NOUZOVÉ PŘEŽITÍ OBYVATELSTVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Advertisements

Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Milan Babický Štěpán Barák
METODIKA VÝSTAVBY STANŮ
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Jednotky požární ochrany
Nprap. Petr Vybíral oddělení ochrany obyvatel a KaHP Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Územní odbor SEVER - Šumperk MATERIÁL HUMANITÁRNÍ POMOCI.
Útvar krizového řízení
Nouzové přežití obyvatelstva
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Evakuace obyvatelstva
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Řešení mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového řízení 1 Školení starostů obcí.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Humanitární pomoc - HZS ČR
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Interní předpisy hotelu
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Jednotky požární ochrany
Staveniště a zařízení staveniště
Evakuace obyvatel Autor: Bc. Balonová Soňa.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Novinky v předškolním vzdělávání
Seminář pro žadatele ke 2. výzvě MAS z IROP MAS Podhostýnska, z. s
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

NOUZOVÉ PŘEŽITÍ OBYVATELSTVA Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Územní odbor SEVER - Šumperk NOUZOVÉ PŘEŽITÍ OBYVATELSTVA nprap. Petr Vybíral nprap. Zdeněk Kašpar oddělení ochrany obyvatel a KaHP

V PŘÍPADĚ VZNIKU SPECIFICKÝCH KRIZÍ NOUZOVÉ PŘEŽITÍ JE SOUČÁSTÍ HLAVNÍCH OPATŘENÍ OCHRANY OBYVATELSTVA PŘI KRIZOVÝCH SITUACÍCH, KTERÝMI JSOU ZEJMÉNA ŽIVELNÍ POHROMY, TECHNOLOGICKÉ HAVÁRIE, EPIDEMIE, BOJOVÁ ČINNOST A JINÉ. ZPRAVIDLA BY MU PŘEDCHÁZELA DLOUHODOBÁ EVAKUACE OBYVATELSTVA Z OHROŽENÝCH PROSTORŮ. V PŘÍPADĚ VZNIKU SPECIFICKÝCH KRIZÍ (např. při nedostatku potravin, rozsáhlém ohrožení zdraví lidí, zdravotním ohrožení zvířat, životu nebezpečném znečištění vodních zdrojů, půdy, rozsáhlých poruchách energetických sítí apod. ) BY OPATŘENÍ NOUZOVÉHO PŘEŽITÍ MOHLA BÝT PLNĚNA I BEZ PROVEDENÍ EVAKUACE.

OPATŘENÍ NOUZOVÉHO PŘEŽITÍ se plánují pro řešení mimořádných událostí, které vyžadují vyhlášení třetího nebo zvláštního stupně poplachu Pro případ mimořádné události, jejíž vznik nelze časově a prostorově předvídat je HZS kraje vybaven kontejnerovým automobilem nouzového přežití. S ním je schopen poskytnout rychlé, účinné a neodkladné pomoci postiženému obyvatelstvu. Vybavení jednoho automobilu je pro 50 osob. Na územní úrovni jsou pro potřeby nouzového přežití vytvořeny soupravy osobního vybavení k okamžitému použití pro 20 osob a soupravy k následnému použití pro 50 osob. Územní odbor SEVER má vytvořeny tyto soupravy pro stanice Šumperk, Zábřeh, Mohelnice a Jeseník.

Opatření nouzového přežití převážně zahrnují: trvalou informovanost obyvatelstva nouzové ubytování nouzové stravování (zásobování základními potravinami) nouzové zásobování pitnou vodou zdravotnickou pomoc nouzové základní služby obyvatelstvu nouzové dodávky energií organizování humanitární pomoci

Jednotlivá opatření nouzového přežití TRVALÁ INFORMOVANOST OBYVATELSTVA v případě krizové situace bude zabezpečována již existujícími nebo účelově zřizovanými informačními systémy jako jsou – místní a regionální televizní a rádiové programy, obecní rozhlasy, telefonní síť, vyhlášky obcí apod. Informování obyvatelstva bude zaměřeno na informace: - o nastalé situaci - o přijatých opatřeních, jejich časovém a prostorovém plnění - o následcích krizové situace, o postižených osobách a o rozmístění obyvatelstva v evakuačních prostorech a místech nouzového přežití -  o místech rozdělování materiálu humanitární pomoci

