Diagnostický  systém CANSCREEN 3 určený pro trh “Data Mining” nástrojů ve vyspělých státech J.Jansa1, M.Cesal2, P.Zubina3 1.Immobiliser Central Europe,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

ONKOLOGICKÉ SESTRY PŘÍKLADEM PRO ONKOLOGY?
Endosonografické vyšetření rekta
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical ČR a SR
Michal TICHÝ, Martin ZEMAN Krajská zdravotní, a.s.; Č R UJEP Ústí nad Labem; Č R FZaSP TU Trnava; SR PILOTNÍ PROJEKT ADAPTACE BRITSKÉ METODIKY „MUST“ DO.
 Co d ě láme  Jak jsme pokro č ili  Selek č ní metody  K ř í ž ení  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme nyní  Co d ě láme  Jak.
Výuka biologie Tomáš Klinger, Sp, b ř ezen  Co je to biologie?  U č ebny  Profesorky  Po č ty hodin v týdnu  U č ivo.
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdroj ů v nemocnicích Záme č ek V ě truše v Ústí nad Labem 15. – 16. února 2010 Projekt Univerzitní nemocnice.
Základní škola a mateřská škola, Praha - Nebušice od 1. 7
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Milan Bu ř i č 18.listopadu  Pokud se do po č íta č e dostane škodlivý kód, m ůž e vykonat n ě kterou z t ě chto č inností: Ovládnutí po č íta.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Rozvoj cestovního ruchu a láze ň ství v Jeseníkách Martin Plachý.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
18. – 19. č ervna – zalo ž ení kláštera (do roku 877 pro ž eny) 1066 – kostel vysv ě cen na Románskou baziliku 1525 – klášter tém ěř zni č.
ŠablonaIII/2 č íslo materiálu389 Jméno autoraMgr. Alena Krej č íková T ř ída/ ro č ník1. ro č ník Datum vytvo ř ení
Pro č práv ě hotelový porcelán?. N ě co málo o G. Benedikt G. Benedikt je č eská porcelánka, kterou vlastní č eský majitel, její historie se za č ala.
+ REPORT Z VÝZKUMU A ANALÝZY POT Ř EB LLP-2012-LV-KA4-KA4MP.
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
Kriteria pro testy Test stability systému Verifikační testy
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
IRSKO.
Program Leonardo da Vinci - projekt mobility „Evropské trendy ve slu ž bách“ Tomáš Kasárník, CR –
AIRSOFT.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
Velké planety Plynní obři
Lenka Jelínková Harantová Odbor 21 G Ř C Fáze 4 NCTS – praktické zkušenosti
2014 / 2015 Na č em stojí skauting? Jan Peroutka - Rocky Ideologica.
Zdravotní péče v souvislosti s použitím zdravotnických prostředků.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
DM.  Dlouhodobý majetek  Dlouhodobý majetek je svým charakterem ur č en k dlouhodobému pou ž ívání ve firm ě (déle ne ž jeden rok) a zárove ň  musí.
Zám ě r diplomové práce Aplikace metody benchmarkingu v podnikovém prostředí Petr Ondrejka.
 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č.
2012 / 2013 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_500_DEPILACE,EPILACE NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, St ř ední pr ů myslová škola.
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
HISTORIE LÁZEŇSTVÍ V ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
P ř íprava a pilotá ž vzd ě lávacích program ů (v č etn ě metodik) pro d ě ti a mláde ž zam ěř ených na rozvoj metod vzd ě lávání v oblasti rozvoje klí.
Ú ř ad vlády Č R Tereza Kunertová 2013 Evropský rok občanů.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
WHO - HPH Autum School 2011 in the Czech Republic Národní síť nemocnic podporujících zdraví v ČR Společný projekt MZČR a WHO 2010 – 2011 Milena Kalvachova.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – odborný popis Název sady:Funkční styly (prostě sdělovací,
Malí ř ská esence 20. století Č íslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Karcinom prostaty – pole svárů urologů a onkologů – od začátku až do konce, je i místo pro urologa ? Michaela Matoušková.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0201_OSOBNÍ R. Téma: FG_OSOBNÍ ROZPOČET Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Srde č n ě V á s v í t á me ve W.E.B. ▐ Pr ů kopník, 18 let zkušeností s v ě trnou energií ▐ Provozovatel v ě trných, fotovoltaických a vodních elektráren.
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Hodnocení diagnostických testů
Diabetes mellitus.
Vědeckovýzkumný IS Milan Šorm.
Icq Jan Nehyba.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
Modelování fyzikálních dějů pomocí metody Monte Carlo
Základní statistické pojmy
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Projekt „Strategické řízení rozvoje elektronického zdravotnictví v resortu MZ“ a příprava resortních metodik rozvoje elektronického zdravotnictví v oblasti.
Transkript prezentace:

