CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem, význam a historie práva
Advertisements

Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Právo.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_3.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZÁKLADNÍ.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
OBČANSKÉ PRÁVO.
 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 MYŠLENÍ © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Česká republika … pohraniční pohoří
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Právo je minimem morálky
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Právní vztahy Pavel Šuranský. Nežijeme na pustém ostrově.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Právní normy Milana Reichlová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.4.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Právní normy Pavel Šuranský.
Právní subjektivita Petr Machala.
Právní řád Pavel Šuranský.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Norma, právo, forma zákonů
Mezinárodní obchodní transakce
JUDr. Jaroslav Stránský
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.
Právní minimum Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Právní vztahy Datum vytvoření
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Práva a povinnosti mezi manželi
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Pravidla chování, právo a morálka
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právo VY_32_INOVACE_03-59 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dispozice s firmou Firma je movitá nehmotná věc, proto by měly být možné všechny dispozice, které jsou možné u věcí. Některé z nich jsou však problematické,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právo.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

CZ.1.07/1.4.00/21.10751 VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou © Mgr. Jana Báčová, 2012

Zamysli se nad těmito větami : Na to mám právo ! Ten člověk se chová nemorálně . Rozhodně má na tu věc právní nárok . Morální je chovat se slušně. Cítíš nějaký rozdíl mezi pojmy morálka a právo ? Pokus se definovat rozdíl .

Morálka je soustava norem (zvyků, ideálů) a soubor pravidel společnosti, kterými bychom se měli řídit. Morální (etické) normy nejsou právně stíhatelné, ale jejich neplnění může společnost odsoudit (např. neplnění slibů, nezdvořilost, pomlouvání). Právo je souhrn pravidel a předpisů, kterými se lidé musí řídit. Právní normy jsou závazné. Jejich porušení je právně postihnutelné (např. krádež, daňový únik, neplacení výživného).

PRÁVNÍ ŘÁD Je to souhrn všech právních norem platných v daném státě. Nejvyšším základním zákonným předpisem je ústava a ústavní zákony České republiky. Žádné prováděcí předpisy nesmí být v rozporu se zákony. I ty často vstupuješ do různých právních vztahů. Zamysli se a uveď příklady z běžného života, kdy lidé vstupují do právních vztahů.

Účastníkem právního vztahu může být : osoba fyzická osoba právnická = jednotliví lidé = organizace, firma, spolek Rozlišuj pojmy obsah právního vztahu (práva a povinnosti účastníků) předmět právního vztahu (cíl) Příklad: Zdeněk ( fyzická osoba) kupuje v obchodě se sportovními potřebami (právnická osoba) fotbalový míč. Obsahem právního vztahu je pro Zdeňka povinnost za míč zaplatit a právo ho převzít, pro obchod je to povinnost předat míč ve výborném stavu a právo nechat si zaplatit. Předmětem je převod vlastnického práva.

Během života máme právní způsobilost k právům a povinnostem (od narození do smrti) k právním úkonům (od dosažení plnoletosti) Připomeň si, kdo je nezletilý a kdo mladistvý. Kdo je tvůj zákonný zástupce? Kdo může být právní zástupce?