Celostátní služba osobní dozimetrie, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MapCHECK 2 SUN NUCLEAR corporation
Advertisements

Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odborný seminář pro intervenční radiology Praha, ILF, 13. – Ing.Karla Petrová.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Výpočet zásoby porostu na zkusných plochách při požadované přesnosti
UKAZATELE ZPŮSOBILOSTI A VÝKONNOSTI
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nauka o podniku Seminář 6..
Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Financování sociálních služeb
Projekt Moderní škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Velké Přílepy, okr. Praha-západ, Pražská 38, Velké.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Termoluminiscenční dozimetrie
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Termoluminiscenční dozimetrie
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Aktivita 05 projektu „Efektivní vnitřní kontrola v rezortu Ministerstva obrany“
Business Intelligence
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Národní informační středisko
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Pneu & Business 2014 AUDITY PNEUSERVISŮ Michal Krátký 10. září 2014.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Jazyk vývojových diagramů
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Rozbor přesnosti vytyčení
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
JARNÍ TERMÍN MATURITNÍ ZKOUŠKY 2012 Signální souhrnné výsledky (tisková konference ) CERMAT
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Test akutní toxicity na rybách
MS PowerPoint Příloha - šablony.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Jazyk vývojových diagramů
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
ETALONY P4a.
EuPIA Printing Ink Market Statistics Q EuPIA statistika trhu s tiskovými barvami První kvartál roku 2009.
Disciplína: LM2x zJan Vetešník zOndřej Vetešník Zodpovědný trenér: Rudolf Kopřiva Jménonej.05I.06III.06XI.06I. 07III.07I.08I.09III.09 Vetešník J.20:02,719:55,220:05,1.
Kontroly provedené ve 2. pololetí 2014  Dvůr Králové nad Labem  Nový Bydžov  Jaroměř  Sobotka  Kostelec nad Orlicí  Vysoké Veselí  Kopidlno.
Predikce chemických posunů
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Ionizující záření v medicíně
Termoluminiscenční dozimetrie
Termoluminiscenční dozimetrie
Jsou pro nás rentgenová vyšetření nebezpečná?
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Systém managementu jakosti 3
Termoluminiscenční dozimetrie
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
9. Konference radiologické fyziky Harrachov 16. –
Transkript prezentace:

Celostátní služba osobní dozimetrie, s.r.o. člen ENVINET holdingu Na Truhlářce 39/64, 180 84 PRAHA 8

CSOD, s.r.o.: vznikla v roce 1992 privatizací jedné z částí ÚVVVR Praha, zabývající se celostátní službou osobní dozimetrie více než 30 let je držitelem povolení SÚJB k provádění služby osobní dozimetrie v oblasti zevního ozáření od záření gama, rentgenového, beta, urychlených elektronů a neutronů dále je organizací autorizovanou k úřednímu měření v oboru dozimetrických veličin výše uvedeného ionizujícího záření (v případě soudního jednání je toto úřední měření na úrovni soudního znaleckého posudku)

je držitelem živnostenských listů pro předměty podnikání „Testování, měření, analýzy“, „Úřední měření (koncesní listina)“, „Výzkum v oblasti dozimetrie ionizujícího záření“ ve své kalibrační laboratoři provádí standardizaci dávek záření gama a neutronů pro osobní dozimetry nepřetržitě pokračuje ve vývoji metod osobní dozimetrie (filmová, termoluminiscenční a neutronová dozimetrie) s cílem neustálého zkvalitňování a zpřesňování vyhodnocování dozimetrů a okamžitého získání všech potřebných informací o dávce, druhu a energii záření

Poskytuje tyto služby osobní dozimetrie: Celotělovou filmovou nebo termoluminiscenční dozimetrii Celotělovou neutronovou dozimetrii Prstovou termoluminiscenční dozimetrii

Filmová dozimetrie

směru a časovém rozložení ozáření případné kontaminaci Přednosti filmového dozimetru – poskytuje informaci o: druhu a energii záření směru a časovém rozložení ozáření případné kontaminaci Měřené veličiny: osobní dávkový ekvivalent Hp(10) → efektivní dávka E osobní dávkový ekvivalent Hp(0.07) → ekvivalentní dávku HT Rozsah stanovení efektivní dávky E a ekvivalentní dávky na kůži HT: od 0,02 mSv – 100,0 mSv pro záření X od 0,05 mSv – 2,0 Sv pro záření gama a elektrony

