PP12 Lipsko – Best practice Integrace problematiky cyklistické dopravy do správy obce a strategické zapojení zúčastněných stran Datum: 27.03.2012 Prezentace:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMISE RADY HMP PRO CYKLISTICKOU DOPRAVU 35. jednání Rady HMP dne Koncepce rozvoje cyklistické dopravy a rekreační.
Advertisements

Nové výzvy v cyklistické dopravě a cykloturistice
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
1 ASOCIACE MĚST PRO CYKLISTY Jaroslav Martinek Projekt Central MeetBike (3CE343P2) je realizován prostřednictvím programu Central Europe, který je spolufinancován.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Bike Brno – Bike konference 2012 Plzeňský kraj 4. –
Program rozvoje města Železný Brod 1. JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ZDŮVODNĚNÍ ● FUNKCE ● ČINNOST ÚLOHA ČLENŮ ● HARMONOGRAM
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
CYKLISTICKÁ INFRASTRUKTURA Jaroslav Martinek Central MeetBike.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Technologické platformy a dopravní výzkum
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
European Urban Knowledge Network
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Jihlava 24.dubna 2012 Ing. Radka ŽÁKOVÁ 5. Public Relations.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
2. Vedení & zodpovědost Národní pracovní skupina Uherskohradišťská charta / cyklokoordinátoři Jaroslav Martinek (Central MeetBike) Tomáš Řeháček (Mobile.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
1 Evropská charta bezpečnosti silničního provozu a Svaz měst a obcí ČR XII. Sněm Svazu měst a obcí ČR Zlín, 26 a 27. května 2011 Vojtěch Mynář Předseda.
1 Akce v praxi – zkušenosti z Cyklistického projektu Rotok a Baltické moře Thomas Möller, radplan nordost Odborný seminář Pardubice, 24. února 2012.
Zlín cyklistický Josef Novák, člen Rady města Zlína
Program dnešního setkání OPS ( )
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Praha cyklistická nebo ne? 2012 Vratislav F ILLER Auto*Mat Praha
1 Cyklistická akademie Město: Pardubice. 2 ČÁST 1. Vize, cíle – věc, na kterou se zapomíná.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Cyklistická infrastruktura a její specifické aspekty ING. JAROSLAV MARTINEK CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
6. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Výbory a pracovní skupiny
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Klíčové aktivity projektu
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Transkript prezentace:

PP12 Lipsko – Best practice Integrace problematiky cyklistické dopravy do správy obce a strategické zapojení zúčastněných stran Datum: Prezentace: Úřad pro dopravní plánování a výstavbu komunikací

Stadt Leipzig Cyklistická doprava v Lipsku 2. Úspěchy v r Generální plán cyklistické dopravy 4. Cyklokoordinátor 5.Pracovní skupina pro podporu a propagaci cyklistické dopravy 6.Diskuze u kulatého stolu na téma cyklistické dopravy 7. Shrnutí obsah Office for Traffic Planning and Road Construction

Stadt Leipzig -Office for Traffic Planning and Road Construction Cyklistická doprava v Lipsku  dobré podmínky pro cyklistickou dopravu:  rovina  pravidlo kompaktního města, které je součástí rozvoje města  počet jízdních kol: přibližně  délka cyklistické sítě  cyklopruhy: 50 km  ochranné cyklopruhy: 8 km  cyklostezky: 225 km  jiné: 93 km  celkem: 392 km  Modal Split; podíl cyklistické dopravy:  14,4 % (2008)  cíl: 18 % in

Stadt Leipzig - Úspěchy v oblasti cyklistické dopravy v r  účast na národní cyklistické soutěži „Stadtradeln“ (Jízda na kole městem)  Lipsko se umístilo na 3. místě, za Drážďany a Tuebingenem  cyklovýlety na podporu cyklistické dopravy  hodinová konzultace s primátorem města během cyklistické vyjížďky  cyklistická vyjížďka v rámci Mezinárodního fóra o dopravě  2 cyklistické vyjížďky na začátku a na konci soutěže „Stadtradeln“  účast na cyklistickém veletrhu „abgefahren“ 2011  informace z oblasti cykloturistiky i cyklistické dopravy pro každý den  prezentace projektu Central MeetBike Office for Traffic Planning and Road Construction

Stadt Leipzig - Úspěchy v oblasti cyklistické dopravy v r  roll-bannery - expozice pro public relations  9 bannerů s různou tématikou (cykloturistika, cyklistická doprava pro každý den)  Flexibilní využití pro různé cílové skupiny a události  Lze vystavit na veletrzích, seminářích, tiskových konferencích  Financováno prostřednictvím Central MeetBike Office for Traffic Planning and Road Construction

Stadt Leipzig - Úspěchy v oblasti cyklistické dopravy v r  cyklistické ulice  realizace cyklistické ulice v centru města s omezeným provozem automobilové dopravy  v plánu je pokračování ve formě cyklistického okruhu kolem centra města  propagace a vzdělávání prostřednictvím letáků  v r.2012 je v plánu realizace dalších cyklistických ulic, např. u Německé národní knihovny (financováno prostřednictvím CMB) Office for Traffic Planning and Road Construction

Stadt Leipzig -  základ pro každodenní práci obecní správy  strategické cíle  stanovení priorit pro budování cyklistické infrastruktury i pro oblast public relations, týkající se propagace a podpory cyklistické dopravy  schválení městskou radou  prezentace a diskuze ve výborech všech městských částí Lipska (asi 35 akcí)  intenzivní diskuze v technickém výboru  schválení je plánováno na 18. dubna 2012  účast veřejnosti  živá diskuze na různých akcích a diskusních fórech  podněty a návrhy prostřednictvím u, ústně i písemně  více než podnětů, shrnuto v 300 bodech jako náměty ke zvážení – příloha generálního plánu cyklistické dopravy Office for Traffic Planning and Road Construction7 Generální plán cyklistické dopravy

