Konference Biouhel Jana Dlouhá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Nové pohledy na vědu a vzdělání v kontextu udržitelného rozvoje. Změny paradigmatické, institucionální, nebo jen zbožná přání? Jana Dlouhá Centrum pro.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Evropský sociální fond
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Management a rozvoj obcí
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Model struktury strategického managementu
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní plán inkluze + OP VVV
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Strategie regionu, obce
Projekt Impuls / Seminář
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Projekt Impuls / Seminář
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Tvorba regionálních případových studií základ komunikace různých společenských skupin Konference Biouhel 13. 2. 2013 Jana Dlouhá Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze

Co je věda? Každé propracované a obecné empirické a rozumové poznání vycházející z pozorování, rozvažování nebo experimentu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Věda

Věda versus praxe dnes aplikace výsledků, ne aktivní role instrumentální pojetí politické rozhodování – primární (projekty, financování atd.) angažovanost = aktivismus, ztráta kreditu viz publikace ZK „Věda a nevládní organizace“

Změny k UR Instrumentální přístup aplikace technologií, předpisů, strategií, … inovace (změny managementu) Hlubší transformace („emergentní“ povaha) změny rámců institucionální, sociální, komunikační vzorce…  Dialog, komunikace mezi aktéry

Hledání „hraničních objektů“ pro komunikace o UR Teoretická východiska: Participativní metody rozhodování sociální učení jako forma společného utváření strategií (Wals, 2007) Akční výzkum výzkum zakotvený v komunitě analýza aktérů a scénářů vývoje Místně zakotvené učení

Soubor případových studií (CS) Co je případová studie: Případové studie detailně popisují nebo rozebírají jeden nebo několik málo případů z praxe Důkladným prozkoumáním jednoho případu lépe porozumíme jiným podobným případům Viz Případová studie na Enviwiki

Případové studie jako žánr Zdroj informací pro: výměnu zkušeností strategické plánování výuku „místně zakotveného“ poznání nástroj výzkumu místních podmínek pro UR další teoretické úvahy Viz struktura regionální případové studie na Enviwiki

Využití CS: učení se v sítích Aplikace sociálního učení ve VŠ výuce: sítě spolupráce ve VŠ výuce: mezinárodní výuka ISPoS národní (MOSUR – síť spolupráce v ČR) prostředí pro spolupráci na tématech VCSE wiki (případové studie v AJ) Enviwiki (výuka v ČJ) My budeme předpokládat, že UR není pouze záležitostí rozvoje a součinnosti vědních disciplin

CS v regionálním rozvoji  podpora spolupráce mezi aktéry Různé úhly pohledu: každý aktér jiný přístup Cíl: identifikovat konflikty mezi aktéry a možnosti (témata) dialogu Společná řešení – vznikají z dialogu Metoda využití CS: popis situace (objektivní & subjektivní) analytické hledisko: zájmy aktérů

Případové studie (CS) – metodika Výukové materiály v otevřeném prostoru na bázi wiki (Open Educational Resources)

Případové studie (CS) – příklad Materiály mezinárodní letní školy programu ISPoS

Výukové případové studie ISPoS regionální aktéři – hraní rolí

Analýza aktérů (AA) Participativní metody: změna pojmu „cílová skupina“ na pojem „aktér“ (stakeholder) řešení  emergentní povaha Především v místním kontextu, kde probíhá nějaká konkrétní intervence výzkumný nástroj  určit slabá místa příležitosti spolupráce praktický prostředek  podpora demokratizace ZIMMERMANN, A., MAENNLING, C. (2007) Mainstreaming participation. Multi-stakeholder management: Tools for Stakeholder Analysis. Federal Ministry for Economic Cooperation and Development. Deutsche Gesellschaft fur Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH, Eschborn.

Kroky AA určení a vymezení role aktérů, vztahů; určení jejich profilu a strategických zájmů; nalezení zdrojů „moci“ popis mocenských vztahů vlivu a zapojení do rozvojových aktivit; sledují se vztahy důvěry, vyloučení, vzájemné podpory; analyzují se předpoklady pro uplatnění změn (rozložení sil pro a proti).

Mapa aktérů Podle Zimmermann, A., Maennling, C. (2007)

Analýza vztahů mezi aktéry Podle Zimmermann, A., Maennling, C. (2007)

Navrhovaná rozvojová řešení (studenti) Evropské demokratické mechanismy na všech úrovních Vytvoření CHKO Krušné hory Posilování regionální identity Regionální výrobky – místní značky (obr.) Rekultivace a dialog aktérů („design“ krajiny) Vytvořit mikroregionální sítě spolupráce Změnit tradiční přístupy  inovace Posílení kapacit (vzdělání)

Rozvoj regionu  sociální kapitál Rozvojová řešení  vztahy a iniciativy nad rámec „základní životní nutnosti“ Příčiny problémů – sociální vztahy (analýza): oblasti narušení vztahů & některé příčiny dominantní aktéři  malá iniciativa ostatních menší aktéři  rozvojový potenciál (inovace) Řešení: rozvíjet vztah k místu, demokratické mechanismy, vzdělání,…

Transformativní učení Učení s dvojitou zpětnou vazbou teorie reflexivní akce (Schön, 1983) Vztah vlastních aktivit a prostředí, ve kterém probíhají Reflexe a změna procesů i účastníků Emergentní povaha poznání Změna konceptů a rámců myšlení

Závěrečné poučení Ohled na diverzitu a rozdílnost je podmínkou úspěšného řešení environmentálních problémů: Kritický pohled Zapojení společenských hráčů Různorodé vize a strategie Komunikace, ne instrumentální či strategický přístup Řešení jako výsledek vyjednávání (emergentní povaha) … … … My budeme předpokládat, že UR není pouze záležitostí rozvoje a součinnosti vědních disciplin

Demokratizační proudy – koevoluce vědy a společnosti Věda postnormální – propojení s rozhodovacími procesy a politikou (Funtowicz, S. & Ravetz, J. (1993) "Science for the post-normal age" Futures 25:735–55)

Výzva k zasílání příspěvků: Regionální případové studie na Enviwiki Závěrečná výzva Databáze regionálních případových studií Vybrané studie – kniha: „Případové studie problémů udržitelného rozvoje na regionální úrovni a role univerzit při jejich řešení“ Výzva k zasílání příspěvků: Regionální případové studie na Enviwiki My budeme předpokládat, že UR není pouze záležitostí rozvoje a součinnosti vědních disciplin

Děkuji za pozornost Jana Dlouhá Jana.Dlouha@czp.cuni.cz COŽP UK http://www.enviwiki.cz/ http://mosur.czp.cuni.cz/ http://www.czp.cuni.cz/