Celoživotní učení (CŽU)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Memorandum o celoživotním učení
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Organizační struktura
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Celoživotní vzdělávání
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Celoživotní vzdělávání
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Transkript prezentace:

Celoživotní učení (CŽU) Pavel Beňo, PhDr. Tel. 222711362 n. 602349848 E-mail: 222711362@praceavztahy.cz

CŽU: koncept,principy,vývoj, perspektivy (lifelong learning, lebenslanges Lernen …) Od roku 1996 je místo pojmu vzdělávání užíván pojem učení, kterým je zdůrazněna nutnost aktivního přístupu jedince Jde o zásadní změnu pojetí vzdělávání, kdy všechny možnosti a formy učení jsou chápany jako propojený celek, který dovoluje přecházet od zaměstnání ke vzdělávání a umožňuje získávat stejné kvalifikace a kompetence různými cestami, kdykoliv v průběhu života.

Celoživotní učení – definice dle OECD (Řím 1994) „CŽU je kontinuální proces, který simuluje a zplnomocňuje jednotlivce k získávání všech znalostí, hodnot, dovedností a porozumění, které potřebuje v průběhu života, a k jejich používání se sebedůvěrou, kreativitou a uspokojením ve všech rolích, okolnostech a prostředích.“

CŽU z pohledu čl. zemí EU Společné prvky všech definicí: Lidé se učí ve všech fázích života Učení se týká širokého okruhu znalostí a dovedností všeobecného, odborného i osobních charakteru Na spolupráci státního (veřejného) a soukromého sektoru se podílejí formalizované systémy vzdělávání a profesní přípravy i neformální aktivity Zdůrazňuje se, že zákl. vzdělávání by mělo poskytovat solidní základy a probouzet touhu a motivaci k učení.

Místo vzděl. dospělých v rámci CU Formalizovaný vzdělávací školský systém je pouze jednou z jeho částí Vzdělávání dospělých se uskutečňuje jako: Náhradní školní vzdělávání – tj. příležitost pro dospělé získat v náhradním cyklu takový druh a stupeň vzdělávání, které se běžně nabývá v mládí, v průběhu počátečního vzdělávání = druhá vzdělávací cesta či vzdělávání druhé šance Další vzdělávání = další profesní vzdělávání + občanské vzdělávání + zájmové (sociokulturní) vzdělávání DPV=kvalifikační + rekvalifikační + normativní školení

Učící se organizace (Soutěž HK ČR – AŘS) 6 kritérií Porovnání výše výdajů na vzdělávání oproti celkové částce finančních prostředků na mzdy Výše výdajů na 1 zaměstnance Počet „osobodní“ (mandays) věnovaný na vzdělávání 1 zaměstnance Poddíl zaměstnanců ( v %), kteří se v daném roce zúčastnili vzdělávání , na celkovém počtu všech zaměstnanců Počet nových vzdělávacích kurzů uskutečněných v daném roce Počet vzdělávacích programů „šitých na míru“ v souvislosti ze zaváděním nových technologií (5,17%; 11 261 Kč; 6,7 od; 100%; 51; 16)

Memorandum o celoživotním učení (Evropská komise, listopad 2000) Cíl: zahájit celoevropskou diskusi o CŽU 6 problémových okruhů (myšlenek): Nové základní dovednosti pro všechny Více investic do lidských zdrojů Inovovat vyučování a učení Oceňovat učení Přehodnotit poradenství Přiblížit učení domovu

1. Nové základní dovednosti pro všechny Rychlý růst a rozvoj vědění, informací = požadavek doplňování znalostí, nové kvalifikace, atp. Role nových technologií a nutnost „ovládnout je“ Kvalitní základy + rovné příležitosti pro všechny Pružnější a plynulejší vazby mezi vzděláváním a zaměstnáním Odpovědnost za rozvoj CŽU na centrální úrovni by měla mít vláda ve spolupráci se sociálními partnery Cíl CŽU: pěstování nezávislého ducha zkoumání, osobní rozvoj a realizace, příprava na práci a občanství + obohacení společenského a kulturního života, důraz na rozvoj motivace a schopnosti se učit …

2. Více investic do lidských zdrojů Zvýšení míry investování do lidských zdrojů:

2. Více investic do lidských zdrojů (pokrač.) Zvýšit podíl výdajů na vzděl. na HDP ! Náskok bohatších zemí (více zdrojů)… Hledání alternativních zdrojů financování a nástrojů diversifikace investic do lidských zdrojů Ekonomické efekty: vyšší výkonnost firem, nižší nezaměstn., vyšší výdělky zaměstn. i zisk podnikatelů Otázka návratnosti investic do vzdělávání (jak ji měřit?) I další výhody – ovšem rovněž těžko měřitelné: větší kvalita života, větší spokojenost občanů, vyšší stabilita a efektivita demokracie, odpovědnější ekologické chování, lepší zdravotní stav obyvatel., prodloužení aktivního věku lidí, atp.

