Sedm základních nástrojů managementu jakosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Histogram představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat hranice.
Advertisements

Analýza experimentu pro robustní návrh
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Statistické řízení procesů
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Zlepšování jakosti.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Paretův diagram důležitý nástroj manažerského rozhodování, který umožňuje stanovit priority při řešení problémů s jakostí napomáhá oddělit podstatné faktory.
Hodnocení způsobilosti procesů
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Benchmarking nepřetržitý a systematický proces porovnávání a měření produktů, procesů a metod vlastní organizace s těmi, kdo byli uznáni jako vhodní pro.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Kvalita administrativních procesů. TQM Podniková strategie Přínos kvality procesů Systém a důsledné uplatňování Odpovědnost zaměstnanců Modelování procesů.
Národní informační středisko
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Histogram OA a VOŠ Příbram
Systémy managementu jakosti
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Sociologický výzkum.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Naši klienti  V současnosti naše systémy užívá 45 zdravotnických zařízení  Naši klienti jsou  rozmístěni v rámci celé ČR (všechny regiony)  tvoří cca.
Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Matematické metody v ekonomice a řízení II
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Rozhodování Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ROZPOČTY REŽIJNÍCH NÁKLADŮ
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Praktické využití regresní analýzy Struktura národního hospodářství a znečištění ovzduší v tranzitivních ekonomikách: Případ České republiky Gabriela Jandová.
Paretův diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Diagram příčin a následku
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Reporting.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
ŘÍZENÍ KVALITY STRUČNĚ Z HISTORIE 2. část V Praze – leden 2015 Zpracoval: Ing. Karel Kolář Mgr. Helena Mitwallyová 1.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
IV. Management změny 1.Teoretická východiska 2.Dimenze změn
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Sedm základních nástrojů řízení jakosti. Kontrolní tabulky Vývojové diagramy Histogramy Diagramy příčin a následků Paretovy diagramy Bodové diagramy Regulační.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Systém managementu jakosti
Strategie regionu, obce
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Systém managementu jakosti 3
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Systém managementu 4.
Ekonomika malých a středních podniků
Transkript prezentace:

Sedm základních nástrojů managementu jakosti Vývojový diagram. Diagram příčin a následku. Formulář pro sběr dat. Paretův diagram. Histogram. Bodový diagram. Regulační diagram.

Sedm základních nástrojů managementu jakosti Vývojový diagram. je grafickým zobrazením posloupnosti a vzájemné návaznosti všech kroků určitého existujícího nebo navrhovaného procesu přispívá k lepšímu a snadnějšímu pochopení procesu vymezuje pracovníkům zapojeným do procesu jejich odpovědnosti a pravomoci je vhodným nástrojem zejména pro analýzu procesu, jeho jednotlivých kroků a rozhodovacích uzlů může sloužit k identifikací oblastí daného procesu, kde mohou vznikat problémy umožňuje zkoumání procesu z hlediska nejvhodnějšího rozmístění kontrolních míst umožňuje optimaliazci procesu procesu pomocí identifikace nadbytečných činností

Sedm základních nástrojů managementu jakosti Diagram příčin a následku (Ishikawův diagram, diagram „rybí kosti“). nástroj umožňující systematický popis všech možných příčin daného problému užitečný nástroj pro denerování a systematický popis nových nápadů užitečný nástroj pro shrnutí názorů skupiny lidí na existující problém nástroj týmové analýzy využívající zásady brainstormingu

Sedm základních nástrojů managementu jakosti Formulář pro sběr dat (kontrolní tabulky, záznamníky). slouží k systematickému shromažďování údajů pro řízení a zlepšování shromažděné údaje slouží pro hodnocení stávajícího stavu procesu, pro směrování neustálého zlepšování, pro hodnocení účinnosti provedených opatření, apod. může mít různou podobu a může být používán v papírové i elektronické podobě

Formulář pro sběr dat Hlavní oblasti aplikace: vstupní, operační, výstupní kontrola produktu analýza strojů a zařízení analýza technologického procesu analýza neshodných jednotek (vadných produktů) záznam vstupních údajů a výpočet základních charakteristik pro regulační diagramy Příprava formuláře pro sběr dat: Stanovení účelu sběru dat. Určení nezbytných údajů k dosažení daného účelu. Stanovení způsobu analýzy získaných ůdajů. Návrh formuláře. Ověření vhodnosti formuláře.

Sedm základních nástrojů managementu jakosti Paretův diagram (kontrolní tabulky, záznamníky). důležitý nástroj manažerského rozhodování, který umožňuje stanovit priority při řešení problémů s jakostí napomáhá oddělit podstatné faktory řešeného problému od těch méně podstatných umožňuje názornou prezentaci problému

Sedm základních nástrojů managementu jakosti Histogram. hranice intervalů fi xD1 xH1 ………………………... xDk xHk představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat

Sedm základních nástrojů managementu jakosti Bodový diagram. bodový diagram je grafická metoda pro studium vztahu mezi dvěma proměnnými rozmístění bodů v bodovém diagramu charakterizují směr, tvar a míru těsnosti závislosti mezi sledovanými proměnnými sestrojený bodový diagram podává základní grafickou informaci o vzájemné souvislosti dvou sledovaných proměnných

Sedm základních nástrojů managementu jakosti Regulační diagram. je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý proces je takový proces, který ovlivňují pouze náhodné příčiny variability právě regulační diagram umožňuje odlišit působení náhodných příčin variability od působení vymezitelných příčin variability statistická regulace představuje preventivní přístup k řízení jakosti