Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Vítáme Vás!! Závěrečná konference projektu OPVK oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání Centrum podpory EtV v Olomouckém kraji 5. června.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Etická výchova a Finanční gramotnost
Projekt etické výchovy podle R.R.Olivara a L. Lencze
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
TRÉNINK KOMUNIKAČNÍCH A PREZENTAČNÍCH DOVEDNOSTÍ V OBLASTI VELETRHŮ
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
Naše zvolená průřezová témata
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Víme opravdu, co to je LEADER?
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Role školního koordinátora EVVO
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Etická výchova a ZŠ Lupáčova
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Komunitní péče.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdravá škola.
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Zpracovala: Simona Hyková
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Kázeň Michal Dubec o.s.Projekt Odyssea 1/9.
Průřezová témata.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA T. G. MASARYKA
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Definice, základní pojmy
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_1F Škola:
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Kázeň Michal Dubec o.s.Projekt Odyssea 1/9.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Artefiletika a RVP Běhounková 2008.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Podpora bezpečného klimatu prostřednictvím etické výchovy Hana Kachtíková 3.října 2017
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Etická výchova jako tvůrce klimatu školy
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Školní vzdělávací program
Etická výchova jako součást života školy
Transkript prezentace:

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou

Jednoho dne se žába probudila a zjistila, že má kožich. "To snad ne Jednoho dne se žába probudila a zjistila, že má kožich. "To snad ne!" urazila se. Téhož dne se přistihl pštros, že vypadá jako oškubaná kachna. "Ale?" zakvílel, "copak?" Pak se ještě postupně probrala beznohá stonožka, napomádovaný šváb a žížala tančící krok sun krok. "To je zlý sen!" poznamenali shodně a spali dál... Jednoho dne se však probudila okřídlená housenka. "Vida," řekla si, "změna!" A bylo to.

Historie školy 2008 2008 optimalizace školství ve Veselí nad Moravou ZŠ J.A.Komenského převedena pod nového zřizovatele Arcibiskupství Olomoucké Od šk. r. 2008/2009 Církevní základní škola ve Veselí nad Moravou ŠVP Církevní škola – ETV zařazena jako doplňující vzdělávací obor, vedením školy je vnímána jako priorita školy.

Školní vzdělávací program

Témata v jednotlivých ročnících 1.-3. roč. - komunikace - sebepojetí - pozitivní hodnocení druhých - akceptace druhého - komunikace citů - schopnost spolupráce - elementární prosociálnost

Témata v jednotlivých ročnících 4.-5. roč. - komunikace - sebepojetí - pozitivní hodnocení druhých - akceptace druhého - tvořivost v mezilidských vztazích - schopnost spolupráce - elementární prosociálnost - iniciativa - asertivní chování

Témata v jednotlivých ročnících 6. roč. - komunikace - objevení vlastní jedinečnosti, sebepoznání a sebepřijetí - pozitivní hodnocení druhých - tvořivost a iniciativa v oblasti vztahů - identifikace a vyjádření citů - kognitivní a emocionální empatie - zvládání agrese - pomoc, přátelství a spolupráce

Témata v jednotlivých ročnících 7. roč. - objevení vlastní jedinečnosti a identity - být sám sebou, umět obhájit své názory a práva - prosociálnost jako složka identity - etické aspekty vztahu ke své rodině - integrace sexuální zralosti do kontextu osobnosti - vztah k nemocným, handicapovaným, starým lidem - reálné a zobrazené vzory

Témata v jednotlivých ročnících 8. roč. - zdroje etického poznávání lidstva - život, tělesné a duševní zdraví jako etická hodnota - ochrana přírody a životního prostředí - pravda jako etická hodnota - etické aspekty manželství, rodinného a sexuálního života - ekonomické hodnoty a etika - tvořivost v mezilidských vztazích, v povolání a zaměstnání

