„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
Advertisements

Vymáhání poplatků Daňová exekuce listopad 2013 Mgr. Martina Kvapilová
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Knihovny a vymáhání pohledávek
JUDr. Martina Burachovičová
…aneb o exekucích a úpadku
Mgr. Kateřina Forejtková
Obecní úřad jako správce daně.
Placení daní II Mgr. Karel Šimek
Způsoby výkonu rozhodnutí na peněžitá plnění: Srážky ze mzdy, přikázání pohledávky, příkaz k výplatě z účtu.
Praha, Stanislav Pazderka Exekutorský úřad Písek
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
EXEKUCE a ODDLUŽENÍ Olomouc Mgr. Markéta Klozíková 1 1.
Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddlužení
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
25. listopadu 2014 JUDr. Ondřej Mareš, LL.M. Systém exekucí v České republice a jejich budoucnost.
Zkušenosti veřejného ochránce práv s řešením dluhových pastí
Občanské soudní řízení II.
Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_OBČANSKÉ.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Metody efektivního prodeje majetku
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Správa daní a daňové řízení
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Exekuční řád po novelách
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Život na dluh…aneb zadluženost českých domácností
V ČR roste počet dlužníků
Exekuční řízení.
Výkon rozhodnutí (exekuce) JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Exekuční právo-modelové řízení III. část
Občanské právo procesní
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
„OTEVŘENÁ RUKA PÁNĚ“ Člověk v tísni, o.p.s. aneb O vymáhání dluhů v Česku.
PRÁVO PATŘÍ BYSTRÝM Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Proces předlužení 2) Parazitní model 3) Řešení 4) Rozhodčí řízení 5) Závěr.
Obchodní společnosti I.
Exekuční právo-modelové řízení III. část
Exekuce BZ305Zk Základy civilního procesu 16
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce
Subjekty exekučního řízení JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph. D. 10
Exekuční právo-modelové řízení III. část
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Exekuce VY_62_INOVACE_1_2_20 http://www.penize.cz/exekuce www.ekcr.cz „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Ing. Renata Hethová“.

Obecná základní charakteristika Krajní forma vymáhání dluhů. Nařízena soudem na návrh věřitele. Dluh roste o náklady exekuce, včetně nákladů na advokáta věřitele. Jde převážně o vymožení peněžité částky od povinného pro oprávněného, popř. donucení ke splnění jiné povinnosti. Vymahatelnost dluhů okolo 40 %.

Právní úprava, důležité odkazy Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) Zákon č. 99/1963 Sb. – občanský soudní řád Exekutorská komora – www.ekcr.cz Vzor návrhu na exekuci http://www.euk.cz/index.php?option=com_cont ent&view=article&id=14&Itemid=13

Základní pojmy Oprávněný = věřitel, ten, který má pohledávku. Povinný = dlužník, má závazek, hradí náklady exekuce, včetně výdajů věřitele na advokáta. Exekuční titul = podklad pro nařízení exekuce, právní titul, „listina“ dokládající požadavek věřitele nejčastěji pravomocné soudní rozhodnutí. Oprávněný Věřitel Povinný Dlužník DLUH

FÁZE ŘEŠENÍ VZTAHU DLUŽNÍK - VĚŘITEL Předžalobní výzva Nalézací řízení Návrh věřitele na zahájení exekučního řízení Usnesení o nařízení exekuce a pověření exekutora Vydání exekučního příkazu

1. Předžalobní výzva (předexekuční fáze) V novele od 1. 1. 2013. Věřitel musí kontaktovat před podáním návrhu na zahájení exekučního řízení dlužníka a vyzvat ho k včasnému uhrazení pohledávky. VĚŘITEL

SOUD 2. Nalézací řízení Řízení zatím bez exekutora. Soud: zkoumá, zda dluh existuje, věřiteli pravomocně přiznává pohledávku, dlužníkovi určí, do kdy má být zaplaceno. SOUD

3. Návrh věřitele na zahájení exekuce Při nesplnění závazku, tedy nezaplacení dluhu dlužníkem věřiteli ve lhůtě stanovené soudem, se věřitel může obrátit znovu na soud a požádat o nařízení exekuce. Soud rozhodne o nařízení exekuce do 15 dnů od předložení návrhu. VĚŘITEL

