Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace JEHLIČNATÉ STROMY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Advertisements

Dožívá se vysokého věku až 1000 let
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Stromy.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Bukovité a Břízovité.
EKOSYSTÉM LES – stromy jehličnaté a listnaté
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
HERBÁŘ DŘEVIN V AREÁLU ZÁKLADNÍ ŠKOLY V TEREZÍNĚ
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Poznávání přírodnin.
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
Rostliny v okolí lidských obydlí
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny rybníka a jeho okolí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Listy, květy a plody rostlin
Dřeviny – listnaté stromy
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
LISTNATÉ STROMY LESA.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
PŘÍRODOVĚDA.
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Nahosemenné rostliny - STROMY
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Les-Lesní patra.
STROMY LISTNANTÉ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PRVOUKA.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Blanka Kusá Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
PRVOUKA – 2. ročník, JEHLIČNATÉ STROMY
VY_32_INOVACE_Sib_III_16 Dřeviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Základní škola a mateřská škola Bukovec
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_06_Listnaté stromy
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Flóra Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

Flóra Česká republika leží v mírném podnebném pásu. Pro tento pás je typické, že se střídají čtyři roční období – jaro, léto, podzim, zima. Na počasí má vliv proudění vzduchu kontinentálního – pevninského a oceánského. Převládá u nás mírné počasí – mírné zimy a nepříliš horká léta. Najdeme u nás smíšené nebo jehličnaté lesy. Lesy pokrývají 33 % celkové rozlohy země. Mezi nejvýznamnější zástupce jehličnatých lesů patří smrk ztepilý, borovice lesní, jedle bělokorá a modřín opadavý. Smrk ztepilý je stále zelený strom rovného kmene. Jeho kořenový systém je mělký, proto mu hrozí při větších poryvech větru vyvrácení. Dorůstá výšky až 50 m. Jehlice jsou dlouhé, na konci špičaté. Květenstvím jsou šišky. Šišky smrku rostou nahoru a jsou podlouhlé. Je cenným zdrojem dřeva, dřevo je měkké, slouží jako stavební materiál, pro výrobu nábytku. Dřevo je také surovinou pro výrobu celulózy – papírenský průmysl. V poslední době se u nás objevuje Smrk pichlavý, stříbrný. Původně se vyskytoval v Americe. Borovice lesní je stále zelený strom. Má hluboký kořenový systém, s hlavním kořenem, tudíž při silném větru jí hrozí zlomení. Dorůstá výšky až 40 m. Jehlice jsou malé, vejčité, mohou být na větvičce i po trsech. Je nenáročná na půdu a vláhu. Je zdrojem kvalitního dřeva, které se používá na výrobu nábytku, lodí nebo jako palivo. Na horách bychom našli borovici kleč – menšího a nižšího vzrůstu, lehce odolávající zhoršeným podmínkám. Jedle bělokorá je také stále zelený strom. Dorůstá velmi vysoké výšky, až 65 m. Na první pohled pro laika je podobný smrku. Poznáme ji podle jehlic, které mají na spodní straně lesklé proužky. V našich lesích je poměrně vzácná, je náchylná na znečištění vzduchu. Její šišky jsou dlouhé a vzpřímené. Jedná se opět o vysoce kvalitní dřevo, využívá se jako stavební materiál.

Modřín opadavý jako jediný jehličnatý strom na podzim opadává Modřín opadavý jako jediný jehličnatý strom na podzim opadává. Dorůstá výšky 20 – 50 m. Má drobné, vejčité šišky, které krásně kvetou od dubna do června. Dřevo modřínu je ceněno, využívá se v nábytkářství nebo jako stavební dřevo. Oproti tomu listnatých lesů u nás příliš nenajdeme, jsou u nás raritou. Spíše jsou v kombinaci se stromy jehličnatými – smíšené lesy. Listnaté stromy na podzim opadávají, aby na jaře opět vypučely listy nové. Nejvíce se u nás vyskytují Dub, Buk, Lípa, Bříza, Jasan, Jilm, Habr, Javor, Topol, Vrba a Olše. Dub – u nás nejhojněji rozšířený dub zimní a dub letní. Jedná se o dlouhověký, pomalu rostoucí strom. Jeho plody jsou žaludy. Jeho velice tvrdé dřevo je využito pro výrobu podlah, trámů a nábytku. Buk lesní – je snadno rozpoznatelný pro charakteristickou barvu kůry – bělošedou. Jeho plody jsou bukvice, které jsou pro člověka jedovaté. Dřevo je použito v nábytkářství. Lípa srdčitá, též malolistá – je považována za náš národní strom. Dorůstá výšky až 30 m. V době květu – červen až červenec, omamně voní. Plodem je kulovitý oříšek. Má významnou úlohu v lékařství – květ. Je vysazovaná jako medonosný strom. Má měkké dřevo, které používají řezbáři. Bříza bělokorá, též bradavičnatá – charakteristická svou bílou barvou kůry. Je to velice nenáročný strom, který rychle roste. Je známá svými léčivými účinky listů a šťávy. Vrba jíva – strom nebo keř, který má rád vlhčí místa, nejhojněji ji najdeme u potoků a rybníků. Charakteristická je svými květy – jehnědami, které se stávají potravou včel. U listnatých stromů najdeme jednu skupinu stromů, a to ovocné dřeviny. Jsou to užitkové stromy, které se pěstují kvůli jejich plodům – ovoci. Je to například, Jabloň, Hrušeň, Švestka, Třešeň, Slíva, Broskvoň, Meruňka. Jako užitkové plodiny se na polích České republiky pěstují pro svůj užitek některé hospodářské plodiny – podzemnice olejka (olej), brambory, slunečnice (olej), obiloviny – pšenice, ječmen, žito, řepa (krmná surovina). Česká republika také oplývá velkým množství rostlin. Ať už to jsou květiny okrasné nebo plevelné. Jako hlavní bychom měli zmínit růži, kosatec, tulipán, narcis, sněženka, bledule, kopretina, sedmikráska, smetanka lékařská, jitrocel kopinatý, lilie, aj. Žáci se učí poznávat stromy a rostliny na obrázcích.

Smrk ztepilý

Jedle bělokorá

Borovice lesní - les

Modřín opadavý

Dub

Buk lesní

Lípa srdčitá

Bříza bělokorá

Vrba jíva

Jabloň květy mají charakteristickou narůžovělou barvu

Hrušeň některé druhy se vysazují jako okrasné

Třešeň květy jsou celé bílé

Čihař J. a kolektiv autorů, Příroda v ČSSR. 1. vyd. Praha, Práce 1976. Obrazové přílohy převzaty z: http://commons.wikimedia.org 16