Dítě nad 18 let s prodlouženou ÚV v prostředí ústavní výchovy v návaznosti na zákon 109/2002 Sb., v platném znění Workshop sociální pracovnice Skalský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Matrika Věra Graplová, DiS.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Poznatky z šetření stížností
Děti starší 18 let ve školském zařízení – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Bystřice nad Pernštejnem, 30.října 2012.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Prevence jako strategie přístupu k ohroženým dětem a rodinám z pohledu novely zákona o sociálně-právní ochraně Praha Říjen 2011 Verze: _FV Mgr.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Vybrané náměty z připravované novely školského zákona.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Monika Puškinová Praha
Současnost ÚSTAVNÍ VÝCHOVY V ČESKÉ REPUBLICE
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Organizace předškolního vzdělávání
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Novela zákona o místních poplatcích
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Když vlastní rodina chybí
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Novinky v předškolním vzdělávání
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Dítě nad 18 let s prodlouženou ÚV v prostředí ústavní výchovy v návaznosti na zákon 109/2002 Sb., v platném znění Workshop sociální pracovnice Skalský dvůr 2012

Uvedení do problematiky z pohledu školského zařízení – výchovného ústavu Cílová skupina VÚ děti 15 – 18 let Spodní hranice 12 let (§ 14 – závažné P.CH.) Horní hranice až 26 let - určující státem 19 let

Ukončení ústavní výchovy předběžného opatření Dovršením 18 roku dítěte – zletilostí Soudem zrušená ústavní výchova Návrh ředitele zařízení, zákonného zástupce, OSPOD, soud Soudem povolené uzavření manželství – dnem sňatku (návrh na povolení uz. m. podává nezletilá) Nabytí právní moci o osvojení, pěstounské péči Uplynutí doby trvání předb. opatř., jeho zrušení

Dítě, zletilá osoba, nezaopatřená osoba v zařízení Soudem prodloužená ÚV, OV do 19 let věku dítěte Stejná pravidla, stejné povinnosti, různé důvody na základě podání návrhu ředitele zař., ZZ, OSPOD, dítěte Soudem prodloužení ÚV do ukončení vzdělávání ZZK (lze však nejdéle do 19 let věku dítěte, nebo je určeno přesným datem) Stejná pravidla, povinnosti, důvodem je dokončení přípr. NBP Prodloužený pobyt – smluvní vztah zařízení x nezaopatřená osoba

Prodloužený pobyt (dobrovolný pobyt) vymezení Smluvní vztah mezi zařízením a nezaopatřenou osobou vymezený v z. 109/2002 - § 24, odst. 5 zákona č. 109/2002 Sb., ve znění 333/2012 - § 24, odst. 4 (nesmí být překročen rejstříkem škol a šk. Z. povolený počet dětí v zař.) Dítě se stává právně odpovědným a to přináší otázky Má stejná práva, „podobné“ povinnosti (vycházky, kouření, výchovná opatření, věcná a finanční pomoc §33 – v 18,19 – jinak ne, lékařská péče …..) Odpovědnost za tuto osobu Spolupráce s OSPOD (nadcházející propuštění)

Výchovný ústav, středisko výchovné péče, střední škola a školní jídelna Černovice 565 492 201, 565 492 203, fax: 565 492 116, vu.cernovice@vucernovice.cz www.vucernovice.cz  

Uzavření smlouvy o prodloužením pobytu za účasti dívky a ředitele v den zletilosti (po seznámení s touto možn. a následném podání žádosti nezletilou dívkou) Seznámení s řádem Cvičného bytu – odlišný od VŘ zařízení, přestěhování do bytu Samostatnost – vaření, finance, správa osobních věcí, lékař, volnost pohybu, IT… Systém kontrol – bez stálé služby, SKYPE konference, namátková NÁVŠTĚVA, pravidelná návštěva, telefonní spojení

Plus naplnění podstaty dobrovolného p Plus naplnění podstaty dobrovolného p. osamostatnění, fakt svobody možnost selhání neřízené prožití všedního dne Mínus nevyzrálá osobnost, nepřipravenost neschopnost, stagnace nezvládnutí volnosti, svobody vedoucí až k ukončení smlouvy

Hezký den!