Ekologické zemědělství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Další prostředky spotřebitelské orientace I.
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Není značka jako značka
Ekologické zemědělství
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Bio a Ekologické zemědělství
Zásady správné zemědělské praxe
Spotřeba pesticidů v ČR
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Zemědělství České republiky.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Základy ekologického zemědělství
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
Josef Sklenář Výkrm kanečků na biofarmě Sasov
Sasov.
Ekologické zemědělství
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Zemědělství.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Bio není jenom zrní.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Rozloha zemědělské půdy a ekologické zemědělství
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
BIOPOTRAVINY.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
JEDNOTA SÍLA ÚSPĚCH. Co je to IFA? (Organizace irských farmářů) Organizace byla založena v lednu 1955 Aby promlouvala jasným hlasem za všechny irské farmáře.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Zranitelné oblasti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Ekologické zemědělství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zranitelné oblasti.
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Vychutnejte si přírodní, ručně dělané sýry přímo ze srdce Řecka! sídlíme v severo-západní části Řecka, v regionu Greneva Založeno roku 1960 jako rodinný.
Biopotraviny.
Transkript prezentace:

Ekologické zemědělství Biofarma Sasov Jihlava

Ekologické zemědělství produkce chutných a autentických potravin v zemědělských procesech, které respektují přírodu a dobré životní podmínky zvířat a vytváří nové pracovní příležitosti pro venkovské obyvatele

Zdroje v ekologickém zemědělství klade důraz na využívání přírodních zdrojů před syntetickými vstupy

Řízení ekologického zemědělství Zákon o ekologickém zemědělství č.242/2010 Sb. Nařízení Rady ES č. 834/2007 Nařízení Komise ES č. 889/2008

Kontrolní organizace v ČR KEZ o. p .s - Kontrola ekologického zemědělství ABCERT s. r. o. – pobočka německé firmy, Brno Biokont CZ – první kontrolní organizace, 1992

Dotace na ekologické zemědělství Druh výroby Výše dotace EUR/ha Orná půda 155 Zelenina a speciální byliny na orné půdě 564 Travní porosty - ekofarmy se souběhem 71 Travní porosty - ekofarmy bez souběhu 89 Trvalé kultury - chmelnice a vinice 849 Trvalé kultury - intenzivní sady Trvalé kultury - extenzivní sady 510 Údaje Ministerstva zemědělství – oddělení ekologického zemědělství, ÚZEI

Vývoj eko-zemědělství v ČR 2011 2010 2009 2008 2007 Počet zpracovatelů 482 626 497 410 253 Počet zemědělců 3920 3517 2689 1834 1318 Výměra v ha 482927 448202 398407 341632 312890 Podíl na zemědělské půdě v % 11,4 10,55 9,38 8,04 7,35 Orná půda 59280 54937 44906 35178 29505 Trvalé trvaní porosty 398060 396272 329232 281596 257899 Sady 6720 5128 3678 2764 1625 Vinice 988 803 645 341 245 Chmelnice 10,59 8,8 - Ostatní 18156 18054 19890 21753 23616 Dle ÚZEI – Statistická šetření ekologického zemědělství

Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2011-2015 Zvýšení podílu ekologického zemědělství na 15% Zvýšení podílu biopotravin na trhu z 1% na 3% Zvýšení podílu domácích biopotravin na 60% Zvýšení plochy orné půdy v ekologickém zemědělství z 11% na 20%

Vývoj trhu biopotravin Obrat tuzemského trhu s biopotravinami 1,6 miliardy Kč Průměrná roční útrata obyvatele Česka za bio 200 Kč Nejčastější bioprodukty Maso Mléko a mléčné výrobky Ovoce a zelenina Pekařské, cukrářské a moučné výrobky Nejvíce registrovaných výrobců bioprodukce Víno

Logo pro biovýrobky EU registrováno jako kolektivní ochranná známka a návod pro uživatele ujišťuje spotřebitele o původu a kvalitách nakupovaných potravin a nápojů jeho přítomnost na jakémkoli výrobku zaručuje soulad s Nařízením EU o ekologickém zemědělství

Vývoj loga nový symbol od 1. VII 2010 povinný pro všechny předem balené potraviny v EU dobrovolně pro předem nebalené produkty ekologického zemědělství vyrobené v EU nebo pro produkty ekologického zemědělství dovezené z třetích zemí první symbol se začal používat na konci 90. let 20. století založen na dobrovolné bázi

Tvorba nového loga 2007 – zájem zavést povinné logo 2008 – vyhlášení soutěže 2009 – soutěž, vybráno 10 nejlepších návrhů, hlasování veřejnosti o 3 nejlepších Vítězný návrh „Euro-leaf„ - obdržel 63% všech hlasů evropské veřejnosti It is often named “Euro-leaf”. It symbolizes the marriage of Europe (the stars derived from the European flag) and Nature (the stylized leaf and the green colour).

