Seminář pro úspěšné žadatele MAS Hrubý Jeseník. Realizace projektu •Podpis Dohody – kopie na MAS; •Realizace projektu do 24 měsíců od podpisu Dohody –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školení úspěšných žadatelů o dotaci 2. Výzva MAS.
Advertisements

Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Postup při přípravě a zpracování projektu pro PRV Benešov u Prahy Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Seminář pro žadatele z opatření Leader PRV 9. Výzva MAS Podještědí Ing. Jitka Tvrzníková Proseč p. Ještědem
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
 Kontrola přijatelnosti MAS  Administrativní kontrola MAS  Doplňování na MAS  Předání na SZIF  Kontrola přijatelnosti SZIF  Administrativní kontrola.
Základní povinnosti příjemců dotací Ing. Lukáš Brabenec 12. června 2014.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Zadávací řízení dle pravidel PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí“ Společně Měníme.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Místní akční skupina Boskovicko PLUS, o.s. Školení úspěšných žadatelů z 1. Výzvy 2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období Ing. Slavomír Ladislav Vacík.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 6/ Petr Chroust Hana Švarcová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
1 Strategický plán Leader Partnerství venkova – Prosperita regionu Zadávání zakázek – výběrová řízení v rámci LEADRU a PRV Evropský zemědělský fond pro.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 3/ Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
- ČESKY SEVER Seminář pro žadatele Příjem žádostí v MAS a další administrativní postupy Program rozvoje venkova ČR 2014 – 2020 Výzva č. 1.
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele IROP
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Seminář pro úspěšné žadatele MAS Hrubý Jeseník

Realizace projektu •Podpis Dohody – kopie na MAS; •Realizace projektu do 24 měsíců od podpisu Dohody – možnosti odkladu ŽoP omezené; •Projekt je třeba celý předfinancovat z vlastních zdrojů (úroky z úvěru nejsou uznatelnými náklady); •Kontroly v průběhu realizace projektu – MAS, SZIF, MZe a další;

Realizace projektu •Je vždy určen pracovník RO SZIF pro daný projekt – průběžné konzultace, o kterých budou informování i pracovníci MAS; •Uchovávání dokladů min 10 let od předložení ŽoP; •Vykazování monitorovacích indikátorů v souladu se Žádostí o dotaci; •Dodržování publicity!!!

Provádění změn •Formulář Hlášení o změně – vždy potvrzuje MAS; •Veškeré změny musí respektovat splnění účelu projektu, limity způsobilých výdajů a podmínky vyplývající z Metodiky, Fichí, Dohody a preferenčních kritérií – MAS nemusí nevyhovující hlášení přijmout; •2 formy změn:

Změny, které nelze provést bez předchozího souhlasu RO SZIF •změna místa realizace projektu; •změna žadatele/příjemce dotace/vlastnictví majetku, který je předmětem dotace; •pronájem předmětu projektu dalšímu subjektu; •změna způsobu realizování projektu dodavatelsky na formu věcného plnění a naopak; •změna termínu předložení Žádosti o proplacení oproti termínu uvedenému v Dohodě – pozdější termín – max. 3x;

Změny, které je příjemce dotace povinen předložit nejpozději v den předložení Žádosti o proplacení na RO SZIF •Změny technických parametrů uvedených v kapitole Žádosti „Technické řešení projektu“, ve stavebním povolení nebo ohlášení stavby; •Přidávání/odstranění kódů výdajů, na které může být poskytnuta dotace, oproti údajům v Dohodě (včetně dodatků) •Změna trvalého pobytu/sídla žadatele/příjemce dotace, změna statutárního orgánu, apod.; •Při provádění změn v částkách výdajů nesmí dojít k dodatečnému navýšení částky poskytnuté v daném projektu v režimu „de minimis“;

Provádění změn •Změny, ke kterým dojde po proplacení projektu, je žadatel povinen nahlásit na formuláři Hlášení o změnách za každý projekt (např. změna trvalého bydliště/sídla žadatele/příjemce dotace, změna žadatele/příjemce dotace, změna vlastnictví majetku, který je předmětem dotace, apod.).

Zadávání zakázek •Příjemce dotace, který je veřejným, nebo dotovaným nebo sektorovým zadavatelem podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, postupuje podle tohoto zákona, tj. zodpovídá za řádné provedení zadávacího řízení a jeho průběh náležitě dokladuje podle tohoto zákona.

