Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce"— Transkript prezentace:

1 Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce

2 Místní poplatky Vymáhání daní je upraveno § 175 a násl. DŘ.
Způsoby vymáhání: Daňovou exekucí (DŘ) Soudním exekutorem (z. č. 120/2001 Sb.) Uplatněním v insolvenčním řízení (z. č. 182/2006 Sb.) Přihláškou do veřejné dražby (z. č. 26/2000 Sb.) !! § 175 odst. 2 DŘ – výše nákladů spojených s vymáháním nesmí být ve zjevném nepoměru k výši nedoplatku = DAŇOVÁ EXEKUCE (zásada hospodárnosti a procesní ekonomie, proporcionality) Problém – otázka personálního zázemí SD DE lze vymáhat pouze pohledávky peněžité.

3 Místní poplatky Náklady řízení § 183 DŘ Daňová exekuce – náklady
náklady za nařízení daňové exekuce (2% z částky, pro kterou je exekuce nařízena) nejméně však 500 Kč a nejvíce Kč. náklady za výkon prodeje (2% z částky, pro kterou je exekuce nařízena) nejméně však 500 Kč a nejvíce Kč. hotové výdaje (stanoví se samostatně, např. náklady na uskladnění, odvoz, znalecké posudky, nepatří sem poštovné, telefonní poplatky). Povinnost uhradit exekuční náklady vzniká: vydáním EP (tzn. realizací prvního úkonu vedoucího k doručení), vydáním samostatného rozhodnutí o výši exekučních nákladů – odvolání do 15 dnů ode dne doručení.

4 Místní poplatky Soudní exekutor – náklady
odměna soudního exekutora (min Kč, obecně do Kč ze základu 15% vymáhané částky – při vysokých částkách se procento snižuje) hotové výdaje (soudní poplatky, poštovné, cestovní výdaje, atd. paušální částka je Kč, při vyšších nákladech lze více – nutno doložit) ztráta času a cestovní výdaje jsou v hotových výdajích, ale pokud překročí výši ve vyhlášce č. 330/2010 Sb., v platném znění, hradí oprávněný DPH, je-li exekutor jeho plátcem + případné znalecké posudky + doručování, doručuje-li exekutor sám. Pokud povinný uhradí dlužnou částku dobrovolně, v pariční lhůtě, zkrátí se odměna i hotové výdaje na polovinu. Proti příkazu k úhradě nákladů exekuce lze podat do 8 dní námitky.

5 Místní poplatky Srovnání Příklad: vymáhání částky ve výši 500 Kč
dle DŘ dle EŘ 500 Kč zahájení daňové exekuce Kč náklady exekutora případně hotové náklady Kč odměna exekutora doručování

6 Místní poplatky Daňová exekuce SD vystupuje současně jako:
exekuční orgán (jeho pravomoci upravuje DŘ) oprávněný (jeho postavení upravuje OSŘ) Právní předpoklady exekuce: SD eviduje vůči daňovému dlužníkovi nedoplatek existence vykonatelného exekučního titulu (ET) neuplynula lhůta pro placení daně (§ 160 DŘ) – pak právo vymáhat nedoplatek zaniká (prekluze) Právní předpoklady musí SD zkoumat před zahájením exekuce, ale i v průběhu (jinak hrozí úroky z neoprávněného jednání SD dle § 254 DŘ).

7 Místní poplatky Exekuční titul (ET):
výkaz nedoplatků sestavený z údajů evidence daní vykonatelné rozhodnutí, kterým je stanoveno peněžité plnění (PV), nebo vykonatelný zajišťovací příkaz

8 Místní poplatky Postup při DE:
Přezkoumání právních předpokladů DE (viz výše) Neformální výzva k úhradě dle § 153 odst. 3 DŘ – není nutná Přezkoumání případné insolvence (přihláška) Zjištění majetkových poměrů dlužníka - výzvy k součinnostem (§ 77 a násl. DŘ dle povahy dlužníka – OSSZ, banky, …) Vydání exekučního příkazu (EP) – zahájení exekučního řízení Případné ukončení exekučního řízení

