Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Praha Pražský hrad

2 Pražský hrad je tradiční sídlo českých panovníků a od roku 1918 sídlo prezidenta republiky.

3

4 Podle Guinessovy knihy rekordů je to svými rozměry 570 m délky a 130 m šířky největší hrad na světě.

5 Pražský hrad

6 Václav Klaus Prezident České republiky
Je volen oběma komorami Parlamentu. Prezident se ujímá úřadu složením slibu, jeho funkční období trvá pět let. Václav Klaus

7 Hradní stráž

8 Raně středověké osídlení
Kostel Pany Marie postavený přemyslovským knížetem Bořivojem.

9 Staré proboštství

10 Čestný dvůr - I. nádvoří Matyášova brána Nové zámecké schody

11 III. nádvoří Pražského hradu

12 Španělský sál je největší slavnostní prostor Pražského hradu
Španělský sál je největší slavnostní prostor Pražského hradu. Užívá se pro reprezentační shromáždění, velké recepce, slavnostní koncerty a podobně. Sloupová síň Pražského hradu je slavnostní vstupní prostor se schodištěm ke Španělskému sálu.

13 Vladislavský sál je největší slavnostní prostor středověké části Pražského hradu. Byl postaven za panování Vladislava Jagellonského. Užívá se pro reprezentační shromáždění o státních svátcích (slib prezidenta), slavnostní zasedání Parlamentu a podobně.

14 Chrám sv. Víta Roku 1344 Karel IV. pokládá s dlouholetým přítelem Arnoštem z Pardubic a se svým otcem, Janem Lucemburským, základní kámen katedrále sv. Víta. Hlavními architekty byli Matyáš z Arrasu a později Petr Parléř.

15 Oltář Svatováclavské kaple
Katedrála byla dokončena roku 1929 za prezidenta T.G. Masaryka. Kaple sv. J. Nepomuckého Oltář Svatováclavské kaple Vnitřní ochoz – Matyáš z Arrasu

16 Sarkofág Jiřího z Poděbrad
Sarkofág Karla IV. Sarkofág Přemysla Otakara II. Královská krypta Sarkofág Jiřího z Poděbrad

17 Zvon Zikmund - největší český zvon (13,5t)
Když byl odlit zvon Zikmund, na Hrad jej táhlo na kočáře 16 párů koní, nikdo však nevěděl, jak jej dostat nahoru na věž. Umělci ani stavitelé si nevěděli rady, až nejstarší královská dcera sestavila podivný stroj a utkala provaz z dívčích vlasů, na němž zvon snadno vytáhla na věž. Když však chtěli učenci stroj prozkoumat, princezna jej přikázala rozebrat a roztlouci.

18 Bazilika sv. Jiří

19 V 16 století požádali střelci císaře Rudolfa II
V 16 století požádali střelci císaře Rudolfa II. o svolení, aby mohli v nově opravené zdi oblouky zazdít a zřídit si v nich komůrky, které by zabíraly jen hloubku výklenků. Později se domky rozšířily o různé přístavky. Zlatá ulička

20 Středověké hradní věže – součást opevnění
Černá věž Bílá věž Středověké hradní věže – součást opevnění

21 Daliborka je pevnostní věž postavená v roce 1496 za vlády stavitelem Benediktem Riedem. Byla součástí hradního opevnění a stojí na konci Zlaté uličky. Sloužila jako vězení. Prvním vězněm byl Dalibor z Kozojed, podle nějž je věž pojmenována. (pověst O Daliborovi).

22 Jízdárna Pražského hradu
Budova byla určena pro jezdecký výcvik a jezdecké zábavy šlechtického panstva panstva. V současnosti se zde nachází významná pražská výstavní síň, kde jsou pravidelně pořádány výstavy nejvýznačnějších umělců.

23 Jelení příkop Původně sloužil příkop jen jako obranná bariéra, ale za vlády císaře Rudolf II. sem byla vysazena vysoká zvěř, která se zde lovila

24 Letohrádek královny Anny

25 Královské zahrady

26

27 Praha – Pražský hrad – vlastivěda – 5
Praha – Pražský hrad – vlastivěda – 5. ročník Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (


Stáhnout ppt "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO."

Podobné prezentace


Reklamy Google