Situace okolo financování informačních zdrojů pro r. 2013 5. zasedání předsednictva Rady vysokých škol 21. 6. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupnost a financování elektronických informačních zdrojů v ČR
Advertisements

Program mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a Státem Izrael v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji GESHER/MOST.
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
VZ Národní knihovna ČR - zabezpečení elektronických zdrojů pro výzkum, vývoj a inovace rozpočet řešitelský tým zdroje konsorcia splněné cíle –
INFORMACE Z XII. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK KONANÉHO 13/12/2013 pro předsednictvo RVŠ – 23/1/2014 na základě materiálů MV OP VK zpracovala Ivana.
EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
FINANČNÍ ZÚČTOVÁNÍ A HV 2012 FINANČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZA ROK 2012 A VÝSLEDKY HOSPODAŘENÍ Datum: únor 2013.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Bytové družstvo U Arény
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Financování sociálních služeb
Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část druhá Ing. Jiří Jirát, Ph.D. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Městský úřad v Říčanech, Masarykovo náměstí 53/40, Říčany, Tel: , PROJEKT Říčany pro Vás … SNÍŽENÍ CEN ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
Biologické centrum AV ČR, v. v. i. Hospodaření instituce Úprava rozpočtu.
Projekt INFOZ – VZ Národní knihovna ČR - zabezpečení elektronických zdrojů pro výzkum, vývoj a inovace zdroje konsorcia rozpočet řešitelský tým splněné.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Projektové financování EIZ pro vědu a výzkum - dvoukolejnost a její důsledky Část první Ing. Věra Svobodová Bibliotheca academica
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Rozpočet 2008 Kolegium rektora Základní principy předpokládá se aplikování stávající metody 1) rozdělení výnosů –normativní přínos (příspěvek.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Konsorcia a přístupy po skončení licencí Nina Suškevičová, Plzeň Suweco CZ.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Dvacet let působení v regionu Tak trochu jiná dráha.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Pořizování EIZ, licenční centrum, aneb na co se máme připravit Věra Svobodová, Mendelova univerzita v Brně,
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Jarmila Dvořáčková Úskalí financování EIZ ve smlouvách s dodavateli Univerzitní knihovna Ostravské univerzity v Ostravě Jarmila.
Seminář: Školství v regionu a jeho perspektivy – podprogram
EBSCO a Souborný katalog ČR - propojení PhDr. Hana Nová
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Základní údaje Projekt INFOZ VZ : Účastníci: Zdroje:
Akvizice e-knih Národní technickou knihovnou pro konsorcium CzechELib
Transkript prezentace:

Situace okolo financování informačních zdrojů pro r zasedání předsednictva Rady vysokých škol

Souhrn využívaných informačních zdrojů A.základní informační zdroje – cca % titulů • konsorcia spravovaná NTK  cca 70 účastníků, titulů – Elsevier (SCOPUS), J. Wiley, Springer • konsorcium spravované NK  cca 60 účastníků - EBSCO • konsorcium spravované AV ČR  cca 110 účastníků - Web of Knowledge B.specializované informační zdroje – cca % titulů • technické, přírodovědné, lékařské obory • ekonomické, společenské, umělecké, humanitní obory • jedná se o konsorcia spravovaná VŠ nebo ústavy AV ČR

Stav zajištění IZ pro r • předplatné pro r uhrazeno jak pro základní IZ, tak i specializované IZ • 40 – 75 % nákladů hrazeno z dotace MŠMT, využití kurzových úspor  překlenutí ukončeného programu INFOZ • není rozdílu mezi pražskými a mimopražskými subjekty • vše funguje, vše OK

Stav zajištění IZ pro r (1) • zapojení prostředků OP VaVpI pro financování technických, lékařských a přírodovědných specializovaných IZ na období 2013 – 2015  celkem 700 MKč, pro r cca 100 MKč na specializované IZ (dotace 100 %), ve stadiu negociací • pražské instituce nelze z prostředků OP VaVpI financovat • z OP VaVpI nelze financovat ani IZ pro společenské, umělecké, ekonomické a humanitní obory • pro financování základních IZ pro celou ČR + specializovaných technických a přírodovědných IZ pro Prahu + společensko- ekonomických IZ pro celou ČR jsou plánovány prostředky programu MŠMT „Informace – základ výzkumu“  123 MKč, program nyní ve stadiu negociace v Bruselu

Orientační finanční rozvaha (MKč) Zajištěno pro r Celkemz toho dotace MŠMT srovnt. dotace r. 2011/12 Základní IZ – NTK (celá ČR)NE280? 108 ?108 Základní IZ - NK (celá ČR )ANO15 Základní IZ - AV ČR (celá ČR)ANO4532 Specializované IZ (mimo Prahu)ANO ?10075 Specializované IZ – chemie (Praha)NE15? 2 ?11 Specializované IZ – technika (Praha)NE15? 2 ?11 Společenské+ekonomické IZ (celá ČR)NE90? 11 ?45 dotace na dofinancování IZ z prostředků MŠMT odpovídající r  175 MKč k dispozici v programu „Informace – základ výzkumu“ na r  123 MKč chybějící dotační prostředky pro IZ  -52 MKč

Stav zajištění IZ pro r (2) • v důsledku zpoždění při schvalování programu „Informace – základ výzkumu“ nemá dosud NTK finanční záruku potřebnou pro prodloužení smluv s vydavateli Elsevier – Springer – J. Wiley  do konce července musí členové stávajících konsorcií vyslovit písemný závazek, že budou IZ financovat případně plně z vlastních zdrojů !!!! Jinak bude nuceno NTK smlouvy vypovědět !!! • pražské VŠ musí uzavřít vlastní konsorcia pro specializované IZ  nedostatečné dotační prostředky • konsorcium pro společensko-ekonomické IZ  nedostatečné dotační prostředky • bude nutno se dohodnout na snížení dotačního podílu na základní IZ spravované NTK tak, aby se uvolnily prostředky na dofinancování pražských konsorcií a IZ pro společenské obory