9 Místní poplatky Náležitosti EP (§ 178 DŘ):
způsob provedení daňové exekuce (mzda, účet,…) výši nedoplatku výši exekučních nákladů (§ 183 DŘ) odkaz na ET obecné náležitosti dle § 102 DŘ. !! Nelze opravný prostředek Úroky z prodlení – nařídí se v EP i exekuce těchto úroků (není třeba pro ně mít zvláštní ET) a uvede se způsob výpočtu (z úroku z prodlení vzniklého po nařízení DE nevznikají exekuční náklady). Doručuje se – dlužníkovi a dalším příjemcům (poddlužníkovi – plátce mzdy, banka – vůči němu má dlužník pohledávku). Dlužníkovi vždy až nakonec – vyloučení obstrukcí z jeho strany !!

10 Místní poplatky Přikázáním pohledávky z účtu u poskytovatele platebních služeb (§ 190 DŘ) - provede se odepsáním peněžních prostředků dlužníka z jeho běžného, vkladového nebo jiného účtu, vedeného v jakékoliv měně, - jestliže je exekuce nařízena na více účtů, stanoví správce daně v EP pořadí účtů, správce daně zašle EP nejprve poddlužníkovi – bance (ta od doručení nevyplácí do výše vymáhané částky prostředky z účtu, neprovádí na ně započtení ani s nimi jinak nenakládá), následně zašle EP dlužníkovi, po doručení zašle SD nabytí právní moci poddlužníkovi - bance, která následně zašle SD vymáhaný obnos a exekuční řízení je ukončeno. V případě, že na účtu není dostatek finančních prostředků – banka sleduje účet 6 měsíců, a v případě, že se finanční prostředky objeví, zašle je SD.

11 Místní poplatky Srážkami ze mzdy a jiných příjmů EP - nejprve zaměstnavateli, ten provádí každý měsíc srážky a zašle je správci daně po vyrozumění o právní moci EP (po doručení EP dlužníkovi. Ve vymáhání pokračuje i případný další zaměstnavatel, v případě ukončení pracovního poměru a započetí nového. Informační povinnost do 8 dnů od nastalé skutečnosti má nový zaměstnavatel, předchozí zaměstnavatel i dlužník sám (pokuta). Novému zaměstnavateli se zašle EP s vyčíslením zbytku dluhu. Pořadí zůstává zachováno. Jiné příjmy - § 299 OSŘ – plat, dohody o prac. činnosti a provedení práce, nemocenská, stipendia, podpora v nezaměstnanosti, peněžitá pomoc v mateřství, NE – hmotná nouze!!!! Způsob výpočtu nezabavitelné částky – nař. vl. č. 595/2006 Sb.

12 Místní poplatky Srážky se provádějí z čisté mzdy § 277 OSŘ a daně, poplatky a obdobná peněžitá plnění jsou předností pohledávkou. Výpočet se provede dle podmínek a sazeb platných pro dlužníka v měsíci, za který se čistá mzda zjišťuje (nařízení vlády č. 595/2006 Sb., o způsobu výpočtu základní částky, která nesmí být sražena povinnému z měsíční mzdy při výkonu rozhodnutí). Neplnění povinnosti poddlužníka § 186 odst. 3 DŘ– poddlužnická žaloba § 247 odst. 2 DŘ - pokuta Dávky nepodléhající výkonu exekuce - peněžité dávky sociální péče – dávky těžce zdravotně postižených vyhláška MPSV č. 182/1991 Sb., (např. jednorázové příspěvky na opatření zvláštních pomůcek, příspěvek na úpravu bytu, příspěvky na zakoupení motorového vozidla, příspěvek na individuální dopravu),dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc, jednorázové dávky státní sociální podpory a příspěvek na bydlení, příspěvek na péči.