NOUZOVÉ UBYTOVÁNÍ Bude zpravidla zahrnovat organizaci a poskytování nouzového ubytování v předem stanovených zařízeních, či objektech v příjmovém území, které jsou určené k přechodnému pobytu evakuovaných osob, vybavenými prostředky na spaní ( lehátka, matrace apod. ). Toto místo může být zároveň místem nouzového stravování, pokud je v objektu umístěna vyvařovna a jídelna ( např. základní škola, hotel, penziony apod.). Místem nouzového ubytování mohou také stanové tábory pro evakuované osoby, vybavené veškerým zázemím ( soc. zařízení, zdravotnický stan, vývařovna, jídelna apod. ), a nebo dobrovolně nabídnuté domácnosti občanů v příjmovém území.

Příklady a normy nouzového ubytování dočasné ubytování evakuovaného obyvatelstva ve výše uvedených zařízeních se jeví jako nejideálnější. Tyto objekty jsou již vybaveny pro dlouhodobý pobyt osob, jako jsou prostředky na spaní, odpovídající počty sociálních zařízení. V těchto objektech je i předpoklad možnosti přípravy či výdeje stravy pro evakuované obyvatelstvo. 1.      Náhradní objekty – hotely, penziony, rekreační zařízení apod.

1. Náhradní objekty – tělocvičny, školy, kulturní domy apod. ubytovací prostory, podlahová plocha 3 - 4m2 na osobu 5m2 na lůžko typu palandy 1,8 - 2m2 na jednoho postiženého, minimálně však 5m3 ( u výšky stropu nad 2,7m se při výpočtu objemy místností nezohledňují ) Stravovací prostory počet míst u stolu – minimálně 13 osazenstva mí mít možnost sedět při jídle u stolu Sanitární zařízení 1ks toalety na každých 15-20 osob 1ks pisoáru na každých 15-20 mužů samostatné toalety pro zasahující personál samostatné toalety pro personál kuchyňského bloku zvláštní toalety pro nemocné 1.      Náhradní objekty – tělocvičny, školy, kulturní domy apod.

Příklad nouzového ubytování ve školní třídě s použitím skládacích lehátek

Příklad nouzového ubytování v tělocvičně, kulturním domě s použitím zdravotnických nosítek

1. Náhradní objekty – stanové tábory Základní ukazatele: Výběr místa pokud možno pevný povrch s mírným sklonem ( pro odtok povrchových vod ) a minimálně 3m nad úrovní spodní vody minimální plošná výměra na osobu je 13m2 , ideální 45m2 ( zahrnuje veškerá zařízení infrastruktury tábora, jako jsou silnice, parkoviště, technicko sociální zařízení apod. zastřešená plocha 4m2 na osobu Stravovací prostory 3 výdejní místa na 1000 osob 1/3 osazenstva by měla mít možnost se najíst současně Toalety 1ks toalety na každých 20 osob desinfekce – 1kg chlorového vápna na 3 lt vody 1.      Náhradní objekty – stanové tábory

Umývárny kapacita míst umývání – 20% osazenstva by mělo mít možnost se umývat současně Odběrná místa vody 1 odběrné místo na 25 – 50osob Služby zdravotnické 3 zdravotnická lůžka na 1000 osob stanice první pomoci a stanice pro nemocné musí být oddělena od ostatních prostorů tábora Likvidace odpadků počítá se s 10 lt odpadu na osobu a den je nutné zajistit dostatek kontejnerů na odpad ( popelnice, barely pytle na odpadky apod. )

Příklad nouzového ubytování ve stanu s použitím zdravotnických nosítek

příjezd evakuovaných osob umývárna - ženy WC umývárna - muži jídelna A velení jídelna B kuchyně ubytovací stany tisk silniční uzávěra příjem, lékař kontejner nouzového přežití příjezd evakuovaných osob Schéma polního stanového tábora

Nouzové stravování (zásobování základními potravinami) Zajištění zásobování základními druhy potravin, zabezpečení stravování : - využití stálých stravovacích zařízení (restaurace, bufety, menzy, hotely, školní kuchyně) - mobilní stravovací zařízení (pojízdné kuchyně) Nouzové stravování předpokládá určitou redukci množství a složení stravy, pitné vody i výběru jídel. Příprava dietní stravy musí být zabezpečena !

