Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Rozvojový den FoRS Praha, Sue Ryder, 15.května 2013 Petr Lebeda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
PPZRS a projekty vnější spolupráce EU
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Firma a jejich cíle.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Předmět: Řízení podniku 1
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
1 Modernizace veřejné správy (Praha ) Zkušenosti se zaváděním modelu CAF z pohledu regionálního manažera kvality Osnova prezentace:
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Společenská odpovědnost organizací
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Průřezová témata.
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
MARKETINGOVÝ MIX.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Společenská odpovědnost a školy
Strategie regionu, obce
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Společensky odpovědné podnikání
Individuální dárcovství
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Velvyslanectví Bulharské republiky
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Rozvojový den FoRS Praha, Sue Ryder, 15.května 2013 Petr Lebeda

Osnova 1) Hrozby a příležitosti soukromého sektoru v ZRS 2) Kdo je vlastně byznys (typologie) 3) Proč spolupracovat (z obou stran) 4) Jak spolupracovat (formy a správný mix) 5) Zkušenosti a doporučení Glopolis Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Hlavní myšlenka: Promyšlené zapojení soukromého sektoru do rozvoje je nevyhnutelné a žádoucí. Nemělo by být NNO vnímáno jen jako hrozba, ale také jako příležitost k získání nových partnerů, donorů, zkušeností a nápadů. Spolupráce napříč sektory pak jako hodnota sama o sobě. Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

O co jde v debatě o soukr. sektoru a ZRS 1) Na úkor NNO? - podíl soukr. sektoru na ODA, přístup do grantů. Jaké podmínky? 2) Byznys přístup i k sociálnímu rozvoji (value for money – přímé, měřitelné dopady)? 3) ZRS pro koho? – jsou nové nástroje (smíšené finance, podpora úvěrů a investic) ještě ZRS? Nebo sledují více jiné zájmy? 4) Jaký rozvoj Jihu? – je ekonomický růst zanedbaným základem udržitelného rozvoje? Jen odpovědné, inkluzivní, zelené mikropodniky? 5) Dopady podnikání – chování a efekty ekonomiky na životní prostředí, lidská práva, kulturu apod. na Severu (např. emise, migrace) i Jihu (investice, land grabs..) Jak se stavět k CSR? Co to znamená pro PCD? 6) Noví donoři – Gates a další filantropové, nové možnosti (finance a systémové změny) i rizika (vázanost, nekoordinovanost..) Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Příležitosti spolupráce se soukr. sektorem • Partnerství – vzájemné doplňování, společné přihlášky • Peníze a další zdroje – nové zdroje pro různé aktivity (projekty v terénu, osvěta, GRV, PCD..) • Větší dopad, tlak – legitimizace požadavků, vlastní cesty lobování, sociální kapitál • Zpětná vazba - rozšíření obzorů, nové pohledy a formy práce (know-how, management) • Vliv na myšlení a jednání důležité společenské skupiny Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Proč chce spolupracovat byznys • Pověst (kritika, legitimita, PR) • Prevence (bojkot, regulace) • Zisk (nové trhy, vyšší hodnota akcií) • Zaměstnanci (smysl, tým, organizační kultura) • Příležitost (zpětná vazba, učení, kreativita) • Být lídrem (být první, uznávaný, dělat věci správně) Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Co všechno je byznys (typologie) • Nadnárodní společnosti (TNCs), malé a střední podniky (SMEs), mikropodniky • Sever vs. Jih • Investoři vs obchodníci vs producenti • různé sektory (těžký průmysl vs. ICT) • B2B vs. B2C • Majitelé vs. manažeři • CEOs, CSR, PR a další oddělení Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Formy spolupráce • Dary (finanční, materiální, dobrovolnictví) • Projekty (jednorázové, krátkodobé) • Institucionální podpora (dlouhodobé programy, core funding) • Strategická, komplexní partnerství • Komerční spolupráce (sociální podnikání, vlastní komerční nabídka) Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Spolupráce ušitá na míru • Sever – Jih – globální úroveň? Profesionalita. Expertiza. Výsledky! • realizace projektů v partnerských zemích – velký kredit, PR (velké NNO), filantropie, nebo projektová spolupráce, časem obchodní zájmy českých firem (SME)? • osvěta i GRV – globální udržitelnost/rozvojové aspekty místních problémů související se sektorem podnikání velkých firem (CSR TNC), i české firmy a pro malé NNO • policy/advocacy – cílené politické změny s relevancí pro ČR, globál i Jih (např. energetika) zajímavé pro filantropy, sektorové byznys zájmy i mezinárodní tematické sítě (multi-stakeholder) pro systémoé změny Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Posuny Glopolis • Od chudoby k udržitelnému rozvoji (a kvalitě života) • Od cílení na Jih k cílení domů, z globální do lokální (glokální) • Od projektů k partnerstvím • Od omezených cílových skupin k více-aktérové spolupráce • Od výsledků k procesům a hodnotám (sociální kapitál, komunikace) • Od zaměření na vlastní formy práce k zaměření na společné cíle • Od zaběhaných postupů k pružnosti a experimentování Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Zkušenosti – doporučení? • Respektovat, oceňovat a vyhledávat odlišnost, aktivní otevřenost novým kontaktům, pohledům a experimentování (témata, formy, partneři, zdroje) • Pozitivní, konstruktivní přístup, hledat spíš co nás spojuje, než co nás rozděluje, nabízet řešení, víc než kritiku • Pozor na jazyk, nesklouzat k žargonu, vědomí vlastní omezenosti (koncepční, odborné, kapacitní, politické, kulturní..) • Flexibilita, nuancovat a šít spolupráci na míru, ale mít jasno o limitech (na obou stranách) • Průběžně reflektovat spolupráci, budovat osobní vztahy (nelze uspěchat), užívat si samotný proces spolupráce, nejen výsledky Rozvojová spolupráce a soukromý sektor Praha | Jarní škola FoRS

Globální, udržitelný rozvoj i spokojený život stojí na kultuře spolupráce