Diagnostický  systém CANSCREEN 3 určený pro trh “Data Mining” nástrojů ve vyspělých státech J.Jansa1, M.Cesal2, P.Zubina3 1.Immobiliser Central Europe, s.r.o., Česká republika 2.BIOCONS, Slovenská republika 3.Krajská zdravotní, Ústí n.L., Česká republika

Historie projektu CANSCREEN Bio Analyst 1– 2004 – 2010 CANSCREEN 2 – 2011 – 2013 BioAnalyst 2 – 2013 -? CANSCREEN 3 - 2013 - ?

Teze profesora Thiery v 2013 Budoucnost mají nové přístupy, jako je analýza metabolismu a především proteinů Stále více budou používány přístroje bez chemikálií, jako jsou spektrální analyzátory Základ vyhodnocování bude víceparametrová analýza a metody „data mining“ platformy Bio informatika bude zabudována přímo do laboratorních přístrojů a omezí subjektivní diagnostické závěry, typické pro mladé lékaře Medicína, která v současnosti nestačí sledovat technologický rozvoj přístrojů a počítačových programů musí projít kvalitativní změnou v přístupu k jejich aplikaci  

CANSCREEN 1 v 90tých letech Analýza proteinů byla základem řešení projektu CANSCREEN 1 od jeho zahájení Byly testovány metody jako je automatická elektroforéza a další, většinou s minimem reagencií ( suchá chemie fy BOEHRINGER MANNHEIM atp.) Základ vyhodnocování tvořil produkt na víceparametrovou shlukovou analýzu CLUSTEX Byly odzkoušeny přístroje firem BOEHRINGER MANNHEIM , OLYMPUS i DYNATECH se zabudovaným software CLUSTEX Snaha o tuto změnu byla cílem týmu CANSCREEN 1 v 90.letech a je i cílem týmu CANSCREEN 2 v současnosti  

Hlavní prvky projektu CANSCREEN Sběr biochemických a ostatních laboratorních dat Tvorba potvrzených diagnostických shluků pro každou skupinu nemocí Simulace virtuálních souborů dat pomocí metody Monte Carlo Optimalizace nezbytného množství parametrů v každé skupině Vyhodnocení dat konkrétního pacienta

Základní myšlenka projektu CANSCREEN

Cíle projektu CANSCREEN Vyvinout novou matematickou metodu shlukové analýzy Zaměřit se na vyhodnocování standardních biochemických parametrů místo drahých markerů Odstranit redundantní parametry Vyvinout uživatelsky příjemné software CLUSTEX Cílem bylo vyvinutí “low – cost” systému pro plošný screening populace

CANSCREEN 1 partneři Ústav sér a očkovacích látek, Praha(USOL) Nemocnice Gottwaldov(nyní Zlín) Nemocnice Sokolov Nemocnice Trencianske Teplice Onkologický ústav na Žlutém kopci, Brno Karlova univerzita, FN Motol

