Praha Zlatá ulička.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Renesanční architektura v Čechách
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
CZ KVÍZ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_415_PRAHA-MATKA MĚST Téma: PRAHA, HISTORICKÉ.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Cestovní kancelář Silesia
Zámek Sychrov Klára Panušková.
Virtuální prohlídka hradu Švihov
Historie naší školy Vypracovala: Monika Landerová.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Hluboká panoramaticky
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Procházka městem Brnem
Nejlákavější kulturní památka
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Pražský hrad – 9.A, 9.B.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
PAMÁTKY PRAHA.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Hrad Sovinec Je u nás mnoho krásných hradů, to známo bylo dřív i dnes,
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Mírov Mírov.
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_651 Ročník: 3.
Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)
Připravil Michal Kadlec Poloha Informace Zajímavosti Výlety Ubytování Závěr.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Valná hromada ČAT Litoměřice 13. –
Fotografie staré Prahy.
BARRANDOV PRAHA TROCHU JINAK Poznávací výlet A3V TOTEM Plzeň.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Zručský park.
Pozdně gotická architektura v Čechách
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BRNO Matěj Pilát
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Svitavské památky– dům U Mouřenína
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Královské město Rakovník
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Praha Zlatá ulička

Zlatá ulička je slepá ulička na Pražském hradě, která vede podél severního opevnění Hradu nad Jelením příkopem. Vznikla v prostoru mezi původní románskou hradní zdí z 12. století a novější jagellonskou hradební zdí z 16. století. Pověst vypráví, že své jméno získala od zlata, které se zde alchymisté snažili vyrobit, ale vznik jejího pojmenování není vůbec lichotivý – název prý údajně vznikl od barvy moče a výkalů, kterými byla ulička neustále zaneřáděná. Život obyvatel ve stísněných domečcích byl velmi nuzný, pro vodu se chodilo do kašny na Jiřské náměstí. Voda byla zavedena až v roce 1877 a pro všechny domečky byl k dispozici pouze jediný záchod. Lidé si tu často přivydělávali i tím, že posluhovali vězňům z blízkých věží jako kuchaři, ošetřovatelé a poštovní doručovatelé. Turisty oblíbená ulička byla 1. května 2010 uzavřena z důvodu rekonstrukce

fotografie Zlaté uličky pochází asi z 19. století http://sechtl-vosecek.ucw.cz/cml/fotografie/foto0794.html fotografie Zlaté uličky pochází asi z 19. století

a celou uličku nechala zrekonstruovat a památkově upravit. Zlatá ulička dříve Poslední obyvatelé odešli ze Zlaté uličky v roce 1953, kdy prezidentská kancelář od soukromých majitelů vykoupila domky (je otázkou, nakolik šlo o dobrovolný akt) a celou uličku nechala zrekonstruovat a památkově upravit.

Stavbaři při rekonstrukci budou kopat do hloubky až šest metrů Stavbaři při rekonstrukci budou kopat do hloubky až šest metrů. Archeologové tak dostanou poprvé příležitost k rozsáhlému výzkumu v této části Hradu.

archeologové: u vstupní části odkryli torzo románské kamenné hradby z doby knížete Soběslava I. z 12. století.

REKONSTRUKCE ZLATÉ ULIČKY V PLNÉM PROUDU

Kurátorem nových expozic je Pavel Jiras z Barrandovských studií. Oprava uličky stála asi 34 milionů korun a byla nejrozsáhlejší v její historii. Mimo zrenovovaných domků zde návštěvníci najdou i stálou expozici, která dokumentuje život na tomto místě v posledních pěti stoletích od 16. století do padesátých let 20. století. Hrad na vytvoření výstavy v devíti ze 16 domků vynaložil dva miliony korun. Každý domek je vybaven skleněnou předsíňkou, přes kterou bude možné do jednotlivých expozic nahlédnout. Na vybavení a úpravě spolupracovali filmoví specialisté z ateliérů Barrandov. Kurátorem nových expozic je Pavel Jiras z Barrandovských studií. Každý domek je vybaven skleněnou předsíňkou, přes kterou je možné do jednotlivých expozic nahlédnout.

Domek střelce - právo postavit "komůrky" ve Zlaté uličce získali od Rudolfa II. hradní "Červení střelci". Svůj maličký příbytek tu měl střelec z družiny císaře Rudolfa II. Obýval pouhý jeden pokojíček, který vznikl zazděním a zabydlením hradebního výklenku. Právě tento domek je zřejmě nejmenším obytným stavením v celé Praze.