Nejistota stanovení E a HT (k= 2): v rozsahu 0,02 mSv – 0,1 mSv je menší než ± 50 % /pro záření X/ v rozsahu 0,05 mSv – 0,1 mSv je menší než ± 50 % /pro záření gama a elektrony/ v rozsahu 0,1 mSv – 0,2 mSv je menší než ± 30 % /pro záření X, gama a elektrony/ v rozsahu 0,2 mSv – 2,0 Sv je menší než ± 10 % /pro záření X, gama a elektrony/ Rozsah energií záření: 10 keV - 20 MeV pro fotonové záření (záření X a gama) 0,3 MeV - 20 MeV pro elektrony

Termoluminiscenční dozimetrie

Přednosti termoluminiscenčního dozimetru CSOD: energetická a směrová závislost je menší než ± 10 % rychlé a jednoduché vyhodnocení možnost opakovaného měření pro kontrolu vysoká citlivost (16 000 imp / mSv) Osobní termoluminiscenční dozimetr Měřené veličiny: osobní dávkový ekvivalent Hp(10) → efektivní dávka E = 0,9* Hp(10) Rozsah stanovení efektivní dávky E: od 0,05 mSv – 5,0 Sv

Prstový termoluminiscenční dozimetr Měřené veličiny: osobní dávkový ekvivalent Hp(0,07) → ekvivalentní dávka HT = Hp(0,07) Rozsah stanovení efektivní dávky HT: od 0,05 mSv – 5,0 Sv Nejistota stanovení E , HT (k= 2): v rozsahu 0,05 mSv – 0,1 mSv je menší než ± 35 % v rozsahu 0,1 mSv – 0,2 mSv je menší než ± 20 % v rozsahu 0,2 mSv – 5,0 Sv je menší než ± 10 % Rozsah energií záření: 30 keV - 20 MeV pro fotonové záření (záření X a gama)

Měřená veličina: osobní dávkový ekvivalent Hp(10) efektivní dávka E se počítá podle vztahu E = Hp(10) Rozsah stanovení efektivní dávky E: 0,5 mSv – 2,0 Sv Nejistota měření Hp(10) (k = 2) : v rozsahu 0,5 mSv – 1,0 mSv není větší než ± 35 % (k = 2) v rozsahu 1,0 mSv – 2,0 Sv není větší než ± 20 % (k = 2) (za předpokladu, že je znám primární zdroj neutronů) Rozsah energií záření: 0,5 eV - 20 MeV

METODIKY KONTROLY KVALITY A UJIŠTĚNÍ O KVALITĚ ZAVEDENÉ V CELOSTÁTNÍ SLUŽBĚ OSOBNÍ DOZIMETRIE, s.r.o.

Systém jakosti v osobní dozimetrii musí mj. zahrnovat: používání kritéria přijatelnosti metody pro plánování, řízení, provádění a ověřování procesů a činností v osobní dozimetrii stanovení způsobu a kritérií soustavného hodnocení systému jakosti z hlediska jeho účinnosti; Uvedené kontrolní metodiky jsou v CSOD zavedeny pro všechny tři služby osobní dozimetrie.

Kontrola kvality u filmové dozimetrie je zajištěna současným zpracováním dozimetrů kalibrovaných zářením gama a X a to s každou skupinou zpracovávaných cca 1000 ks filmových dozimetrů. Výpočetní program provede proložení kalibračních bodů polynomem 3. až 6. stupně. Na obr. 1 je uvedena tabulka výpočtu kalibrační křivky pro záření gama, na obr., 2 je grafické znázornění této kalibrační křivky, na obr. 3 a 4 je totéž uvedeno pro záření X. Polynom je vyhovující, je-li střední kvadratická odchylka menší než ± 5% (k = 1) a relativní odchylka není pro žádnou kalibrační hodnotu větší než ± 10 %. Pokud nejsou splněny výše uvedené podmínky, program nedovolí pokračovat v měření provozních filmových dozimetrů a ve výpočtu dávkových ekvivalentů a vyžaduje zásah odpovědného pracovníka.

Na obr. 5 je uveden kalibrační protokol pro termoluminiscenční dozimetrii, který zahrnuje měření odezvy kalibračních dozimetrů ozářených kermou ve vzduchu 2 mGy a měření pozadí, tj. neozářených dozimetrů. Směrodatná odchylka u etalonů musí být menší než ± 5 % a u pozaďových dozimetrů ± 10 %. Současně program kontroluje citlivost (digit/mGy) a její shodu s dlouhodobou průměrnou hodnotou pro danou skupinu TL detektorů. V případě neshody program nedovolí pokračovat v dalším měření a vyžaduje zásah odpovědného pracovníka.

