Vysvětlení pojmů PROJEKT (ve vztahu s «mentálními gesty » - viz dokument o mentálních gestech) Vědomé projekty a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Duševní (mentální) gesta
Advertisements

Příběh ZKUŠENÉHO ???? podnikatele
Orientece v čase Romana Straussová
Návod k použití Je dobré vědět dvě věci... Jen dvě věci! A jdeme na to!...abyste se dozvěděli z dokumentů, které definují základní pojmy, co nejvíc. Dřív.
Action academy  Problém 1  Nezvládání časových nároků se často projeví nestíháním termínů, jindy pak kvalitou práce. Většinou.
Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Definice pojmů : * pedagogický dialog * pedagogický profil.
Introspekce Auto- observace a. Introspekce Proces, ve kterém si subjekt na základě pedagogického dialogu (interakce) uvědomuje své vlastní „mentální fungování“
Vize, Strategie, Cíle.
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovní zásoba Stavová slovesa
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Jak na úspěšné projekty Ivana Brabcová
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Lidská komunikace.
Pozornost Přednáška s prezentací nebo prezentace s přednáškou (Zapněte si prosím zvuk a sami přecházejte na další snímky.) © Radka Mužíková.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Nejbližší úkoly IV (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Psychologie osobnosti
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Základní informace k projektu Zapiš se do dějin Jakub Kočí, Klára Ludvíková Letní semestr 2015.
Modely mentální retardace
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Dobrý kurz první pomoci
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Definiční obor a obor hodnot
Public Relations.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Kalhous, Z., Obst, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002.
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
TVORBA POSTERU V MICROSOFT POWERPOINT
Váháte kam po maturitě? Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Váháte kam po maturitě?. Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Výměna dobré praxe v rámci projektu „Domovník-preventista“
Transkript prezentace:

Vysvětlení pojmů PROJEKT (ve vztahu s «mentálními gesty » - viz dokument o mentálních gestech) Vědomé projekty a

základem mentální regulace je pojekt Projekt je vnitřní struktura vlastní každému, umožňuje každému subjektu cíleně zaměřit vlastní mentální aktivitu. Jde tedy o spontánní a/nebo vědomou orientaci, kterou subjekt dává vlastní aktivitě.

Trochu etymologie ! Slovo PROJEKT pochází z latiny : - pro : před, v přední části - iacere, io : vrhat Mít projekt znamená « vrhnout před (sebe) », udělat jakýsi duševní skok do budoucnosti. Znamená daleko víc, než « mít záměr »... Protože je skutečným pohonem anticipace!

„Mít projekt“, znamená vědět, mít představu o tom, (do všech podrobností) co chceme uskutečnit Jde o vnitřní a individuální aktivitu.

- prostředky, které k němu vedou a znát překážky, které bude třeba překonat atd. ? ? Jak postupovat? Co potřebuji? Jak dlouho? Čím začít ? etc. Kdo mi poradí ? Aby se nám podařilo projekt uskutečnit, musíme si předem přesně stanovit - cíl (konečný cíl i částečné cíle; k čemu chceme dojít)

Při učení je anticipace základním předpokladem pro vykonání každého mentálního gesta. Každé z těchto gest se od ostatních odlišuje samostatným projektem, který ho vytváří (viz. mentální gesta). Cíle, ke kterým se má dojít a prostředky, které se při tom používají se liší podle toho, jestli subjekt má být pozorný, má si zapamatovat, porozumět, přemýšlet nebo představovat. Vše vyžaduje evokovat, ale různým způsobem !

Když si chci zapamatovat určitý postup, budu ho evokovat a někdy i velice přesně; ale pokud neudělám nic jiného, mám malou šanci, že jej dokážu příště (v budoucnu) použít! Musím ho totiž ve chvíli, kdy se učím, orientovat do budoucnosti, umístit ho do konkrétní budoucí situace. Pak mám všechny předpoklady, že ho později, až ho budu potřebovat, naleznu (viz mentální gesta a kroky poznávání). Například

Protože tyto projekty mohou být jasně formulovány, pedagog má možnost o nich informovat studenta, který o jejich existenci v mnoha případech zatím nic netuší ! Projekty, které tvoří mentální gesta byly stručně ukázány v dokumentu « mentální gesta » neboli « kroky poznávání ». (viz tento dokument )

Tato práce je individuální: základem projektu je jediné slovo:“být“ a uskutečňuje se díky evokacím, které subjekt provádí. Pedagog může studentovi navrhnout, aby si vytvořil projekt. Nemůže to udělat za něj.

O co jde Na závěr pár krátkých řádek o jednom důležitém pojmu, pojmu « vědomé projekty ».

Každý subjekt, který uskutečňuje kroky poznávání, ať jsou jakékoliv a jakéhokoliv obsahu, je uskutečňuje svými obvyklými evokacemi, vlastním jednáním, s vlastním pohledem na svět.

Uvědomění si svého obvyklého duševního jednání a svého způsobu bytí ve světě je důležité na více úrovních : poznání « vědomých projektů » znamená značný pokrok jak pro pochopení kognitivního života, tak pro pedagogickou účinnost. (Antoine de La Garanderie, L’intuition, str. 91)

Tyto vědomé projekty vytvářejí můj způsob bytí ve světě, jsou kukátkem (často podvědomým), kterým se dívám na svět. Z toto vyplývá, že pedagog se musí snažit, aby si je student uvědomil, a aby s nimi během učení počítal.

Na vás je doplnit si další informace ! A nyní...

Michèle Giroul de l’Institut International de Gestion Mentale Anne Moinet, Hélène et Pierre-Paul Delvaux d’Initiative et Formation Belgique. Realizace : Power point zpracovala : Hélène Delvaux Pro evropský projekt Co-nai-sens Photos : PP. Delvaux Images : clipart sur