Aktuální proces přípravy programového období 2014+

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP VVV a OP Z Ing, Jan ŠILD, partner HOPE GROUP s.r.o.
Advertisements

Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Budoucí kohezní politika EU
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Setkání mikroregionů, 25. června 2013, Dřevohostice
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Evropské fondy 2014 a odpadové hospodářství
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Integrovaný regionální operační program
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Transkript prezentace:

Aktuální proces přípravy programového období 2014+ Zpracoval: Nazim Afana Datum: únor 2013

Nařízení ke kohezní politice soudržnosti 2014+ V říjnu 2011 zveřejněn EK balíček legislativních návrhů pro budoucí kohezní politiku soudržnosti EU pro 2014-2020: návrh nařízení k EFRR a cíle Investice pro růst a zaměstnanost a o zrušení nařízení (ES) č. 1080/2006 návrh nařízení o ESF a o zrušení nařízení (ES) č. 1081/2006 návrh nařízení o FS a o zrušení nařízení (ES) č. 1084/2006 návrh nařízení o zvláštních ustanoveních týkajících se podpory z EFRR pro cíl EÚS návrh nařízení na změnu nařízení (ES) č. 1082/2006 o ESÚS (vyjasnění, zjednodušení, atd.) návrh obecného nařízení ohledně EFRR, ESF, FS, EZRV, ENRF a o zrušení nařízení (ES) č. 1083/2006

Obecné nařízení – postaveno na strateg.přístupu = TEMATICKÝCH CÍLECH Posílení VaV a inovací Posílení ve využití a kvalitě ICT Zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků Podpora přechodu na nízkouhlíkové hospodářství Podpora přizpůsobení se změně klimatu Ochrana ŽP a využívání zdrojů 7. Podpora dopravy a infrastruktury 8. Podpora zaměstnanosti a mobility pracovních sil 9. Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě 10. Investice do vzdělávání a celoživotního učení 11. Posilování účinné veřejné správy

Vymezení podporovaných území

Plánované finanční prostředky 2007 – 2013 / 2014 - 2020 přes 700 mld. Kč / cca 480 mld. Kč (65 – 70%) 14% na ESF / 25% na ESF

Operační programy ČR 2014+ Dle posledních informací MMR bude 8 OP + 7 OP přeshraničních : Integrovaný regionální operační program (ŘO - MMR) OP Zaměstnanost (ŘO – MPSV) OP Doprava (ŘO – MD) OP Životní prostředí (ŘO - MŽP) OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (ŘO - MPO) OP Praha – Pól Růstu ČR (Hl. město Praha) OP Výzkum, vývoj a vzdělávání (ŘO – MŠMT) 8. OP Technická pomoc (ŘO – MMR) Původně mělo být např. životní prostředí rozpuštěno průřezově do každého OP, nemělo mít OP.

IROP – prioritní osy (indikativní) OP VVV – prioritní osy (indikativní) 1 – Doprava 2 – Cestovní ruch a kultura 3 – Energetická účinnost 4 – Sociální a zdravotní PO 5 – Vzdělávání 6 – Rozvoj měst, obcí a zaměstnanost 7 - Instituce 1 – Kapacity pro špičkový výzkum a vývoj 2 – Spolupráce výzkumných organizací s aplikační sférou a transfer znalostí 3 – Rozvoj vysokých škol 4 – Rozvoj regionálního školství a dalšího vzdělávání 5 – Rozvoj infrastruktury pro vzdělávání (regionální dimenze) 6 – Posilování institucionální kapacity pro znalostní společnost 7 – Technická pomoc

OP ŽP – prioritní osy (indikativní) OP Zaměstnanost – prioritní osy (indikativní) 1 – Vodní hospodářství 2 – Ochrana ovzduší a energetika 3 – Odpadové hospodářství a ekologické zátěže 4 – Ochrana přírody a krajiny 1 – Podpora zaměstnanosti a adaptability pracovní síly 2 – Sociální začleňování a boj s chudobou 3 – Mezinárodní spolupráce a sociální inovace 4 – Efektivní veřejná správa

OP Doprava – prioritní osy (indikativní) OP Zaměstnanost – prioritní osy (indikativní) 1 – Podpora zaměstnanosti a adaptability pracovní síly 2 – Sociální začleňování a boj s chudobou 3 – Mezinárodní spolupráce a sociální inovace 4 – Efektivní veřejná správa 1 – Železniční a udržitelná doprava 2 - Silniční a letecká infrastruktura na síti TEN-T 3 - Silniční infrastruktura mimo síť TEN-T

Nově – územní a urbánní dimenze 2014-2020 Proč? Odklon od plošných podpor/zaměření a důraz na regionální potřeby Forma? Společný akční plán (SAP) – připravován pouze v MSK Integrované teritoriální investice (ITI) – týká se 5 oblastí (Ostrava, Brno, Praha, Plzeň, Hradec-Králové), a to ve výši min. 5% podílu ERDF CLLD (Komunitně vedený místní rozvoj) – realizace prostřednictvím MAS Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) – rozvoj sídelních aglomerací a regionálních center a jejich zázemí a také státem podporovaných regionů (hospodářsky problémových regionů) (Možnost vyčlenění samostatných finančních prostředků v jednotlivých OP)

Sběr projektových námětů v regionu Oblasti sběru: 1.Doprava 2. Životní prostředí 3. Inovace a konkurenceschopnost 4. Vzdělávání 1. fáze: Sběr regionálně významných projektových námětů (2-3/2013) 2. fáze: Sběr menších regionálních projektových námětů (3-6/2013)

Děkuji za pozornost