4.Usnesení o nařízení exekuce Soud vyhoví návrhu věřitele vydáním usnesení o nařízení exekuce (včetně důsledku vyplývajícího ze zákona – zákaz nakládání s majetkem) a pověřením soudního exekutora (vybírá si ho věřitel). Exekutor vyzve dlužníka k dobrovolné úhradě dluhu do 15 dnů (pro dlužníka výhodné, snižují se náklady řízení) + dohledává majetek dlužníka. SOUD

5. Vydání exekučního příkazu Příkaz k provedení exekuce vydaný exekutorem. Upřesňuje se, který majetek bude postižen. O způsobu provedení exekuce rozhoduje exekutor, zvolí jeden se zákona povolených způsobů. EXEKUTOR

6. Obrana dlužníka (možnosti) Odvolání Návrh na zastavení Návrh na odklad Uplatnění námitky podjatosti exekutora

7. Provádění exekuce a vymáhání souvisejích nákladů Exekuci lze provést jen způsoby uvedenými v zákoně. Exekuci lze provést i více způsoby (i všemi najednou). Čím déle exekuce trvá, tím jsou náklady vyšší, u bagatelních částek jsou relativně nejvyšší. V každé fázi se pokusíme dohodnout a minimalizovat tím nárůst nákladů. EXEKUTOR

Způsoby provedení exekuce Přikázáním pohledávky u bank a jiných peněžních institucí (stavebních spořitelen, pojišťoven atd.) Srážkou ze mzdy a jiných příjmů - pracovních odměn, důchodů, rent atd. Prodejem movitých věcí Prodejem nemovitostí Přikázáním jiné pohledávky, prodejem podniku (např. exekuce na dlužníkovy podíly ve firmách, společnostech či družstvu) Rozdělením společné věci

Doporučení pro dlužníka Co nejdříve zaplatit!!!!!!!!! Před doručením usnesení o nařízení exekuce – ušetříte téměř celé náklady. Jakmile se o exekuci dozví, okamžitě se spojit exekutorem a snažit se domluvit na postupu vhodném pro všechny strany.

Srážky ze mzdy U nepodnikatelů a malých pohledávek. Není potřeba souhlasu povinného. Srážky se provádí z čisté mzdy. Nesmí být sražena základní částka – viz. nařízení vlády ČR č. 595/2006 Sb. Od čisté mzdy se odečte základní nezabavitelná částka, mzda se zaokrouhlí dolů a 1/3 lze strhnout (popř. u přednostních pohledávek 2/3).

Blokace prostředků na účtech Nařízení této exekuce se doručí nejprve finančnímu ústavu, poté povinnému. Max. blokace na dobu 6 měsíců. ÚČET

Prodej nemovitostí Exekutor provede poznámku do katastru nemovitostí. Výše nejnižšího podání u dražby činí 2/3 hodnoty dle znaleckého posudku. Od 1. 1. 2013 novela.

Prodej movitých věcí Rozhodnutí se předem nedoručuje, aby nedošlo k maření exekuce. Na místě se provádí soupis movitých věcí, ty se označí či jinak zajistí. Cenu odhadne exekutor, popř. znalec. Nejnižší podání činí 1/3 ceny. Existují tzv. nepostižitelné movité věci.

Dvojkolejnost – dva režimy exekucí Exekuce Soudní výkon rozhodnutí Provádí samostatní exekutoři, na základě pověření soudu, jsou finančně zainteresování na úspěchu exekuce. Podle exekučního řádu. Výběr způsobu uspokojení pohledávky je na exekutorovi (oprávněný věřitel nemusí specifikovat způsob provedení výkonu), exekutor může oprávněného vyzvat ke spolupráci. Provádí samy soudy, prostřednictvím soudního vykonavatele, je jen zaměstnanec soudu. Podle občanského soudního řádu. Věřitel podává návrh na výkon rozhodnutí, aktivně se podílí na vymáhání pohledávky, zvažuje nejvhodnější řešení. Nařízen jen v rozsahu navrženém oprávněným věřitelem, ten specifikuje způsob výkonu..

Od 1. 1. 2013 řada novinek Více viz článek z 1. 1. 2013 9:48 „Co nás čeká“ na tn.cz http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/zmeny-v-roce- 2013-exekutori-nove-nebudou-potrebovat-narizeni- soudu.html