Zámek Rájec nad Svitavou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Vytvořili nej borci z devítky…
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Lilkovité.
Rozbor stavby květu VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Keře a jejich plody.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BŘÍZOVITÉ I.
Wisteria floribunda.
Břízovité (správné zbarvení pro dvouděložné r.)
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Rostliny Pokojové rostliny.
zpracoval: Vojtěch Marek
Konvalinka vonná.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUSNICOVITÉ, HRUŠTIČKOVITÉ Autor modulu: Ing. Radim Církva.
Čeleď: Bukovité (Fagaceae)
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Dřišťálovité-Berberidaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
STROMY V SUCHÉM DOLE 2008.
JARO V březnu je první jarní den. My s tátou dáváme mámě kytičku sněženek, obyčejně nějakou najdu na zahradě. Vystrčila zelený klíček z hlíny a já ji.
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
Stavba rostlinného těla Květ a květenství
Chryzantémy.
Podzimní zahrada.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Náměstí Grand Place v Bruselu, obklopené renesančními budovami je nepochybně jedno z nejkrásnějších v Evropě. Můžete obdivovat především impozantní.
Barva květů jarních rostlin I.
Co bychom už měli vědět…
Pitrunová Martina- úprava , text Honziková Viktorie- obrázky , text
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
AZ KVÍZ Krytosemenné rostliny
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Produkty pro cestovní ruch k využití nestátními vlastníky památkových objektů Tomáš Brabec Oživlé památky.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí na podzim Název sady:Pěstování trvalek (pro 1. ročník, obor.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě Datum ověření ve výuce: Téma: Muškáty - charakteristika Tématický okruh: Okrasné sadovnictví Vzdělávací.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny L Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
Název prezentace (DUMu): Trvalky
Čeleď Arekovité Štěpánková Tereza Votrubová Karolína Maršál Jakub.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Název prezentace (DUMu):
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_21_Příroda u nás doma
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Rubiaceae (mořenovité)
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Caryophyllaceae (hvozdíkovité)
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.2 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

Zámek Rájec nad Svitavou Výstava kamélií Zámek Rájec nad Svitavou 27.2.2009

„Křehká krása- kamélie a sklo“ Tématem byly krásné kvetoucí kaméliové keře a květinová aranžmá z kamélií a nejrůznějších exotických květin. Krásu kaméliových květů podtrla krása historického skla se zámeckých sbírek a od restaurátorky paní Lei Raisové. Moderní sklo představil výtvarník Ing.arch. Zdeněk Štefka. Po prohlídce zámku bylo možno navštívit zámecké zahradnictví a zakoupit si některou ze 77 odrůd kamélií. Současný soubor obsahuje 77 klasických i méně známých odrůd kamélií. Rájecká sbírka je od počátku dodnes chloubou a zároveň velkou starostí pana Jana Dvořáka, vedoucího zámecké zahrady. Staré kamélie (zvané matky) jsou vysázeny ve velkých nádobách a každoročně se dvakrát stěhují. V pozdním jaře ze skleníku na záhon pod širým nebem a na podzim zpět do skleníku. Kamélie je poměrně náročná rostlina a má své „mouchy“. Udržet sbírku v dobrém stavu je velké umění, které Jan Dvořák ovládá. Vedle toho se zabývá šlechtěním kamélií, sprašuje jejich květy, vysévá semena a hodnotí výsledky, ale také množí kamélie řízkováním. V době největšího květu kamélií , koncem února a začátkem března se představuje tahle královna zimních květin v historických prostorách zámku v Rájci už od začátku devadesátých let. Laické o odborné veřejnosti je představena rájecká sbírka kamélií, tedy kvetoucí keře staré 30 – 40 let a také aranžmá z této květiny.

…jdeme za krásou květin, skla, obrazů a zrcadel…

…„zámecká paní“ nás pozvala dál…

...teď už jen tiše žasnout, pozorovat umění a krásu přírody....

Ottova encyklopedie -1. 1. 1908 Camellia japonica L., kamelie japonská, keř z řádu Camelliaceae. Listy široce elliptičné, krátce řapíkaté, pilovité, špičaté, silně kožovité, lesklé a lysé. Květy veliké, s 5 střechovitými lístky a menšími listenci a namnoze s 5 velkými, červenými plátky korunními, jež jsou dole mezi sebou i s četnými, dole srostlými tyčinkami spojeny a proto společně s nimi také opadavé. Čnělka se 3 bliznami, tobolka 3pouzdrá, 3semenná. Kvete od prosince do května. Původně v Japanu domácí, ale i zde jakož i v Číně hojně pěstovaná. Do Evropy zanesena z Japanu v polovici před. stol. a je zde podnes z nejoblíbenějších rostlin ozdobných. Pěstuje se v několika odrůdách bělo-i červenokvětých. Obyčejně jest plnokvětá, řídčeji vídáme u nás planý, jednoduchý. ač nejvýš ozdobný květ. Ze semen málo větších hrachu tlačí se v domovině kamelie také olej. Kamelie jest nejbližší příbuznou pravému čajovníku (Thea).- [Camellia] sasanqua Thnbg., také v Japanu a Číně domácí, má bílé, příjemně vonné květy, které Číňané přidávají k čaji, aby mu dodaly příjemné vůně.

Kvetoucí kamelie snad nenechají nikoho na pochybách, že jaro se už blíží. Tentokráte se do zámku v Rájci nad Svitavou vypravily oba naše kluby, takže se zase po nějaké odmlce setkali nevidomí z boskovicka se svými přáteli z blanenska. Bylo nás hodně, skoro třicet. A to je už síla. Domů jsme si odnášeli překrásné zážitky ze zámeckých komnat. Vždyť komu se zadaří shlédnout jak zámecké interiery, tak nepřeberné množství živých květin. A to hlavní, stovky kamelií. Škoda jen, že nevoní. Bylo to překrásné pohlazení na duši. Nádhera, nádhera, nádhera. Kdyby jich bylo více.....