Státní fond rozvoje bydlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ministr pro místní rozvoj Mgr. František Lukl, MPA Čerpání EU fondů Zkrácení „vázací doby“ u dotovaného bydlení Program.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Zlepšení prostředí v problémových sídlištích Centrum pro regionální rozvoj ČR Zadávání veřejných zakázek.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ 26. června, Liberec Programy revitalizace bytového fondu pro řešení energetické náročnosti JUDr. Ing. Eva Helclová ředitelka.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Vyhodnocení realizace IPRM v IOP PRAHA.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Seminář pro žadatele IROP „Administrace projektů ve fázi realizace"
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

Státní fond rozvoje bydlení Finanční nástroje JESSICA v IOP Vyhlášení Veřejné zakázky na Fond rozvoje měst JESSICA Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas Společná evropská podpora udržitelných investic do městských oblastí 5. březen 2013

evropské finanční prostředky pro opakované použití na podporu bydlení Podpořit modernizaci a rekonstrukci bytových domů v ČR ze zdrojů EU Zastavit zhoršování stavu bytových domů v důsledku jejich stáří Snížením výdajů domácností na energie zvýšit dostupnost bydlení pro lidi žijící v lokalitách s rizikem vzniku sociálního vyloučení Ověřit implementační strukturu a připravit podmínky pro využití prostředků fondů EU v programovém období 2014 + v násobně vyšším objemu 5. Poskytnout 609 mil. Kč do konce roku 2015 (doplňuje úspěšný program PANEL 2013 +) z uvedené částky poskytnout 50 mil. Kč na zajištění sociálního bydlení Zajistit, aby prostředky EU byly vyčerpány zcela v souladu s pravidly pro jejich poskytnutí Splátky úroků a jistiny budou opakovaně použity dalším zájemcům na podporu bydlení 8. Vyhodnotit potřeby intervence státu do oblasti bydlení a případně navrhnout intervenci do oblasti jiné

Hlavní body pro realizaci fn jessica V IOP Záruka, že Správce FRM bude mít zkušenosti a splní podmínky poskytování podpory formou nízkoúročených úvěrů Plná odpovědnost Správce FRM za návratnost prostředků státu 11. Preference kratších dob splatnosti, tj. více úvěrů, více podpor, více podpořených projektů (forma úrokových bonusů pro kratší doby splácení úvěrů) 12. Jasná pravidla, pevná úroková míra po celou dobu splácení pro konečné příjemce 13. Standardní požadavky potřebné k uzavření úvěrové smlouvy (úvěry budou mít standardní pravidla, dokumentaci, zajištění, administraci) 14. Finanční nástroj JESSICA je notifikován Evropskou komisí pro veřejnou podporu Zanedbanost bytového fondu v ČR: - 1,5 mil. bytů z 4,7 mil. bytů je nutné opravit do roku 2020 - investiční potřeba je 11 mld. Kč ročně, z celkem 680 mld. Kč

HARMONOGRAM realizace FN JESSICA 2013 - 2015 07 / 2012 – Zřízení Holdingového fondu SFRB 08 / 2013 09 / 2013 2014 2015 28. 2. 2012 Vyhlášení Veřejné zakázky Na Správce Fondu rozvoje měst Předpoklad podpisu smlouvy s FRM dle Výsledků VZ Poskytnutí celé alokované částky příjemcům úvěrů Otevření programu – příjem žádostí Zahájení poskytování úvěrů konečným příjemcům

Základní parametry zadávacích podmínek veřejné zakázky POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Základní parametry zadávacích podmínek veřejné zakázky Otevřené výběrové řízení podle zákona č. 137/2006 Sb. Předmět veřejné zakázky Důvod veřejné zakázky Předpokládaná hodnota veřejné zakázky Platební podmínky Zdroje financování veřejné zakázky Předpokládaná lhůta realizace Místo plnění veřejné zakázky

POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Předmět veřejné zakázky: Poskytování zvýhodněných úvěrů a zajištění souvisejících činností v rámci projektu „Finanční nástroj JESSICA“ Fondem rozvoje měst (FRM). FRM bude spravovat prostředky HF alokované od Řídícího orgánu ve prospěch FN JESSICA: nese odpovědnost za komplexní realizaci programu a správu prostředků vyhledává, posuzuje a vybírá projekty vhodné k financování zajišťuje a zodpovídá za kontrolu realizace projektů stoprocentně ručí za návratnost investovaných prostředků Klasifikace předmětu VZ podle ZVZ: 66113000-5 Poskytování úvěrů 66100000-1 Bankovnictví a investiční služby

Základní podmínky pro poskytnutí úvěru POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Základní podmínky pro poskytnutí úvěru vázanost užívání - po dobu 10 let od musí dům sloužit k bydlení úroková bonifikace při kratší splatnosti úvěru fixace úroků po celou dobu splácení – až 30 let možnost odkladu splátek jistiny až 2 roky (úrok placen od začátku) kofinancování 25% účelový úvěr použitelný jen na krytí způsobilých výdajů podle absorpční kapacity stanovena výše úvěrového limitu na jeden projekt – předpoklad od 1 mil. Kč do 50 mil. Kč (max. 120 mil. Kč na jednoho příjemce) měsíční splácení úrok + jistina Úroková sazba z programu FN JESSICA v IOP Pro modernizace a rekonstrukce do 10 let 1 % 10 - 20 let 2 % 20 - 30 let 3 % Pro sociální bydlení do 10 let 1 % 10 - 20 let 1,5 % 20 - 30 let 2 % Opakované využití splácených prostředků pro další zájemce.

POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Zajištění úvěru – možnosti / kombinace volba zajištění podle požadované výše úvěru, bonity žadatele, místních podmínek zástavou na nemovitostech zástavou na pravidelných příjmech (např. nájemné z nebytových prostorů; fond oprav apod.) bianco směnka ručitelským závazkem uložením povinnosti realizovat bankovní styk příjemce přes FRM či jím určený bankovní subjekt potřebu míry zajištění vyhodnocuje FRM podle rizikovosti úvěru (FRM má 100% odpovědnost za návratnost prostředků HF); základní nastavení podle Investiční strategie

POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Důvod veřejné zakázky prostřednictvím FN JESSICA lze financovat projekty realizované ve vymezených problémových zónách měst se schváleným Integrovaným plánem rozvoje měst (IPRM v IOP) Města s IRPM v IOP (41) + města, která mohou žádat o IPRM v IOP (21) v zónách IPRM v IOP je nutné investovat 7,5 mld. Kč na rekonstrukce 38.000 bytů úvěry mohou být poskytnuty všem žadatelům v těchto zónách bez vymezení právní povahy vlastnictví (města, SVJ, družstva atd.) z 609 mil. Kč je určeno 50 mil. Kč přímo na zajištění moderního sociální bydlení – pouze pro města či neziskové organizace objem 609 mil. Kč může generovat až 3 mld. soukromých investic FRM musí zajistit správu prostředků po celou dobu splácení úvěrů – až 30 let.

POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky Ve výši až 193.000.000 Kč (bez DPH), podle § 13 ZVZ č. 137/2006 Sb. Předpokládaná hodnota byla stanovena s ohledem: na předpokládanou dobu splatnosti úvěrových smluv (až 30 let) zároveň na maximální výši odměny Správce Fondu (max. 3% ročně - cena za správu úvěrů) se 100% odpovědností FRM za návratnost prostředků

Základní předpoklady pro činnosti FRM POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Základní předpoklady pro činnosti FRM - FRM – renomovaná společnost, která má zkušenost s poskytováním úvěrů na výstavbu, rekonstrukce a modernizace budov - odpovědnost za nesplácení ze 100% - FRM - vyčerpání alokace – částky úvěrů musí být převedené na účty konečných uživatelů do 31. 12. 2015 - snížení odměny FRM u úvěrů nad 50 mil. Kč na 1 žadatele – menší administrativní náklady na správu finančních prostředků - obchodní plán – povinnost FRM, jako od odborníka v oboru, možnost kontroly a plnění plánu k zajištění vyčerpání alokace

POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Výběr a smlouva s FRM jediným hodnotícím kritériem pro FRM bude nejnižší nabídková cena za správu poskytnutých úvěrů - dle EU nesmí překročit 3 % ročně z objemu poskytnutých úvěrů vzhledem k tomu, že se jedná o pilotní projekt, kdy nelze pro uchazeče nastavit relevantní metriku hodnocení takového typu kritérií, bez předchozích realizací či zkušeností Smlouva bude uzavřena na dobu určitou - do okamžiku jejího splnění, tedy do doby, než budou splaceny veškeré pohledávky z poskytnutých úvěrů. Od smlouvy může odstoupit výhradně zadavatel z důvodu porušení povinností plynoucích ze smlouvy.

POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Platební podmínky – nastaveny na cykly podle obsahu předmětu VZ 1. První fáze (do 31. 12. 2015) – první alokace 2. Druhá fáze plnění (od 1. 1. 2016) – kontrola a správa úvěrových smluv Ad 1. celá alokace musí být příjemcům poskytnuta do 31.12.2015 odměna FRM je odměna je stanovena v závislosti na objemech převedených konečným příjemcům do 10.10.2015 bude vyúčtována a proplacena odměna FRM za úspěšné splnění fáze 1 Ad 2. kontrola realizace, splácení, případné vymáhání úvěrů odměna podle průběžné bilance – možnost poskytování finančních prostředků pro další projekty Výše odměny musí být shodná pro obě fáze.

Zdroje financování veřejné zakázky POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Zdroje financování veřejné zakázky Spolufinancování z prostředků ČR (15% - 91.480.424 Kč) a z prostředků EU (85% - 518.389.065 Kč). Celková částka z uvedených zdrojů dosahuje výše 609.869.489 Kč – podle pravidel Integrovaného operačního programu v období 2007 – 2013. Programový dokument IOP a v souladu s články 44 a 78 obecného nařízení (Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006), články 43 – 46 prováděcího nařízení (Nařízení Komise (ES) č. 1828/2006) a Metodickým sdělením k nástrojům finančního inženýrství COCOF 10-0014-04.

POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č POSTUP PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ FRM PODLE ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Č. 137/2006 sb. Předpokládaná lhůta realizace 1. Fáze Projektu FN JESSICA bude realizován v rozmezí 11/2012 – 12/2015 2. Fáze – od 1.1.2016 – po dobu splatnosti úvěrů – max. do roku 2047 Místo plnění veřejné zakázky Místem plnění je Česká republika. Cílovou skupinou pro poskytování úvěrů z FRM jsou města nad 20.000 obyvatel se schváleným Integrovaným plánem rozvoje měst – IPRM v IOP

POSTUP V SOULADU S LEGISLATIVOU ČESKÉ REPUBLIKY 27.7.2012 - Zřízení Holdingového fondu SFRB 6. 9. 2012 - Novela zákona o SFRB umožňující čerpat evropské zdroje 26. 10. 2012 - Rozhodnutí o poskytnutí dotace vydané Řídícím orgánem 21. 11.2012 - Schválení základních kritérií výběrového řízení Monitorovacím výborem IOP (za účasti EK) 23. 1. 2013 - Notifikace programu u EK 13.2.2013 - Schválení základních parametrů veřejné zakázky Investiční radou HF 14.2. a 21.2.2013 - Schválení základních parametrů veřejné zakázky dozorčí radou a výborem SFRB 25.2.2013 - Finální schválení ZD Řídícím orgánem a Platebním a certifikačním orgánem (MF) 28.2.2013 - Vyhlášení Veřejné zakázky na Správce fondu rozvoje měst - Následuje výběr podle zákona č. 137/2006 Sb. Do 23.4.2013, 10.00 hodin - Lhůta pro podání nabídek Předpoklad uzavření smlouvy s FRM – srpen 2013.

Děkujeme za pozornost www.sfrb.cz komunikace@sfrb.cz