Martin Zeman Krajská zdravotní, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6. –
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Ing. Stanislava Správková
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výzkum ve FN HK Ing. Karel Antoš, Ph.D. Stáž CEPIN
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Novinky ve specializačním vzdělávání
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Dlouhodobým záměrem KZ je vybudování nemocnice univerzitního typu jako střediska špičkové medicíny, zdravotnické vědy a výuky transformací z krajské Masarykovy.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Perspektivy spolupráce ÚZS UJEP a KZ ve vědě a výzkumu Miroslav Tichý Ústav zdravotnických studií Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Ing. Stanislava Správková
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Obor zdravotních služeb MZ
Transkript prezentace:

Martin Zeman Krajská zdravotní, a.s. Biomedicínské centrum Ústeckého kraje příklad regionální spolupráce v biomedicínském výzkumu Martin Zeman Krajská zdravotní, a.s. 4. ročník konference „Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích “ 23. – 24. května 2013, zámeček Větruše, Ústí nad Labem

Výchozí situace – KZ Dlouhodobým záměrem KZ je vybudování nemocnice univerzitního typu jako střediska špičkové medicíny, zdravotnické vědy a výuky transformací z krajské Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem K dosažení úspěšnosti na poli vědy, výchovy a vzdělávání je pro KZ nezbytné se opírat o dlouhodobou partnerskou spolupráci s renomovanými institucemi v této oblasti

Výchozí situace – FZS UJEP ÚZS (nyní FZS) vznikl v roce 2003 v reakci na nový systém vzdělávání zdravotnických pracovníků, spojený se vstupem ČR do EU V oblasti vědy a výzkumu se jednotlivé katedry orientují na problematiku danou svými specifickými obory edukace, konkrétně všemi teoretickými a klinickými zdravotnickými a ošetřovatelskými obory s důrazem na Všeobecnou sestru, Porodní asistentku, Fyzioterapii, Ergoterapii.

Biomedicínský výzkum v regionu V Ústeckém kraji sídlí pouze 3 instituce s vazbou na biomedicínský výzkum: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, veřejná vysoká škola zřízená zákonem, specificky zejména Fakulta zdravotnických studií, Krajská zdravotní, a.s. (zakladatel Ústecký kraj, jediný akcionář), specificky zejména Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem s klinikami, lékařskou knihovnou a centrem vědy, výchovy a dalšího vzdělávání, Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem, příspěvková organizace, zřizovatel Ministerstvo zdravotnictví ČR, specificky zejména Centrum imunologie a mikrobiologie s imunologickým pracovištěm, jehož náplní je lékařská aplikace vědního oboru imunologie, oddělení projektů a zahraniční spolupráce, jehož náplní je výzkum a hodnocení vlivů na veřejné zdraví a zdravotních rizik ze životního prostředí, centrum hygienických laboratoří.

Biomedicínský výzkum v regionu Uvedená tři pracoviště tvoří znalostní, personální i technologickou základnu pro jakékoliv smysluplné počínání v oblasti biomedicínského výzkumu v Ústeckém kraji. Za účelem žádoucího posílení vědeckovýzkumného potenciálu uvedených pracovišť a účelného využití všech dostupných, přesto omezených kapacit je nutné je organizačně propojit a vytvořit společný subjekt, naplňující definiční znaky výzkumné organizace. Optimálního provázání zdravotnické výuky, zdravotní péče, sledování environmentálního a veřejného zdraví i biomedicínského výzkumu lze dosáhnout nejlépe tím, že všechny kapacity budou co nejtěsněji koncentrovány i dislokačně.

Projekt BMC ÚK Biomedicínské centrum Ústeckého kraje je společným projektem: Univerzity Jana Evangelisty v Ústí nad Labem Krajské zdravotní, a.s. Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem

SWOT analýza projektu BMC ÚK S (silné stránky) W (slabé stránky) Tradiční dlouholetá spolupráce zúčastněných institucí Existující akreditované vzdělávací programy FZS a KZ Vysoká erudice zdravotnických pracovišť MNUL a ZÚUL, i v oblasti VaV Technologická vybavenost zdravotnických pracovišť MNUL Silné zázemí UJEP a KZ postavení v regionu KZ poskytuje uplatnění široké škále absolventů zdravotnických vysokoškolských vzdělávacích programů KZ poskytuje komplexní zázemí pro klinickou a praktickou část výuky Partnerská síť univerzitních a výzkumných pracovišť, spolupracujících s KZ (MNUL), FZS a ZÚUL Absence LF a FN v Ústeckém kraji Biomedicínský výzkum nemá tradici na UJEP Dislokace zdravotnických studií mimo areál nemocnice Nedostatek docentů a profesorů v oblasti biomedicíny v kraji Nedostatek klinik a vysokoškolských ústavů v MNUL Absence magisterských a doktorských studijních programů v oblasti biomedicíny v kraji Nízký počet realizovaných VaV grantů v Ústeckém kraji Horší dostupnost veřejné podpory pro KZ jako velký podnik a nevýzkumnou organizaci Nedostatečná spolupráce v oblasti biomedicínského výzkumu a výuky se saskými institucemi a renomovanými světovými pracovišti

