Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba u veřejnoprávních původců
Spisová služba Ivana Šmídová
eGON centrum Boskovice Práce s datovými úložišti
Martina Košíková, Adéla Kaschnerová
Státní okresní archiv Chrudim
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
Elektronický podpis.
Manipulace s písemnostmi
Řízení dokumentace.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Problematika informatiky v obcích Libereckého kraje Hostovaná spisová služba MM Liberec Tomáš Weinzettl Alena Drábková.
Vytváření spisových řádů (Spisový řád – nástroj pro fungování úřadu)
Evidence pošty Spisová služba Podatelna Renata Pavelková, Marek Urban Skalský Dvůr
Praktická ukázka elektronického úřadování na MV Oskar Macek Alena Uzlová.
Skartační řízení elektronicky
Implementace elektronické důvěryhodné spisovny
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Školení – spisová služba
Stanou se klasické archivy kbelíky, či odpadkovými koši?
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Spisová služba „light“
Vaše jistota na trhu IT Archivace elektronického spisu Karel Škrle, ICZ a.s. 27/03/2008, Praha.
Spisová služba Lite Mgr. Tomáš Lechner.
Novely právních norem a jiné … PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Žádost rozhodnutí odvolání
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Návrh struktury personálního spisu
Archivnictví a spisová služba
Informační systém veřejné správy
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Krajský úřad Libereckého kraje
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Spisová a archivní služba (SAS) – pořádek v písemnostech a dokumentech.
Vaše jistota na trhu IT Správa elektronických dokumentů v organizaci a jejich dlouhodobé uchovávání ►Ing. Pavel Pačes, CSc ► , ISSS Hradec.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Struktura obchodní faktury
1 SPISOVÁ A ARCHIVNÍ SLUŽBA DŮVĚRYHODNÝ ARCHIV PVT, a. s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Mgr. Galina Rucká Spisová a archivní služba v praxi základních a středních škol po novele vyhlášky o výkonu spisové služby č. 259/2012 Sb.
Aktuální změny v právní úpravě a praxi spisové služby
Lukáš Čermák Klára Hniličková Žaneta Kašparová Petr Kolář Tomáš Skůra
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Spisová a archivní služba Spisový řád, spisový plán, skartační řízení Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého.
Archivnictví a spisová služba 0. Legislativa 1. Archivnictví 2. Spisová služba 3. Praktické aplikace PhDr. Alena Mikovcová.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
TVORBA SPISU PŘI SPRÁVNÍM ŘÍZENÍ
Spisová služba – základní pojmy
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Školení ke spisové službě
Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4)
Spisová služba je upravena Zákonem. č. 499/2004 Sb
ERMS - eSSL.
Skartační řízení r Vladimíra Hejsková
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Vymezení pojmů § 2 zákona 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Výběr a evidence archiválií
Digitální dokumenty a elektronické systémy spisových služeb
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Elektronická Spisová Služba
Transkript prezentace:

Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení

Zákonné povinnosti Nakládání s dokumenty je upraveno zákonem o archivnictví a spisové službě Povinnosti uchovávat dokumenty a umožnit výběr archiválií mají veřejnoprávní původci dokumentů (organizační složky státu, územní a nadační fondy, podnikatelé zapsaní v OR. Subjekty, kteří tuto povinnost nemají, mohou dobrovolně zavést spisovou službu. Potom pro ně platí povinnost dodržovat ustanovení tohoto zákona

Příjem dokumentů Každý došlý dokument musí zpracovat zaměstnanec pověřený evidencí dokumentů – podatelna. Dokument se označí podacím razítkem. Podací razítko obsahuje název firmy, datum doručení, číslo jednací,m počet listů a příloh, jméno zaměstnance, jemuž byl předán k vyřízení. Při oběhu dokumentu musí být zabezpečeno sledování jeho předávání a přebírání a zaručena jmenovitá průkaznost těchto kroků.

Vyřizování dokumentů Při vyřizování dokumentů se všechny dokumenty týkající se téže věci spojí ve spis. Dokument vyřizuje určený zaměstnanec. Při vyřizování dokumentu se na něj v souladu se skartačním rejstříkem uvede příslušný skartační znak:

Skartační znaky A – archiválie – při skartačním řízení se navrhují k předání do příslušného archivu k archivaci. V – výběr, tzn., že po uplynutí skartační lhůty se posoudí, má-li se dokument předat do archívu, nebo být zničen. S – stoupa, skart – po uplynutí skartační lhůty se zničí.

Součástí skartačních znaků je číslice,která udává dobu skartační lhůty (S5, - po 3 letech se zničí, A5 – po 5 letech se předává do archivu k trvalému uložení.

Odesílání dokumentů Je zajišťováno prostřednictvím výpravny. Ta někdy bývá spojena s podatelnou. ¨ve výpravně se dokument vybavuje potřebnými náležitostmi k odeslání. Odeslaná písemná pošta se eviduje v příslušném podacím deníku, přidělují se evidenční údaje – číslo jednací, odvolací údaje. Evidenci podléhá veškerá odesílaná pošta.

Ukládání spisů Vyřízený došlý spis se ukládá do registratury. Zůstávají zde do doby, než jsou předány do spisovny, do archivu nebo zničeny. Dokumenty se ukládají podle věcného členění (spisového znaku nejčastěji v příslušné složce – rychlovazač, pořadač, šanon).

Skartace a zničení dokumentů Skartační řízení slouží k oddělení archiválií o dokumentů bezcenných,které jsou zničeny. Skartace = vyřízení, nikoli zničení. Postup pro vyřazování dokumentů si každá firma upravuje ve Spisovém a skartačním řádu.

Elektronická podatelna Slouží k přijímání a odesílání zpráv v elektronické podobě. Jedná se o klasickou listovní podatelnu, která je vybavena alespoň jedním počítačem