Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Advertisements

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Dotační příležitosti.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Vliv dopravy na životní prostředí
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Ekologický pilíř – celkový přehled
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Finanční a rozpočtové právo
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Ekonomické nástroje a ochrana životního prostředí
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
1 Ekonomické nástroje ochrany životního prostředí teze BDS Jaro 2011.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Nový zákon o ochraně ovzduší
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Operační program životní prostředí
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Transkript prezentace:

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20 Ing. Martin Švolba, vedoucí oddělení ekonomických nástrojů, analýz a metodického řízení Státního fondu životního prostředí ČR Ministerstvo životního prostředí ČR

Obsah Ekonomické nástroje negativní stimulace Environmentální poplatky Environmentální daně Ekonomické nástroje positivní stimulace Druhy nástrojů positivní stimulace Environmentálně škodlivé dotace Programové období 2014+ V ČR se pro ochranu životního prostředí využívá celá řada ekonomických nástrojů: Poplatky v jednotlivých složkách životního prostředí a v odpadovém hospodářství - Daně v některých daních jsou obsaženy environmentální aspekty (silniční daň, DPH, daň z nemovitostí) - Podpory – z národních (SFŽP) a evropských prostředků (OPŽP) - Jiné nástroje jako např. garantovaná cena elektřiny z obnovitelných zdrojů energie Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Environmentální nástroje negativní stimulace

Environmentální poplatky Odebrané množství podzemní vody Znečišťování ovzduší Odběr vody: je snaha MŽP a MZe sjednotit sazbu poplatku za odběr vody za účelem zásobování pitnou vodou (současná sazba 2 Kč/m³) a za odběr vody pro ostatní užití (současná sazba 3 Kč/m³) na jednotnou sazbu 3 Kč/m³. Pro kontrolní orgány je v praxi obtížné zjistit skutečný účel odběru vody tam, kde se uskutečňují oba způsoby současně. Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Odnětí pozemků určených k plnění funkce lesa Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Environmentální poplatky Ukládání na skládky Odstranění autovraků Skládkování - jediný ekonomický nástroj, jehož prostřednictvím může stát ovlivňovat množství odpadu ukládaného na skládky; v současné době je na MŽP řešena úprava – postupné navyšování sazeb - tohoto poplatku tak, aby došlo k vyrovnání cen u skládkování komunálního odpadu a jeho spalování (resp. energetickému využití) další postupné zvyšování jeho sazeb umožnilo spalovnám zajistit ekonomiku provozu, konkrétně zajistit návratnost investičních nákladů na výstavbu spaloven Důsledkem těchto úprav nemůže být překročení cenové dostupnosti odpadových služeb pro obyvatelstvo, proto je nutné stanovit přípustné limity. Komunální odpad - z praktických důvodů je zvažováno zrušení tohoto poplatku a přechod na jeden způsob placení odpadových služeb obyvatelstvem prostřednictvím místního poplatku podle zákona o místních poplatcích. Autiovraky :je navrhováno rozšíření placení tohoto poplatku i při registraci vozidel s emisní třídou Euro 3 (v současnosti zpoplatněna registrace vozidel Euro 4 a 5). Komunální odpad Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Environmentální daně Uhlíková daň   zavedení emisní složky spotřební daně (pro subjekty mimo EU ETS) od roku 2014 u: uhlí topné oleje zemní plyn Nezávisle na revizi směrnice o energetickém zdanění, ale plně v souladu s ní, se v ČR připravuje navýšení spotřebních daní o emisní složku. Dne 11.4.2012 schválila vláda úsporná opatření pro roky 2013-2015. Mezi těmito opatřeními jsou také tyto dva body:   1) zavedení emisní složky spotřební daně: navýšení spotřební daně o emisní složku se bude týkat - uhlí, topných olejů a zemního plynu emisní složka bude ve výši 15 euro/t CO2 a bude se uplatňovat od roku 2014 u subjektů mimo EU ETS 2) zrušení osvobození dodávek zemního plynu domácnostem od daně ze zemního plynu od roku 2014 zrušení osvobození domácností od daně ze zemního plynu od roku 2014 Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Environmentální nástroje pozitivní stimulace

Druhy finančních nástrojů pozitivní stimulace Přímé finanční podpory: dotace, granty, dary Nepřímé finanční podpory: půjčky, garance úvěrů daňové úlevy - v rámci DPH (snížená sazba), spotřebních daní, daní z příjmu, silniční daně, daně z nemovitostí apod. Ostatní: daňové úlevy, odklady v placení poplatků Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Environmentálně škodlivé dotace Metodika jak postupovat při zavádění podpor na fosilní paliva – posuzování dopadů Cílem je široké využití metodiky v rámci veřejného sektoru CENIA zpracovala případové studie Dobrovolné vs. povinné využití Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Programové období 2014+

OPŽP na programové období 2014+ 1. Ovzduší 2. Voda 3. Odpady 4. Biodiverzita Průřezově bude řešena podpora nových technologií a „green jobs“ Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Biodiverzita zajišťování péče o zvláště chráněná území (ZCHÚ) i lokality soustavy Natura 2000 zakládání a revitalizace sídelní zeleně udržitelné lesnické hospodaření v ZCHÚ a v lokalitách soustavy Natura 2000; podpora opatření ke snížení negativních vlivů při využívání půd. Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Čistá mobilita Snižování emisí a rizikových látek z dopravy Zlepšení imisní situace ve městech Podpora výzkumu a vývoje technologií zaměřených na CNG a elektřinu. Výrazné prorůstové opatření Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65, 100 10, Praha 10 Česká republika www.mzp.cz Ministerstvo životního prostředí České republiky

Kontakt: martin.svolba@mzp.cz Děkuji za pozornost Kontakt: martin.svolba@mzp.cz