13 Místní poplatky Dávky podléhající výkonu exekuce – pouze srážkami - opakující se dávky státní sociální podpory s výjimkou příspěvku na bydlení, např. rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče, přídavek na dítě (je-li dítě dlužníkem),nemocenská, ošetřovné, odstupné, úrazový příplatek, úrazové vyrovnání, úrazová renta, peněžitá plnění věrnostní nebo stabilizační.

14 Místní poplatky Odklad a zastavení daňové exekuce § 181 DŘ
Odklad – DŘ vymezuje demonstrativní výčet skutečností, na jejichž základě může SD rozhodnout o odkladu (na návrh nebo z moci úřední, lze i částečně): existují indicie pro zastavení daňové exekuce, šetří se skutečnosti pro vyloučení předmětu ze soupisu věcí, SD šetří podmínky pro posečkání úhrady nedoplatku. Pokud nedojde k zastavení, rozhodne SD o pokračování v daňové exekuci. Zastavení (na návrh nebo z moci úřední, lze i částečně): obecné důvody vymezuje § 181 odst. 2 DŘ. Rozhodnutí o odložení, pokračování v odložené daňové exekuci, nebo rozhodnutí o zastavení daňové exekuce se doručuje všem příjemcům exekučního příkazu. Částečné zastavení - dlužníkovi a poddlužníkovi. Zamítnutí – navrhovateli. Opravné prostředky – nelze.

15 Místní poplatky Insolvence
Po zahájení insolvenčního řízení s dlužníkem lze exekuci nařídit, ovšem nelze ji bezprostředně provést, pokud IZ nestanoví jinak (což stanoví v případě pohledávek za majetkovou podstatou - daňové pohledávky vzniklé ode dne účinnosti rozhodnutí o úpadku, které se uspokojují kdykoliv po rozhodnutí o úpadku v plné výši § 168, 169 IZ, nikoliv přihláškou, ale přímým uplatněním u osoby s dispozičními právy). Exekuci za účelem jejich vymožení lze po zahájení ins. řízení provést pouze na základě rozhodnutí exekučního soudu. Pokud při zahájení ins. řízení už byla nějaká exekuce nařízena a pohledávka vymožena, ovšem dosud nerozvrženo plnění – majetek se vydá do majetkové podstaty úpadce bez odečtení nákladů exekuce a exekutor se přihlásí běžnou přihláškou (usnesení NS sp. zn. 21 Cdo 3182/2014).

16 Místní poplatky Pokud je EP na mzdu, zaměstnavatel strhává dál a deponuje, pak vyplatí buď ins. správci nebo SD, pokud je oddlužení zamítnuto. § 170 IZ – pohledávky, které se nijak neuspokojují (např. úroky z prodlení po úpadku, mimosmluvní pokuty – např. pokuta za rychlou jízdu, apod.). Přihláška do insolvenčního řízení: podává se insolvenčnímu soudu na předepsaném formuláři od počátku insolvenčního řízení do konce lhůty stanovené v rozhodnutí o úpadku, musí obsahovat důvod vzniku a výši pohledávky, ke dni podání přihlášky lze vyčíslit i úroky, úroky vzniklé po úpadku se nepřihlašují.

17 Veřejnoprávní smlouvy
Místní poplatky Veřejnoprávní smlouvy Obecní úřady – možnost uzavírat veřejnoprávní smlouvy pro výkon rozhodnutí: koordinační veřejnoprávní smlouvy mezi obcemi, jejichž orgány vykonávají přenesenou působnost ve stejném správním obvodu obce s rozšířenou působností – za souhlasu krajského úřadu, veřejnoprávní smlouvy o výkonu části přenesené působnosti jedním obecním úřadem obce s rozšířenou působností pro jiný obecní úřad obce s rozšířenou působností – se souhlasem MV ČR, pokud jde o obce, jejichž obecní úřady vykonávají přenesenou působnost ve správním obvodu jednoho krajského úřadu § 66a a 66b zákona č. 128/2000 Sb., o obcích.

18 Místní poplatky KONTAKT: Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor kontroly
Oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení Jeremenkova 40a Olomouc tel: DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Daňová exekuce"

Podobné prezentace


Reklamy Google