POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

1 Rozšíření podpory odborného vzdělávání Dalibor Štys ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Střední škola stavební Jihlava Sociální partnerství zpracoval : PhDr. Pavel Toman únor 2011.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Hotelnictví a gastronomie zblízka (vzdělávací program se stážemi) Zpracovala: Tvrdoňová Anna Datum: 2013.
NOVÁ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA PRO VŠECHNY ŽÁKY UČEBNÍCH OBORŮ Závěrečná konference,
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
Organizační struktura
Implementace EQAVET v ČR
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Učení se praxí Martina Kaňáková. Učení se praxí Firmy: Nedostatek kvalifikovaných technicky vzdělávaných odborníků Rok 2015 vyhlášen Rokem průmyslu a.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Podpora odborného školství v ČR Česko-německá konference k odbornému školství 25. září 2013 Litomyšl.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
„Okna technickým oborům dokořán“
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
NSK – vazby na evropské procesy
Rozvoj výuky cizích jazyků
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Organizační struktura
Modernizace odborného vzdělávání OLOMOUC - pondělí 14. května 2018
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Složení centra. Složení centra Cíl: síť - spolupráce Proškolení pedagogů pro práci s nadanými Identifikace. Tvorba struktury práce s nadanými na škole.
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská

Příjemce •MŠMT Partner •Národní ústav pro vzdělávání

 Společný individuální projekt národní MŠMT a NÚV v OP VK s cílovou skupinou SŠ celé ČR.  Podpora spolupráce SOŠ, SOU a firem pro vyšší kvalitu odborného vzdělávání včetně pilotního ověření modelů spolupráce v technických oborech s využitím prvků ECVET.  zmapování současné spolupráce  vytvoření modelů spolupráce pro všechny skupiny oborů vzdělání  pilotní ověření vybraných aplikací modelů v technických oborech  návod pro zavedení motivačních a aktivizačních prvků ve školách –případové studie  uplatnění principů výsledků učení v praxi  návrh legislativních opatření

 Vedoucí pracovníci škol a školských zařízení – 100  zajištění kvalitní praxe pro žáky  legislativní dopady – zajištění a zkvalitnění praxe ve firmách  informace o mezinárodním rámci – ECVET, EQAVET  sdílení zkušeností a přenos informací  společný rámec praxí (pravidla) s důrazem na kvalitu  Pracovníci škol a školských zařízení – 500  zpětná vazba z firem a přístup k informacím  získání metodických a dalších výukových materiálů  Žáci  zúčastní se praxí ve firmách  získají dobrý přehled o oboru a možnost získání zaměstnání  Účastníci dalšího vzdělávání – 50  Nové informace, podpora práce odborníků ve školách

Průběh a výstupy projektu KA I.  modely spolupráce škol a firem – pro 30 skupin oborů středního vzdělávání - 56 modelů  pilotní ověření - spolupráce škol a firem zejména v technických oborech – 25 partnerství  metodické a učební materiály – pro 30 skupin oborů  doprovodné workshopy

Identifikované formy spolupráce pro propojení škol a firem  odborný výcvik ve firmě  odborná praxe ve firmě  stáž učitele ve firmě  účast odborníka z praxe na školních i mimoškolních aktivitách  teoretická výuka  praktické vyučování  mimoškolní činnost  profilová maturitní zkouška

Průběh a výstupy projektu KAII.  vzdělávací akce pro ředitele a učitele škol – 5 kurzů  vzdělávací akce pro přenos zkušeností mezi firmou a školou formou mentoringu/koučingu – 5 témat  vzdělávací akce pro zřizovatele  seminář k problematice ECVET  příprava vzdělávacího kurzu pro kvalifikace NSK Odborník z praxe a Instruktor a jeho ověření

Výstupy projektu KA III.  rozsáhlé šetření mezi středními školami a firmami o dobrých zkušenostech i bariérách ohledně vzájemné spolupráce  podpora vzájemné komunikace a sdílení výstupů na metodickém portále  návrh souboru legislativních opatření  závěrečná konference projektu

obecný model spolupráce škol a firem (H) modul odborného výcviku modul využití odborníků z praxe ve výuce modul stáží učitelů odborného výcviku obecný model spolupráce škol a firem (M) modul odborné praxe modul využití odborníků z praxe ve výuce modul profilové maturitní zkoušky modul stáží učitelů odborných předmětů obecný model spolupráce škol a firem (L0) modul odborného výcviku modul využití odborníků z praxe modul profilové maturitní zkoušky modul odborné praxe modul stáže učitelů

Kooperativní model odborného vzdělávání - co chceme v ČR?  umožňuje spolupráci škol a firem v reálném pracovním prostředí.  spolupráce škol a firem musí být koordinovaná na celostátní úrovni, aby žáci dosahovali srovnatelných výsledků a získávali srovnatelnou kvalifikaci bez ohledu na to, kde odborný výcvik nebo odbornou praxi absolvovali;  kooperativní model zahrnuje kooperaci mezi dotčenými sociálními partnery

Spolupráce škol a firem vzdělávánílegislativafinancování Vzdělávací programy ( RVP, ŠVP, standardizace odborného výcviku) Způsob ukotvení odborného vzdělávání Způsob financování praktického vyučování žáků Ukončování vzdělávání ( PMZ, ZZ) Role zaměstnavatelů Role státu, škol Obecné modely spolupráce Aplikované modely spolupráce Legislativní ukotvení Nadpodniková vzdělávací centra Legislativní ukotveníZpůsob financování

Děkuji za pozornost