2. Více investic do lidských zdrojů (pokrač.) Motivace zaměstnavatelů ke vzdělávání: Cca v roce 1995 se pohybovaly výdaje podniků v EU na vzdělávání – jako podílu z celkových nákladů práce – mezi cca 2,8 % - 0,9 % a ČR byla na konci pomyslné tabulky… Může stát změnit stav k lepšímu? A. Daňové zvýhodnění podniků: (odpočet od zákl. daně, slevy na d., snížení sazby daně) B. Účelové dotace či příspěvky z veřej. rozpočtů (nové technologie, tvorba nových míst, podpora mobility) C. Zřízení zvl. Fondů a povinnost odvodů do těchto fondů (kupř. % z mzdových nákl., % ze vstupného, atp.)

2. Více investic do lidských zdrojů (pokrač.) Motivace jednotlivců: A. Daňové úlevy (odpoč. zákl. daně, slevy, uznání výloh…) B. Účelové dotace, granty, stipendia nebo příspěvky z veřejných rozpočtů (kupř. dle prospěchu, atp.) C. Rozsáhlejší využití placeného volna po dobu dalšího vzdělávání (v ČR upravuje Zákoník práce) D. Veřejné půjčky, garance na půjčky v soukr. sektoru, dotace na úroky z půjček (kupř. tzv. income-contingent loans, odpuštění tzv. školného, atp. )

3. Inovace ve vyučování a učení Vyvinout účinné vyučovací a učební metody pro učení v průběhu celého života a učení dotýkajících se všech oblastí života. Nové vyučovací metody musí být součástí nově pojatého vzdělávacího systému založeného na aktivní spolupráci všech aktérů vzdělávání v průběhu celého produktivního života Bílá kniha – Národní program rozvoje vzdělávání v ČR Využití vzdělávacích možností nových informačních technologií

3. Inovace ve vyučování a učení (pokrač.) Inovační trendy v ČR Přesun kompetencí až k vlastním realizátorům vzděl. Individualizace vzdělávání Decentralizace vzdělávacích subjektů Alternativnost vzdělávacích cest Od kompaktního kurikula k modulům a kreditům Od encyklopedie specifických znalostí a vědomostí ke klíčovým kompetencím Změna v systému certifikací Nová motivace Větší prostot pro neformální a informální učení Otevření prostoru pro nové vzdělávací formy Maxim. využití informačních a komunikač. technologií

3. Inovace ve vyučování a učení (pokrač.) Inovační trendy v ČR (pokrač.): Příprava učitelů na nová pojetí Přizpůsobení formy vzdělávání věkovým skupinám i individuálním požadavkům vzdělávacích subjektů Odborné vzdělávání odvozuje své cíle od požadavků trhu práce a od jeho dynamiky Vytvoření srovnatelných vzdělávacích tras a cílů pro všechny skupiny handicapovaných občanů

4. Oceňovat učení Uznávat vzděl. zemí EU (APEL,Europas,ECDL) - Národní akční plán zaměstnanosti (2001) Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání č. 179/2006 Sb. Koncepce státní informační politiky ve vzdělávání + Program realizace dle MŠMT (2000) - Workshop NVF (13.03. 2001), který se věnoval myšlence „oceňovat učení“ potvrdil cíle Memoranda CŽU EU také pro ČR a navrhl některá opatření (viz dále)

4. Oceňovat učení (pokračování) Doporučení workshopu NVF (13.06. 2001): Vytvořit příslušný právní rámec pro rozvoj CŽU, který upraví kompetence státních i nestátních orgánů v rozvoji CŽU a pravidla financování Vypracovat a zavést účinné finanční a nefinanční pobídky stimulující hlavní aktéry CŽU k vyšším výdajům a k vyšší efektivitě těchto výdajů ve vzdělávání. Urychleně zavést specifické programy podpory: Modulární formy uspořádání vzděl. programů Distanční formy učení Metod a databází porovnávání kvalifikací, certifikátů Přístupu ke vzděl. programům a certifikátům systému ECDL a podobných systémů