Zadávání zakázek mimo režim zákona •Pokud předpokládaná hodnota samostatné zakázky na služby, dodávky či stavební práce nepřesáhne Kč (bez DPH), nemusí příjemce dotace uskutečňovat výběr z více dodavatelů ani jiné vyhodnocení nabídky/dodavatele, ale může zadat zakázku a uzavřít smlouvu nebo vystavit objednávku přímo s jedním dodavatelem a to do maximální výše Kč (bez DPH) součtu těchto samostatných výdajů na projekt; •Pokud předpokládaná hodnota zakázky nepřesáhne Kč (bez DPH), je zadavatel (žadatel/příjemce dotace) povinen postupovat transparentně a nediskriminačně - nesmí vyzvat osobu (FO, PO), která má vztah k žadateli jako k zadavateli zakázky, tj. nesmí vyzvat osobu blízkou (dle Občanského zákoníku) nebo osobu, která je personálně (např. dle výpisu z registrů) nebo majetkově propojena s žadatelem/příjemcem dotace. – nedokládá se, při kontrole RO SZIF je třeba předložit průkazný způsob zadávání zakázky - je povinen doložit průkazným způsobem na výzvu pracovníka RO SZIF při kontrole. Za průkazný způsob lze považovat záznam – tabulku s uvedením alespoň 3 dodavatelů, cen a způsob jejich zjištění cenovým marketingem (z cenových nabídek dodavatelů, z průzkumu trhu, telefonicky, z veřejně dostupných zdrojů – internet, katalogové ceny, atd.);

Zadávání zakázek mimo režim zákona •Pokud předpokládaná hodnota zakázky přesáhne ,- Kč (bez DPH), je žadatel/příjemce dotace povinen uskutečnit zadávací řízení, vybrat dodavatele z minimálně 3 obdržených nabídek a průběh zadávacího řízení náležitě dokladovat; •Pravidla stanovují postup a obsah, dokládají se doklady dle Seznamu dokumentace k zadávacímu řízení předkládané s Žádostí o proplacení – vytištěné;

Zadávání zakázek •Je třeba mít vždy uzavřenou smlouvu s dodavatelem, pokud zakázka nepřesáhne (bez DPH), může být smlouva nahrazena objednávkou, i internetovou; •Smlouva: fakturační podmínky musí být stanoveny tak, že fakturované dodávky, služby a stavební práce budou členěny způsobem, který umožní zařazení do jednotlivých položek způsobilých výdajů dle Dohody – soupiska účetních dokladů, rozpočet dle Dohody a projektu

Zadávání zakázek •Lze si nechat provést posouzení provedeného zadávacího řízení na RO SZIF před zahájením realizace projektu. Závěry tohoto posouzení jsou pak závazné pro další administraci žádosti. •Platí povinnost sčítání výdajů dle předmětu zakázky, tedy součtu hodnot všech dodávek, nebo služeb, nebo stavebních prací v rámci jednoho projektu!! •Žadatel/příjemce dotace může v rámci jednoho projektu provést více zadávacích řízení na samostatné dodávky/služby/stavební práce. Při zadávacích řízeních je však povinen vycházet z vyšší částky, která je součtem všech hodnot za předmět zakázky (dle předchozího odstavce). V opačném případě by se jednalo o nepřípustné dělení zakázky.

Účtování dotace •Vést účetnictví dle platných právních předpisů ČR; •Příslušný doklad musí splňovat předepsané náležitosti účetního dokladu; •Předmětné doklady musí být správné, úplné, průkazné, srozumitelné a průběžně písemně chronologicky vedené způsobem zaručujícím jejich trvalost; •Při kontrole poskytne příjemce dotace na vyžádání kontrolnímu orgánu daňovou evidenci v plném rozsahu; •Příjemce dotace vede o realizaci projektu (tzn. o veškerých výdajích skutečně vynaložených na projekt) samostatnou analytickou účetní evidenci, případně si zřídí pro tuto účetní evidenci samostatné středisko (pokud je účetní jednotkou) nebo samostatnou podrobnou evidenci (pokud není účetní jednotkou);

Publicita •Dodržování pravidel stanovených SZIF!!! •Dodržování pravidel stanovených MAS!!!  K nalezení na webových stránkách MAS  publicity-projektu.html publicity-projektu.html  Je třeba také dodržovat Popis publicity, který jste dokládali k ŽoD – bude také předmětem kontroly

Kontroly •Prováděny jak SZIF, tak MAS, je možné i MZe a další pověřené orgány •Kontroly prováděné SZIF:  Účetnictví, dodržení účelu projektu, hospodárnost, zadávací dokumentace, fyzický projekt, publicita  Průběžná kontrola veškerých předložených dokumentů, fyzická kontrola projektu, následné kontroly v průběhu 10 let; •Kontroly prováděné MAS:  Dodržení účelu projektu, fyzický projekt, publicita, základní náležitosti účetnictví a zadávací dokumentace  Hlášení o změně, ŽoP včetně její dokumentace;

Žádost o proplacení - ŽoP •Ukončení projektu předchází podání ŽoP a povinných příloh; •ŽoP se vždy podává nejprve na MAS, kde dojde ke kontrole všech příloh a potvrzení této žádosti, následně na RO SZIF, kde příjemce tuto ŽoP i podepisuje; •Podávat na MAS min. 3 týdny před plánovaným datem na RO SZIF – možnost oprav;

Žádost o proplacení - ŽoP •Při zjištění chyb na RO SZIF – min. 14 dnů na opravy a doplnění; •Fyzická kontrola projektu na místě realizace včetně dokumentace a povinné publicity; •Při bezchybné kontrole dojde ke schválení ŽoP do 12 týdnů od jejího podání, stejně tak i v případě schválených náprav a k proplacení dochází do 21 dnů od schválení ŽoP;

Přejeme úspěšnou a pohodovou realizaci projektů!