Témata v jednotlivých ročnících 9. roč. - důstojnost a hodnota lidské bytosti - prohloubení komunikačních dovedností - zdravý životní styl - závislosti a návykové látky - masmédia a jejich vliv - radost a optimismus - komplexní prosociálnost

Byli jednou dva lidé, kteří se rozhodli vykopat studnu. Jeden z nich byl trpělivý a druhý netrpělivý. Trpělivý člověk si našel vhodné místo a začal. Dostal se do hloubky dvou, deseti i dvaceti metrů. Byla to dlouhá, těžká a namáhavá práce, na jejímž konci se však přece jenom díky svému úsilí a trpělivosti dopracoval k cíli – k vodě. Druhý člověk byl člověk netrpělivý. Také on si vyhlédl vhodné místo a pustil se do práce. Když se však dostal do určité hloubky a vodu nenašel, řekl si, že raději přece jen zkusí jiné, vhodnější místo, kde se nebude muset až tolik namáhat a na vodu narazí blízko pod povrchem. A tak se tedy pustil do práce na novém místě. Ale ani zde se úspěch nedostavil tak brzy, a proto všeho opět zanechal a štěstí hledal jinde. Vyčerpaný žízní, avšak hnán klamnou iluzí rychlého úspěchu a co nejmenší námahy ještě dosud marně překopává krajinu, aby nakonec zcela vyprahlý bídně zahynul.

Současný stav Samostatný předmět ETV 90,2% žáků Celkem (samostatný předmět nebo v rámci jiných předmětů) 100% žáků Od 1.9.2011 samostatný předmět 100% žáků Absolventi kurzu ETV – 4 učitelé, v kurzu nyní studují další 4 učitelé Učebna etické výchovy – výuka ETV, výuka náboženství, schůzky školního parlamentu, přednášky…

Učebna etické výchovy

Výchovný styl a klima školy Zapojení celého sboru Diskuse o ETV na pravidelných poradách Setkávání sboru s lektorkou ETV Manuál etické výchovy Lepší komunikace (žák – učitel) Žáci jsou sdílnější a otevřenější... Scházejí se ve smíšených skupinách (klub, parlament, čajovna…) – „znají se“ Člověka nepředěláme za jeden den… „Starého psa novým kouskům…“ Je dobře, že to tady je. Děti můžou řešit v hodinách etv věci, na které by se jindy nedostalo

Statistika omluvených a neomluvených hodin

Součásti etické výchovy Pondělní čtvrthodinky Školní parlament Školní klub Školní poradenské pracoviště Čajovna Patronace deváťáků Pobyty

Parlament

Školní klub

Poradenské pracoviště a čajovna

Patronace deváťáků

Pobyty

Budoucnost a vize… Dvouletý kurz ETV pro Jihomoravský kraj v roce 2010 - 2012 Vytvoření vzdělávacího střediska ETV pro Jižní Moravu Zapojení do implementace ETV do škol Propagace ETV Projekt RUBIKON od šk. roku 2011/2012 v 7. roč.

Nato mistr: „Pomáhají ti, abys byl bdělý, když slunce vychází.“ Mladý zenový mnich se ptá svého mistra: „Co mohu udělat pro záchranu světa?“ „Ale k čemu pak jsou všechny mé dobré činy a všechno, oč se snažím?“ ptá se mnich zklamaně. Nato mistr: „Pomáhají ti, abys byl bdělý, když slunce vychází.“ Mladý zenový mnich se ptá svého mistra: „Co mohu udělat pro záchranu světa?“ Mistr povídá: „Tolik, co můžeš udělat pro to, aby ráno vyšlo slunce.“ „Ale k čemu pak jsou všechny mé dobré činy a všechno, oč se snažím?“ ptá se mnich zklamaně. Nato mistr: „Pomáhají ti, abys byl bdělý, když slunce vychází.“

Buďme tedy bdělí…

Církevní základní škola Děkuji za pozornost, Tomáš Just, Církevní základní škola ve Veselí nad Moravou www.czsveseli.cz just.t@seznam.cz tel.: 776 725 058