčeného onemocnění Převážně se šíří kontaktem s infikovanou krví, méně často pohlavním stykem, z matky na dítě během těhotenství či porodu V současné době neexistuje očkování proti hepatitidě typu C Celková léčba nejčastěji jeden rok

Chronická virová hepatitida typu C cesty přenosu Pacienti se zvýšeným rizikem nákazy: Narkomani (experimentátoři) s parenterální aplikací drog (IVDU) – 70-90% nově vzniklých případů Příjemci krevních transfuzí a transplantátů před rokem 1992 (zejména hemofilici) Hemodialyzovaní pacienti Osoby operované před rokem 1992 - často dostaly krevní transfuzi a neví o tom (totéž platí i pro ženy, které rodily před tímto datem) Tetovaní, piercing, akupunktura za nesterilních podmínek Výkon trestu odnětí svobody Osoby často střídající sexuální partnery

Proč zaměření na diagnostické a výchovné ústavy ? Koncentrace mládeže s rizikovým chováním ve smyslu experimentování nebo užívání drog Možnost osvěty, diagnostiky a případné léčby pod profesionálním zdravotnickým a pedagogickým dohledem Snížení rizika šíření chronické virové hepatitidy C v zařízeních ústavního typu a veřejného zdraví Ochrana a edukace ostatních dětí a personálu ústavů

Návrh bezplatné nabídky společnosti Roche pro ústavy: Zajištění zdarma orientačních anti-HCV testů Vytvoření harmonogramu vzdělávacího programu pro jednotlivá zařízení-přednášky pro děti i zaměstnance, osvěta Možnost okamžitého anonymního testování dětí i zaměstnanců anti-HCV testy přímo v zařízení Proškolení v testování pracovníků (zdravotníků), nebo zajištění anonymního testování dětí i zaměstnanců profesionálními pracovníky naší společnosti. Dále možnost testování anti-HCV testů v rámci vstupních, preventivních a výstupních zdravotních prohlídek u smluvního lékaře. Návaznost na případnou konfirmaci reaktivních testů a pomoc při zprostředkování případné léčby

Testování anti-HCV v ústavních podmínkách Testy pro profesionální použití – minimálně střední odborné zdravotnické vzdělání (zdravotní sestra – ZS) Možnosti v případě, že není zdravotník v zařízení: V rámci odborného semináře – nasmlouvaná ZS (praktický lékař, přednášející lékař apod.) V rámci vstupní, periodické, příp. výstupní zdravotní prohlídky – spádový praktický lékař pro děti

Základní principy Princip respektu – možnost volby, respektována práva klientů Princip anonymity – evidence pouze pomocí kódů Princip aktuálnosti – řešení situací bez odkladu Princip individuálního přístupu

Příklad z praxe Výchovný ústav Střílky-první ústav, který využil naší bezplatné služby Jednání zástupce společnosti s ředitelem a zdravotníkem Navrhnut speciální program dle možností a požadavků zařízení Termín konání 9.5.2013 Proškolen zdravotník, předány testy, přednáška na téma: Chronická hepatitída typu C Zajištěn profesionální přednášející prof. MUDr. Petr Husa,CSc., přednosta infekční kliniky FN Brno Cílová skupina děti 15-18 let a zaměstnanci Dobrovolné testování / 24 dětí/ a /10 zaměstnanců/

Příklad z praxe Výchovný ústav Střílky-první ústav, který využil naší bezplatné služby Předány materiály s danou tématikou 1 pozitivní dítě, které v současné době na vlastní žádost a žádost zákonných zástupců absolvuje léčbu Ústav požádal o další spolupráci v školním roce 2013/2014 a možnost informovat o nabídnutém programu společnosti i ostatní zařízení

Příklad z praxe další ústavy. které využily naší nabídky Výchovný ústav Velké Meziříčí- testováno 25 dětí, 1 pozitivní Výchovný ústav Višnové – testovován0 15 dětí, 1 pozitivní, 8 zaměstnanců Výchovný ústav Janštejn – testováno 8 dětí,1 pozitivní, 8 zaměstnanců Výchovný ústav Ždár nad Sázavou – testováno 21 dětí, 2 zaměstnanci Výchovný ústav Moravský Krumlov – testováno 10 dětí

Kontakty Roche: MVDr. Silvie Kubešová – Morava + kraje Vysočina, Královehradecký a Pardubický Tel.: 606 659 451 Email: silvie.kubesova@roche.com MUDr. Hana Markovová – Čechy Tel.: 602 267 252 Email: hana.markovova@roche.com

Výchovný ústav Střílky Preventivní a léčebný program HEPATITIDY C v ústavních podmínkách Zdravotní sestra Radka Konečná

O co usilujeme minimalizovat co do největší možné míry poškození a zdravotní důsledky způsobené konzumaci drog, nebo rizikový způsob života dětí, kteří jsou infikováni virem HEPATITIDY C a zároveň zajistit ochranu zdravých dětí a zaměstnanců v kolektivním ústavním prostředí. NABÍZÍME – dobrovolnost, anonymitu, možnost volby a aktuálnosti při řešení zdravotní dopadů, osvětu

Z čeho vycházíme Ze zkušenosti a spolupráce: DŘÍVE - Hygienické stanice Kroměříž SOUČASNOST - Nízkoprahová centra Charita - K PLUS Kroměříž, K CENTRUM Kyjov. Vybrané nabízené služby společnosti Roche Praha Zdravotnické specializační středisko - Infekční ambulance FN Brno

Konkrétní příklady pomoci Ambulantní léčba, která probíhá bez vyčlenění dítěte ze současného prostředí kmenového ústavu, nevyžadující hospitalizaci, nebo jen minimální v podobě detoxu do 10 dnů. Léčebný program přímo pro určitého spolupracujícího klienta Zajištění komunikace s rodinou , léčeným dítětem a zdravotnickým zařízením Nepřetržité informace, injekční aplikace léku a kontroly zdravotního stavu dítěte přímo v zařízení zaškoleným profesionálním zdravotníkem kmenového ústavu

Praxe V rámci preventivního zdravotního filtru v zařízení otestuje zdravotník dítě jednoduchým testem. Jedná se o odběr kapky krve z prstu, do které se přidá připravené sérum. Po 5-10 minutách dochází k reakci a samotnému vyhodnocení spojeném s informováním testované osoby. V případě negativního výsledku je osoba poučena o možnosti přetestování vzhledem k inkubační době nemoci. V případě pozitivity testu / prokázání viru Hepatitidy C v krvi/je osobě bezodkladně nabídnuta pomoc. Pokud osoba tuto pomoc přijme, zajistí zdravotník specializované zdravotnické zařízení, kde dochází k přetestování a navržení způsobu léčby. Podmínkou je abstinence drog a souhlas zákonného zástupce v případě, že se jedná o osobu mladší 18 let

Léčba hepatitídy v ústavních podmínkách Vstupní pohovor na infekční ambulanci Kontrolní krevní testy Nasazení interferonu v injekční formě 1x týdně subkutálně + každodenní užívání léku ribavirin 1x měsíčně kontrola na infekční ambulanci, spojená s konzultací lékaře po dobu 1 roku.

závěr Současný stav institucionální péče o ohrožené děti nabízí jistý nadstandard, v této léčbě hepatitidy C, která v běžných podmínkách jeho okolí, není dostatečně prezentována a řešena, důvodem je skutečnost, že se k dítěti nedostanou potřebné informace a rychlá odborná pomoc, která vede ve většině případů k celkovému vyléčení a zařazení do běžného života.