Na obr. 6 jsou uvedeny počty stop neutronových dozimetrů ozářených známou hodnotou dávky 10 mSv zářičem Cf-252, které slouží ke kontrole leptacích podmínek. Výpočetní program provede výpočet průměrného počtu stop pod jednotlivými radiátory ozářených etalonů. Pokud jsou tyto hodnoty mimo rozpětí ± 10 % od hodnoty dlouhodobých průměrů, program nedovolí pokračovat v měření provozních dozimetrů a vyžaduje zásah odpovědného pracovníka.

Ujištění o kvalitě měření veličiny Hp(10) je založeno na zařazení dozimetrů ozářených odpovědným pracovníkem na hodnoty Hp(10) do skupiny vyhodnocovaných dozimetrů pro jednotlivé služby osobní dozimetrie zavedené v CSOD. Tato hodnota není známá pracovníkům zajišťujícím měření dozimetrů. Odpovědný pracovník provede kontrolu správnosti měření. V případě neshody provede rozbor příčin a zajistí nápravu. Na obr. 7 jsou uvedeny výsledky pro fimovou dozimetgrii, na obr. 8 jsou uvedeny výsledky pro TL dozimetrii.

VÝSLEDKY KONTROLY MĚŘENÍ Hp(10) ZODPOVĚDNOU OSOBOU – systém Fdo - 2008 27

VÝSLEDKY KONTROLY MĚŘENÍ Hp(10) ZODPOVĚDNOU OSOBOU – systém TLD - 2008

Z metrologického zákona vyplývá, že pro schválení provádění služby osobní dozimetrie je potřeba každoroční ověření správnosti měření veličiny Hp(10) prostřednictvím ČMI IIZ. Naměřené hodnoty musí splňovat požadavky mezinárodních doporučení. Na obr. 9 a 10 jsou uvedeny výsledky ověření pro filmovou a TL dozimetrii, pro neutronovou dozimetrii jsou výsledky uvedeny na obr. 11.

Průměrná změřená hodnota Výsledky ověření systémů osobní dozimetrie CSOD, s.r.o., která byla provedena Českým metrologickým institutem – Inspektorátem pro ionizující záření (ČMI – IIZ) v srpnu 2008 a květnu 2009 Nazářená hodnota Hp(10)t [mSv] Průměrná změřená hodnota Hp(10)m ± 2σ Relativní chyba δ δ = 100 * (Hp(10)m / Hp(10)t - 1) [ % ] Filmová dozimetrie srpen 2008 0,2 0,21 ± 0,03 + 5,0 0,7 0,72 ± 0,02 + 2,9 2,0 2,02 ± 0,08 + 1,0 7,0 6,99 ± 0,22 - 0,1 15,0 15,06 ± 0,90 + 0,4

VÝSLEDKY OVĚŘENÍ ČMI - MĚŘENÍ Hp(10) Fdo - 2008

Průměrná změřená hodnota Nazářená hodnota Hp(10)t [mSv] Průměrná změřená hodnota Hp(10)m ± 2σ Relativní chyba δ δ = 100 * (Hp(10)m / Hp(10)t - 1) [ % ] TLD dozimetrie srpen 2008 0,2 0,21 ± 0,03 + 5,0 0,7 0,73 ± 0,04 + 4,3 2,0 2,06 ± 0,06 + 3,0 7,0 7,14 ± 0,54 + 2,0 15,0 15,46 ± 0,76 + 3,1

VÝSLEDKY OVĚŘENÍ ČMI - MĚŘENÍ Hp(10) TLD - 2008

Výsledky ověření ČMI správnosti měření Hp(10) - neutronová dozimetrie Dozimetry č. Hp(10)ref Hp(10)m ± s Hp(10)m / Hp(10)ref 1 - 5 5,08 5,2 ± 0,4 1,02 6 - 10 21,3 21,2 ± 1,3 0,99 11 - 15 10,1 10,9 +- 0,9 1,08

Průměrná změřená hodnota Hp(10)m ± 2σ Nazářená hodnota Hp(10)t [mSv] Průměrná změřená hodnota Hp(10)m ± 2σ Relativní chyba δ δ = 100 * (Hp(10)m / Hp(10)t - 1) [ % ] Neutronová dozimetrie květen 2009 3,00 3,10 ± 0,44 + 3,3 7,01 7,38 ± 0,64 + 5,3 15,01 15,71 ± 1,12 + 4,7

Vedle těchto pravidelných kontrol se CSOD zúčastňuje mezinárodních porovnání, které organizuje MAAE a EU

Děkuji za pozornost Jsme tu pro Vás.