Základní nezbytné potřeby potravin pro přežití jedné osoby na 10 dnů Sortiment Měrná jednotka Dávka Maso, včetně konzerv kg 0,866 Mléko a ml. výrobky vč. sušeného a konzervovaného mléka lt 2,333 Tuky, včetně másla, sádla a olejů 0,583 Chléb 2,416 Přílohy – brambory, rýže, těstoviny, luštěniny, kroupy 3,166 Mouka 1,916 Cukr 0,5 Vejce ks 2

Nouzové zásobování pitnou vodou Nouzové zdroje pitné vody Zabezpečení nezbytného množství vody v požadované jakosti, kdy je stávající systém zásobování vodou zcela nebo částečně nefunkční: - pro první 2 dny 5 litrů na osobu a den - pro třetí a další dny 10 až 15 litrů na osobu a den Nouzové zdroje pitné vody Zahrnují jímací objekty nebo jejich skupiny v pohotovostním stavu včetně příslušných zařízení a objekty hydrogeologického průzkumu, kterými jsou hydrogeologické vrty neuvedené do provozu

Zdravotnická pomoc Zdravotnická pomoc bude poskytována především ve stálých zdravotnických zařízeních. Využíván může být i personál zdravotnických zařízení, vyvedený z ohrožených prostorů. Při zvýšené potřebě může být systém zdravotnické pomoci doplněn ( na omezenou dobu ) o zdravotnickou službu, aktivovanou z přilehlých oblastí postižených krizovou situací a také zdravotnickými prvky dobrovolných organizací ( ČČK apod. ).

Nouzové základní služby obyvatelstvu Zahrnují: poskytování informací o situaci a přijímaných opatřeních zdravotnické služby sociální služby hygienické služby veterinární služby poštovní a spojové služby dopravní služby, technické služby opravárenské služby (pokrývači, instalatéři, sklenáři, topenáři, zámečníci apod.), prádelny a čistírny - pohřební služby, zásobování postiženého obyvatelstva šatstvem, přikrývkami, prostředky osobní hygieny a denní potřeby.

Nouzové dodávky energií Organizování humanitární pomoci Zajištění energií pro důležité provozy a objekty potřebné k zabezpečení činnosti postiženého území, k tomu se využívá nouzové propojení energetických sítí, pojízdné a přenosné zdroje energií, zabezpečení dodávek tuhých paliv. Jedná se o energie: elektrická, tepelná, plyn Organizování humanitární pomoci Humanitární pomoc je využívána výhradně k uspokojování základních životních potřeb postižených obyvatel, je doplňkovým zdrojem pro poskytování prostředků obyvatelstvu k zachování jeho života a zdraví po vzniku mimořádné události, nebo krizové situace

Dokumentace místa ( střediska ) nouzového přežití Obsahuje zejména údaje: základní informace o místě nouzového přežití ( obec, objekt apod. ) datum zřízení a ukončení místa nouzového přežití materiální zabezpečení ( postele lehátka, přikrývky apod. ) kapacita místa nouzového přežití ( v souvislosti na počty materiálního zabezpečení ) stravovací kapacita počty sociálních zařízení ( v souvislosti na normy hygienických zařízení ) údaje o evakuovaných ubytovaných osobách !!! V každém místě nouzového přežití musí být vedena dokumentace střediska.

Údaje o evakuovaných ubytovaných osobách vedené v dokumentaci místa nouzového přežití pořadové číslo osoby přijaté do střediska ( toto z důvodu přehledu naplnění kapacity střediska ) příjmení, jméno bydliště datum narození, případně číslo osobního dokladu ( občanský průkaz, pas, řidičský průkaz apod. ) datum a čas přijetí do střediska datum a čas opuštění střediska ( trvalé opuštění – po ukončení činnosti střediska do místa trvalého bydliště nebo i v průběhu činnosti střediska - k příbuzným apod. )