Národní logo bioproduktů v Česku nápis: Produkt ekologického zemědělství. tzv. biozebra – logo má zelenobílou barvu nebo je v černobílém provedení pod biozebrou umístěn kód kontrolní organizace

Stav nákupu BIO potravin v ČR (STEM, Český statistický úřad)

Národní loga biopotravin Rakousko Francie

Hlavní myšlenka ekologického zemědělství Minimalizace negativního působení člověka na životní prostředí Maximálně přirozeně fungující zemědělský systém Ekologické zemědělství

Principy ekologického zemědělství Rozsáhlé střídání plodin Limity pro používání pesticidů, hnojiv a antibiotik, potravinových aditiv a pomocných látek Absolutní zákaz používání geneticky modifikovaných organismů Využívání místních zdrojů Výběr rostlinných a živočišných druhů Chov hospodářských zvířat na pastvě, ve venkovních výbězích a krmení ekologickými krmivy Používání správných chovatelských postupů

Rozsáhlé střídání plodin jako nezbytný předpoklad účinného využívání místních zdrojů

Velmi přísné limity pro používání syntetických pesticidů a hnojiv a antibiotik u hospodářských zvířat, potravinových aditiv a pomocných látek při zpracování a používání jiných podobných vstupů.

Absolutní zákaz používání geneticky modifikovaných organismů

Využívání místních zdrojů např Využívání místních zdrojů např. statkových hnojiv nebo krmiv vyprodukovaných přímo na farmě.

Výběr rostlinných a živočišných druhů rezistentních k chorobám a přizpůsobených místním podmínkám. Vinohrady Sádek

Chov hospodářských zvířat na pastvě, ve venkovních výbězích a krmení ekologickými krmivy. Ekofarma u Kotyků

Používání chovatelských postupů odpovídajících různým druhům hospodářských zvířat. Ekofarma u Kotyků Ekofarma Ratibořice

Zpracovatelé, prodejci, distributoři zásobovat čerstvými a autentickými potravinami vyrobenými s respektem k přírodě a prostředí

Pravidla pro zpracování Přísné omezení užívání aditiv a pomocných látek při zpracování Přísné omezení chemických syntetických vstupů Zákaz používání geneticky modifikovaných organismů (GMO)

Požadavky na zpracovatele Produkce zboží především ze surovin zemědělského původu. Používání pouze takových konvenčních zemědělských surovin, které jsou schválené Komisí nebo členskými státy EU. Používání pouze velmi omezeného počtu aditiv a pomocných látek při zpracování, které jsou schváleny Komisí za přesně daných podmínek. Zákaz používání ochucovadel a barviv. Zajištění přísného oddělení ekologických a konvenčních složek po celou dobu skladování, manipulace a zpracování.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců 68 bioprodejen 220 členů PRO-BIO Ligy Centrála svazu - Šumperk

Září – měsíc biopotravin Motto: Držte se biokvality Den otevřených dveří 13.9. 2012 Farma Ratibořice

Bartákův hrnec Cena pro nejlepšího ekologického zemědělce v České republice Nejlepší nabídka a kvalita služeb Nejlepší produkce bioproduktů Ekologická uzavřenost hospodářství Celkový přínos pro eko-zemědělství Ekologické hospodářství Ing. Jana Dvorského z Olešenky u Přibyslavi

Česká biopotravina 2011 ovčí sýr Arnika z horského statku Abertamy na Karlovarsku 2010 kančí biolovečák z Biofarmy Sasov Josefa Sklenáře

Děkuji za pozornost.

Zdroje Časopis Zahradnictví 7/2006,7/2008,2/2010, 3/2012, 5/2012 Ročenka ekologického zemědělství za rok 2010 Tisková zpráva Akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství z 15/12 2012 ÚZEI Statistická šetření ekologického zemědělství – základní statistické údaje (2011) STEM, Český statistický úřad Biospotrebitel.cz Bioweb.cz Bio-info.cz Bioinstitut.cz Eagri.cz Ekolist.cz