Jak bojovat s rakovinou? Nejdůležitějším prostředkem boje s rakovinou je časná detekce této nemoci, a to v období bez symptomů. “Early detection of cancer greatly increases the chances for successful treatment. There are two major components of early detection of cancer: education to promote early diagnosis and screening” WHO definition

CANSCREEN 2 partneři Krajská zdravotní, a.s. Ústí n.L. CompuGroup Medical Česká republika, s.r.o. MacTech City, spol. s r.o.,

Použití biomarkerů potřebuje IT přístup Vývoj biochemických diagnostických metod v posledních letech prokázal, že není možno spoléhat na idividuální biomarkery, neb žádný nesplňuje požadavky na vysokou senzitivitu a specificitu. Perspektivním řešením je proto kombinace markeru, který dík vysoké senzitivitě zachytí počátek nádorového onemocnšění včas, ale má vysokou falešnou pozitivitu, s markerem, který má nižší senzitivitu, avšak dík vysoké specificitě tuto falešnou pozitivitu vyloučí

CANSCREEN 2 S ohledem na náročnost získávání klinicky ověřených laboratorních dat byly zahájeny jen vybrané aplikace. Screening nádorů prostaty – Data získána ve spolupráci s Krajskou zdravotní, Ústí n.L. Screening melanomu – Spolupráce s Frauenhoferovým ústavem, Porto

Zvolené laboratorní parametry S ohledem na zkušenosti z prací, prováděných v 90tých letech, kdy pozornost byla věnována proteinům akutní fázem, především pak glykoproteinům, jako jsou alfa-1-antitrypsin, haptoglobin, orosomukoid bylo zahájeno testování komplexnějších parametrů, a to alfa -1, alfa-2, beta a gama globulinů. Tyto parametry tak určí první podezření na nádorové onemocnění. Pro testování onemocnění prostaty byly použity běžné parametry, jako PSA, volnéPSA a p., avšak vždy s přiřazeným věkem jako kvantitativním parameterem pro shlukou analýzu. Tím již bylo možno odlišit 2 základní diagnózy nemocí prostaty, a to C 61 a N 40.

Screening pomocí globulinů

Varianty screeningu pomocí globulinů

Preferovat imunoterapii před operativním zásahem an Vyhodnotit anamnézový dotazník, jako na př. I-PSS u nádoru prostaty, a to kvantitativně pomocí SW CLUSTEX Vyhodnotit základní parametry pomocí SW CLUSTEX, na př. jako jsou u nádoru prostaty PSA, fPSA a p. s přiřazeným věkem Použít princip “watchful waiting” a opakovat měření i vyhodnocení po 3 či 6 měsících Je li pravděpodobnost nádoru určená shlukovou analýzou větší než 70% provést biopsii Preferovat imunoterapii před operativním zásahem Je li nezbytný, sledovat dále parametry dle bodu 2

Závěry Testování systému CANSCREEN 2 v letech 2012 – 2013 ukázalo: Výsedky z 90tých let byly potvrezny Byl vyporaciván návrh nové diagnostiky rakoviny prostaty Pro potvrzení výsledků jsou nutn= rozsáhlajší klinické pokusy Je nutno nalézt strategické partnery

Jaké verze našeho DSS připravujeme Vývoj verzí pro různá nádorová i jiná onemocnění Vývoj BioAnalyst verze pro Nemocniční informační systémy, založené na platformě “cloud” Vývoj expertního Call centra pro komuniakci se smartphony pacientů a zasílání “disease warning messages”

Klony projektu CANSCREEN BioAnalyst PC - verze biochemického expertního systému pro PC BioAnalyst Portal – webová verze s přístupem ze smartphonů CarDiab – verze pro kardiaky a diabetiky -TBD InpresOl –verze pro stanovení rizika předčasného porodu –doplněk systému PrenCare firem MEDETRON, s.r.o. a COMINFO, a.s. - TBD

Děkuji vám za pozornost