ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanské soudní řízení
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Název vzdělávacího materiálu
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
NSS Brno - Právnická fakulta MU Brno
Občanské soudní řízení II.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
Právo pro podnikatele II
Pravomoc správních soudů, řízení před správními soudy NSS v Brně, Právnická fakulta MU v Brně Petr Průcha listopad 2013.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
Občanské soudní řízení
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
Činnost soudu před zahájením řízení (Smírčí a zajišťovací řízení)
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení
Náprava vadných rozhodnutí
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Soudní rozhodnutí Druhy, formy, třídění
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
DOVOLÁNÍ jako mimořádný opravný prostředek (§§ 236 – 243d)
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Občanské právo procesní
Exekuční řízení.
Procesní subjekty.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Průběh trestního řízení Mimořádné opravné prostředky
Občanské právo procesní
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
činnosti správních orgánů a typy žalobních řízení
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ.Priv.Prof.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Správní soudnictví Veřejná správa.
Opravné a dozorčí prostředky ve správním řízení
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Občanské právo procesní
Občanské právo procesní
Občanské právo procesní
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Opravné prostředky v daňovém řízení. Obecná úprava rozhodnutí – ust. § 32 ZSDP -Právní moc -Vykonatelnost -Poučení o opravných prostředcích.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Správní právo procesní 3. část
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Název vzdělávacího materiálu
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
OPRAVNÉ PROSTŘEDKY V CIVILNÍM ŘÍZENÍ
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Náhrada nákladů řízení
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST

Obecná charakteristika právní úpravy Obě žaloby upraveny nepřehledně v jedné hlavě o.s.ř. – ustanovení společná, ustanovení zvláštní jen pro jednotlivé žaloby i kombinovaně.

Žaloba na obnovu řízení Obecná charakteristika Náprava vad skutkových Event. další řízení o meritu závisí na p o v o l e n í obnovy řízení

Žaloba na obnovu řízení Předmět Pouze pravomocné meritorní rozhodnutí. Pozitivní vymezení: Rozsudky Usnesení Usnesení o schválení smíru (za podmínek stanovených v o.s.ř.) Platební rozkaz, rozsudky pro uznání a zmeškání, za stejných podmínek jako smír.

Žaloba na obnovu řízení Předmět 2. Negativní vymezení: Rozsudky o rozvodu, neplatnosti a neexistenci manželství (popř. zrušení, neplatnost, neexistence partnerství) Jen důvody rozhodnutí Jen výrok o nákladech řízení, lhůtě k plnění a předběžné vykonatelnosti Rozhodnutí, jejichž změny lze dosáhnout jinak.

Žaloba na obnovu řízení Subjektivní podmínky přípustnosti Účastník, jemuž nebylo ve věci (alespoň částečně) vyhověno. Vedlejší účastník za podmínek stanovených v o.s.ř.

Žaloba na obnovu řízení Důvody Jsou zde nové skutečnosti, rozhodnutí nebo důkazy, které nemohl účastník bez své viny použít v původním řízení před soudem prvního stupně nebo za podmínek § 205a a 211a v řízení před soudem odvolacím - mohou přivodit příznivější rozhodnutí ve věci.

Žaloba na obnovu řízení Důvody 2) Lze provést důkazy, které nebylo možné provést v původním řízení - mohou přivodit příznivější rozhodnutí ve věci.

Žaloba na obnovu řízení Lhůta Subjektivní – tři měsíce Objektivní – tři roky od právní moci rozhodnutí Prominutí zmeškání lhůty není přípustné.

Žaloba na obnovu řízení Náležitosti Obecné - § 42 odst. 4 o.s.ř. Zvláštní – označení napadeného rozhodnutí - označení rozsahu - uvedení důvodu - skutečnosti svědčící pro včasnost - důkazy k prokázání důvodů ¨ - petit. Obdobný obsah žaloby pro z m a t e č n o s t.

Žaloba na obnovu řízení Řízení o žalobě Funkčně příslušný soud, který věc rozhodoval v prvním stupni. Rozpadá se do dvou fází : Řízení o obnově – iudicium rescindens Řízení obnovené – iudicium rescissorium

Žaloba na obnovu řízení Účinky Ze zákona nemá ani suspenzivní, ani devolutivní (viz též žaloba pro zmatečnost). V první fázi řízení – řízení o obnově – může soud odložit vykonatelnost napadeného rozhodnutí. Povolením obnovy se odkládá vykonatelnost ze zákona.

Žaloba na obnovu řízení a stav „poté“ Povolením obnovy – není-li žaloba zamítnuta - zaniká překážka rei iudicatae. O žalobě na obnovu se rozhoduje usnesením. Soud v případě povolení obnovy řízení poté věc znovu projedná a rozhodne. Přihlédne ke všemu, co vyšlo za řízení najevo. Buď zamítne návrh na změnu rozhodnutí nebo rozhodnutí změní tak, že nové nahradí původní.

Žaloba pro zmatečnost Obecná charakteristika Náprava vad zmatečnosti (procesních) Vyvolává účinky obdobné jako u žaloby na obnovu řízení, některé odchylky – viz např. způsoby rozhodnutí v jednotlivých fázích řízení.

Žaloba pro zmatečnost Objektivní podmínky přípustnosti Obecná přípustnost: Proti rozhodnutím soudu prvního stupně a odvolacího, kterým se řízení končí + zákonem stanovené d ů v o d y (nedostatky procesních podmínek a trestný čin soudce)

Žaloba pro zmatečnost Objektivní podmínky přípustnosti 2. Zvláštní přípustnost: Meritorní (pravomocné) rozhodnutí, vč. platebního rozkazu+důvody Meritorní rozhodnutí odvolacího soudu (nesprávným postupem odňata možnost jednat) Rozhodnutí odvolacího soudu o odmítnutí odvolání nebo zastavení odvolacího řízení.

Žaloba pro zmatečnost Objektivní podmínky přípustnosti Negativní vymezení: rozsudky o neplatnost, neexistenci nebo rozvod manželství, zrušení, neplatnost, neexistence partnerství Lhůta k plnění, náklady řízení a předběžná vykonatelnost Jen proti důvodům rozhodnutí

Žaloba pro zmatečnost Lhůta Obecně tři měsíce od doručení napadeného rozhodnutí. Zvláštní případy – může být i subjektivní a objektivní nebo jen subjektivní (u trestného činu soudu nebo přísedícího) Prominutí zmeškání lhůty není přípustné.

Žaloba pro zmatečnost Subjektivní podmínky přípustnosti Účastník, kterému nebylo plně vyhověno Vedlejší účastník za podmínek o.s.ř. Státní zastupitelství za podmínek o.s.ř. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových za podmínek o.s.ř.

Žaloba pro zmatečnost Účinky Ze zákona ani devolutivní, ani suspenzivní. Soud však může odložit vykonatelnost napadeného rozhodnutí svým rozhodnutím.

Žaloba pro zmatečnost Řízení o žalobě K řízení příslušný soud, který rozhodoval v prvním stupni, výjimečně odvolací – krajský. Vázán rozsahem, v jakém žalobce žalobu uplatnil – 4 zákonné výjimky. Usnesením žaloba zamítnuta nebo napadené rozhodnutí zrušeno. Jestliže napadené rozhodnutí zrušeno, pak soud, o jehož rozhodnutí jde, věc znovu projedná a rozhodne.