SWOT analýza projektu BMC ÚK O (příležitosti) T (ohrožení) Strukturální fondy EU, rámcové programy EU pro VaV a další externí zdroje pro financování VaV Transformace vzdělávacího systému ve zdravotnictví směrem k vysokoškolským studiím Rostoucí poptávka po absolventech VŠ a po specializačním vzdělávání ve zdravotnictví Důraz na biomedicínský výzkum v EU Absorpční kapacita a vhodná poloha institucí sídlících právě v Ústeckém kraji pro financování ze strukturálních fondů EU Finanční náročnost adaptace vhodných prostor v areálu MNUL Nedostatečná finanční podpora ze strany kraje Nejasná podoba politiky soudržnosti EU po roce 2013 Konkurence a přebytek silných subjektů, zabývajících se biomedicínským výzkumem a výukou v jiných regionech, především v  Praze Připravovaný zákon o univerzitních nemocnicích znevýhodňuje Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem i Fakultu zdravotnických studií UJEP Probíhající transformace (centralizace, slučování, redukce) Zdravotních ústavů

Cíl projektu BMC ÚK Vytvoření společného centra, plnícího roli vzdělávacího zařízení, výzkumné instituce a zdravotnického zařízení, zastřešujícího subjekty, sídlící v Ústeckém kraji a zabývající se biomedicínským výzkumem, vysokoškolským vzděláváním a špičkovou zdravotní péčí. Biomedicínské centrum se má stát partnerem renomovaných univerzitních a vědeckovýzkumných institucí tuzemských i zahraničních, schopným řešit vědeckovýzkumné úkoly na základě získaných výzkumných grantů, klinických studií, z dalších veřejných prostředků i na komerčním principu.

Cíl projektu BMC ÚK V první etapě má Biomedicínské centrum zejména: zpřístupňovat, propagovat, podporovat a spoluorganizovat odborné aktivity na poli vědy a výzkumu Krajské zdravotní, a.s. Fakulty zdravotnických studií Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem a jejich partnerských institucí.

Memorandum o spolupráci Spolupráce všech tří institucí na realizaci projektu Biomedicínského centra byla zahájena v roce 2012 a v současné době je připraveno i smluvní zajištění projektu. Memorandum o spolupráci ve kterém UJEP, KZ a ZÚUL vyjadřují společný záměr zahájit a dále rozvíjet trojstrannou spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a vysokoškolského vzdělávání v oblasti zdravotnictví, lékařských a nelékařských zdravotnických oborů.

Obsah spolupráce UJEP, KZ a ZÚUL se rozhodly podporovat vytvoření společného pracoviště Biomedicínské centrum Ústeckého kraje. Spolupráce všech tří institucí se soustředí na: vzdělávání akreditovaných nelékařských zdravotnických oborů na FZS UJEP, provádění základního a aplikovaného biomedicínského výzkumu, získání tuzemských i zahraničních grantů, realizaci dlouhodobého záměru vybudování nemocnice univerzitního typu, vzájemnou informovanost o možnostech a nabídkách další spolupráce, řešených projektech, organizování odborných aktivit na poli biomedicínského výzkumu.

Business plán BMC ÚK Plán rozvoje biomedicínského centra lze rozvrhnout do tří etap: etapa základní (volné sdružení) etapa rozvojová (propojování partnerů) etapa konečná (fungující Biomedicínské centrum)

Aktuální stav Pravidelné porady vedení projektu Zahájení činnost Kongresové skupiny Biomedicínského centra Mapování vědeckovýzkumného potenciálu, týmů, vybavení všech 3 institucí pro potřeby projektu Příprava regionální koncepce biomedicínského výzkumu Spolupráce knihoven, příprava společné lékařské knihovny všech institucí

Aktuální stav Příprava nových klinik a ústavů Probíhá realizace společných projektů i s dalšími partnery (CESNET, lékařské fakulty UK, Cíl 3, ČVUT, ÚEM AV ČR)

Aktuální stav Zahájení realizace projektu „Lidské zdroje pro neurovědní výzkum v Královéhradeckém a Ústeckém kraji“, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/20.0274, financovaného Operačním programem Vzdělávání pro konkurenceschopnost, hlavní řešitel Ústav experimentální medicíny AV ČR, partneři KZ a LF UK v Hradci Králové, jehož součástí je mj. organizace „Letní školy praktických dovedností v biomedicínském výzkumu“ a „Vzdělávacího programu řízení projektů biomedicínského výzkumu a uplatnění jejich výsledků v praxi“. Vznik společného pracoviště s Ústavem experimentální medicíny AV ČR „Neuroregenerace a biomedicínského výzkumu“, které je dle smlouvy prvním krokem na cestě k ustavení zamýšleného Centra translační medicíny v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Připravovaná pracoviště se spolupracujícími institucemi Příprava centra biomedicínského inženýrství (ve spolupráci s ČVUT) Příprava centra translační medicíny (ve spolupráci s Ústavem experimentální medicíny AV ČR)

Závěr Jak dokládá SWOT analýza, musíme překonávat množství slabých stránek a hrozeb a lépe využívat příležitostí a silných stránek Efekty spolupráce se dostavují pomalu, nový přístup ke spolupráci se teprve prosazuje Jen obtížně a nedostatečně se daří získávat finance na potřebnou infrastrukturu (včetně podpory lidských zdrojů) Reálná koordinovaná spolupráce všech tří subjektů od roku 2012 znamená zásadní změnu a příslib do budoucna

Kontakt Martin Zeman Krajská zdravotní, a.s. Sociální péče 3316/12A 401 13 Ústí nad Labem martin.zeman@kzcr.eu tel.: +420 477 117 900