SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Statutární město Ostrava
Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
Města ČR – orientace na mapě
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vítejte na konferenci k národnímu projektu Návrat do práce.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Systém péče o ZP formou pracovní rehabilitace občanů evidovaných.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
„MOSTY od izolace k integraci“ Kurs právního minima pro mladistvé - Projekt Pšov -
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Probační a mediační služba České republiky ( středisko PMS v Brně)
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Statutární město Ostrava
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Chráněná ICT pracoviště Deep Všechny ideály nepotřebují jen křídla, ale i místo odkud by mohly vzlétnout.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Závěrečný seminář „Motivační programy ZZ v Praze“, Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Reintegrační program PLUS.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Partnerství Úřadu práce ve Vsetíně v projektech financovaných z Evropských strukturálních fondů.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Resocializace –integrace –prevence –pomoc
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktuální situace na trhu práce v Plzni a v Plzeňském kraji leden 2010 Ing. Zdeněk Novotný Úřad práce v Plzni Úřad práce v Plzni, 9. února 2011
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
RUBIKON Centrum „Bezpečí společnosti nespočívá ve vyloučení lidí s kriminální minulostí a jejich izolaci, ale především ve schopnosti společnosti je začleňovat.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Motivační programy ZZ v Praze Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 1lll INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Terénní programy.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Ing. Stanislava Správková
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz

Finanční podpora služby Mentor V letech 2004 – 2005 pilotní projekt Mentor finančně podpořila Evropská unie v rámci programu Phare „Zlepšení dlouhodobých příležitostí pro Romy“ V roce 2005 činnost mentorů podpořili Krajské úřady Jihočeského a Středočeského kraje Projekt Systém mentoringu v trestní justici (září 2005 – červen 2008) je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR V období říjen – prosinec 2007 je činnost mentorů zajištěna díky dotacím z Úřadu vlády ČR a Jihočeského kraje Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 2

Hlavní cíle služby Mentor: Vytvoření národního systému služby Mentor aplikovatelného kdekoliv v ČR Snížení rizika sociálního vyloučení a recidivy Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz

Dílčí cíle služby Mentor Zlepšení výkonu alternativních trestů a zefektivnění práce s romskými klienty PMS Snížení rizika sociálního vyloučení příslušníků romské menšiny Podpora zodpovědnosti klientů PMS – pachatelů trestné činnosti Přímé zapojení Romů do spolupráce s PMS Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz

Cílová skupina Příslušníci romské menšiny – klienti PMS Příslušníci romské menšiny – budoucí mentoři Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz

Zapojení cílové skupiny Posílení kompetencí příslušníků romské menšiny aktivně řešit problémy komunity Hodnocení služby Mentor klienty PMS Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz

Místo realizace České Budějovice Český Krumlov Písek Tábor NUTS Jihozápad České Budějovice Český Krumlov Písek Tábor Jindřichův Hradec NUTS Střední Čechy Nymburk Kladno Kolín Kutná Hora Beroun Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz

Místo realizace NUTS Severovýchod Liberec Jablonec nad Nisou Hradec Králové Rychnov nad Kněžnou Pardubice Ústí nad Orlicí Chrudim NUTS Severovýchod Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 8

Činnost romských mentorů Motivace klientů k plnění povinností souvisejících s výkonem alternativního trestu Návštěvy klientů v domácnostech Podpora klientů při hledání práce, bydlení Pomoc klientům při komunikaci s úřady Pomoc při řešení klientovy zadluženosti Pomoc PMS při orientaci v romské komunitě Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 9

Specifika služby Mentor Dobrovolnost spolupráce Individuální přístup ke klientovi Respekt ke klientovi Kontakt v přirozeném prostředí klienta Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 10

Mentor PODMÍNKY POVINNOSTI čistý trestní rejstřík za posledních 5 let věk minimálně 18 let příslušnost k romské menšině POVINNOSTI absolvovat rekvalifikační kurz (100 hodin) účastnit se supervizí (min. 1x za 2 měsíce) spolupracovat s PMS mlčenlivost vedení dokumentace Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 11

Klient Uložený alternativní trest (obecně prospěšné práce, dohled) Příslušnost k romské menšině Zvláštní zřetel na mladistvé klienty a děti (služba Mentor je akreditovaná jako individuální probační program při MSp ČR) Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 12

Aktuální situace v Jihočeském kraji Místa realizace: České Budějovice, Český Krumlov, Písek, Tábor, Jindřichův Hradec 12 vyškolených mentorů, kteří úspěšně složili závěrečnou zkoušku V současné době: 11 aktivních mentorů Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 13

Úspěšnost služby Mentor Stav k 31. 8. 2007 celkem JČ kraj Počet klientů 375 101 Úspěšnost celkem 188 58 Úspěšnost u otevřených případů 84 31 Úspěšnost u ukončených případů 104 27 Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 14

Typy klientů A – Nespolupracující klient B – Problémový klient C – Spolupracující klient ohrožený sociální exkluzí Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 15

Úspěšnost u jednotlivých typů klientů Stav k 31. 8. 2007 Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 16

Aktuální projekty Služba Mentor 2007 7. – 31. 12. 2007, spolufinancován Úřadem vlády ČR Služba Mentor 2007 (Jihočeský kraj) 7. – 19. 12. 2007, spolufinancován Jihočeským krajem Systém mentoringu v trestní justici 1. 9. 2005 – 30. 6. 2008, spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 17

Sdružení pro probaci a mediaci Služba Mentor Děkuji za pozornost. Dagmar Doubravová, vedoucí projektů, SPJ Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. http://www.spj.cz http: mentoring.spj.cz Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, www.spj.cz 18