Interiér kuchyně z období první republiky nebo protektorátu v domku č Interiér kuchyně z období první republiky nebo protektorátu v domku č.p. 14.

Dům kartářky Nová expozice v domku č.p. 14 ukazuje, jak mohl byt vypadat za první republiky, kdy v něm žila "Madame de Thebes", věštkyně a kartářka Matylda Průšová.

Dům ranhojičky a bylinkářky.

na zaplacení cechovních poplatků ve městě. Domek zlatníka : v 17. století zde bydleli chudí zlatníci, kteří neměli peníze na zaplacení cechovních poplatků ve městě. Veškeré zlatnické náčiní do této expozice věnovala Miloslava Šedivá z Náchoda, která ho zdědila po svém otci. Ten pracoval jako zlatník až do svých 97 let.

Traduje se, že ulička měla i svůj nevěstinec. Krčma s černou kuchyní z doby, kdy do ní hradní střelci mohli chodít jíst a pít. Traduje se, že ulička měla i svůj nevěstinec.

Tajné kino - Domek filmaře Na mnoha místech Prahy schovával Josef Kazda za protektorátu české filmy před nacisty, kteří používali celuloid jako surovinu k výrobě krému na boty. Jeden z úkrytů byl v domku ve Zlaté uličce s číslem 12. Domek filmaře najdete hned u Daliborky. K vidění je v něm domácnost amatérského filmového historika a velkého fanouška kinematografie. Na pana Josefa Kazdu a jeho promítání (když chodil promítat po domech) vzpomínali Ondřej Suchý a Jiří Stivín v ČRo 2 v neděli 5.6.2011 před polednem. V domku je i malé kino, kde se návštěvníkům budou promítat první filmové záběry Hradu.

Dolni konec Zlaté uličky: dům s číslem popisným 13 nejlépe ukazuje původní podobu "komůrek". I na vnějšku fasády je patrný průběh arkádového oblouku. Okno nahoře vede do obranné chodby nad celou uličkou.

Za vstup a prohlídku domků zájemci zaplatí 250 korun v rámci malého hradního okruhu nebo 350 korun při prohlídce velkého okruhu po Hradu

Marien jako pracovnu za 25 korun měsíčně. Podle pověsti měli ve Zlaté uličce své dílny alchymisté. Rudolf II. je přísně střežil a nedovolil jim vycházet ven. Alchymisté se vzbouřili a vyházeli své přístroje okny ven do Jeleního příkopu.Císař je dal uvěznit v železných klecích, které nechal pověsit na stromy v jelením příkopu, a nechal je umřít hlady. Byla to výstraha, že velké dílo se nesmí opustit v čase zrání. Koncem XVIII. století se prý několika alchymistům ve Zlaté uličce podařilo vyrobit zlato. Potom však tragicky zahynuli. Ve Zlaté uličce v hradební zdi stojí dům U poslední lucerny, který lze spatřit za některých nocí. Podle staré tradice je v něm ukryt neviditelný práh mezi viditelným a neviditelným světem. Ten je základním kamenem města. Sféru neviditelného města vytvořil podle pověsti esoterní řád Asijských bratří (Sad-Bhaiů). Prý v čísle 4 (dnes č.14) pobývala proslulá věštkyně madame de Thébes. Vzbuzovala pozornost už svým oblečením ze začátku století. Vlastním jménem Matylda Průšová byla vdovou po lékárníkovi. Její syn byl od roku 1914 nezvěstný. Přesto mu prostírala na stole a nahoře v pokojíku každý večer odestýlala lůžko. Za války byla umučena gestapem. V domku č.22 bydlel v pokojíku Franz Kafka. Později ho měl pronajatý též Otakar Štoch- Marien jako pracovnu za 25 korun měsíčně. V domku č.20 jsou na Velký pátek o půlnoci slyšet varhany, nikdo neví proč.

hudba : Jiří Malásek – Romantický klavír foto a texty http://aktualne.centrum.cz/grafika/2011/06/01/zlata-ulicka-na-prazskem-hrade-po-rekonstrukci/ další foto a texty http://www.ahaonline.cz/galerie/musite-vedet/60515/?foto=1 hudba : Jiří Malásek – Romantický klavír © JS http://www.jkk.estranky.cz/ janina_s@volny.cz