Stadt Leipzig -Office for Traffic Planning and Road Construction 3 hlavní cíle:  C1: zvýšit modální podíl cyklistické dopravy ze 14,4% v r.2008 na 18% v r.2020  C2: ve srovnání s r snížit do r.2025 riziko těžkých a smrtelných úrazů o 25%  C3: zvýšit spokojenost obyvatel města s cyklistickou infrastrukturou Generální plán cyklistické dopravy

Stadt Leipzig -Office for Traffic Planning and Road Construction Generální plán cyklistické dopravy současná cyklistická infrastrukturacyklistická síť, jejímž základem jsou hlavní silnice seznam opatření

Stadt Leipzig -  Úkoly cyklokoordinátora  hlavním úkolem je koordinovat problematiku cyklistické dopravy v Lipsku  hlavní kontaktní osoba v problematice cyklistické dopravy pro obyvatele města, jednotlivé odbory a zájmové subjekty  vedoucí pracovní skupiny pro podporu a propagaci cyklistické dopravy  účast na veškerých plánovacích aktivitách týkajících se cyklistické dopravy  účast na úředních jednáních k dopravní legislativě  kontakt na cyklokoordinátora  , telefon  konzultační hodiny Office for Traffic Planning and Road Construction Cyklokoordinátor

Stadt Leipzig -  pozice cyklokoordinátora v místní samosprávě  je součástí Úřadu pro plánování dopravy a výstavbu komunikací  není volený městskou radou  práce na plný úvazek; pozice s přímým kontaktem na zaměstnance Úřadu pro dopravní plánování a výstavbu komunikací i další odbory  opatření v oblasti public relations, týkající se cyklistické dopravy  tiskové zprávy a publikace  akce a cyklistické výlety Office for Traffic Planning and Road Construction Cyklokoordinátor

Stadt Leipzig -  účel pracovní skupiny  prezentace a diskuze o několika otázkách z oblasti podpory cyklistické dopravy  zlepšit plánovací procesy související s cyklistickou dopravou  rozvíjet společné projekty  zapojit veřejnost prostřednictvím členů Všeobecné cyklistické asociace Německa  plány a opatření  úřední jednání o změnách v dopravní legislativě  navrhování cyklistické infrastruktury  objížďky  opatření v oblasti public relations Office for Traffic Planning and Road Construction12 Pracovní skupina pro podporu a propagaci cyklistické dopravy

Stadt Leipzig -  pozice pracovní skupiny v místní samosprávě  veškerá opatření týkající se cyklistické dopravy musí být předložena pracovní skupině  závěr diskuze je součástí dalších plánovacích procesů  v pracovní skupině byly představeny úspěchy projektové konference primátora města o výstavbě a rozvoji města  struktura pracovní skupiny pro podporu a propagaci cyklistické dopravy  setkání jednou za dva týdny  členové skupiny zastupují příslušné odbory města Lipska a Všeobecnou cyklistickou asociaci Německa  řízená cyklokoordinátorem  přizvání dalších odborů k projednávání konkrétních témat Office for Traffic Planning and Road Construction13 Pracovní skupina pro podporu a propagaci cyklistické dopravy

Stadt Leipzig -Office for Traffic Planning and Road Construction14  pracovní skupina pro cyklistická parkoviště  pracovní skupina pro rychlou realizaci menších infrastrukturních opatření, např. cyklistických stojanů  setkání jednou za měsíc + setkání v místě realizace cyklostojanů  členové zastupují všechny fáze plánovacího procesu (předběžné plánování ke stavebnímu řízení) Pracovní skupina pro podporu a propagaci cyklistické dopravy Další pracovní skupiny

Stadt Leipzig -Office for Traffic Planning and Road Construction15  metodické diskuze  vyjasnění systematických otázek, které se týkají cyklistické infrastruktury  setkání jednou za tři měsíce  pracovní skupina pro cyklistické značení  pracovní skupina usilující o lepší cyklistické značení  pokračování skupiny je v plánu po upřesnění generálního plánu cyklistické dopravy Pracovní skupina pro podporu a propagaci cyklistické dopravy Další pracovní skupiny

Stadt Leipzig -16Office for Traffic Planning and Road Construction Diskuze u kulatého stolu na téma cyklistické dopravy  strategické setkání k tématu podpory cyklistické dopravy, jednou ročně  informovat o úspěších v minulém roce  poskytnout klíčové aspekty pro další rok  podpořit bilaterální spolupráci mezi jednotlivými odbory v oblasti podpory cyklistické dopravy

Stadt Leipzig -Office for Traffic Planning and Road Construction17 Klíčovým faktorem pro úspěšnou podporu a propagaci cyklistické dopravy je začlenit téma cyklistické dopravy do každodenní práce správy města. Nejdůležitější prvky této integrace v Lipsku jsou následující:  Generální plán cyklistické dopravy  Cyklokoordinátor  Pracovní skupina pro podporu a propagaci cyklistické dopravy  Diskuze u kulatého stolu na téma cyklistické dopravy Shrnutí

Stadt Leipzig -18 Odbor výstavby a rozvoje města Úřad pro dopravní plánování a výstavbu pozemních komunikací Lipsko Fon.:+49 (341) Fax.:+49 (341) město Lipsko Office for Traffic Planning and Road Construction