KURZ SEBEOBRANY PRO ŽENY 2011 Příklad dobré praxe – Město Odry 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Statutární město Ostrava
Podprogram pro začínající včelaře Číslo podprogramu: PF
Podpora meziobecní spolupráce
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Bydlení v obecních bytech
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
MĚSTSKÁ POLICIE ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Přehled činnosti za rok 2010.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6. –
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Bc. Hana Bořilová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku násilí na pracovištích, zejména zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Městská (Obecní) policie je orgán obce, který zřizuje a ruší zastupitelstvo města obecně závaznou vyhláškou (OZV č. Městská policie a č. Městská policie,
Návrh postupu - výsledky jednání koordinační skupiny 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
Statutární město Ostrava
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Workshop na téma: „Dej svým nápadům šanci“ Technologické inovační centrum s.r.o.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Vyhodnocení Programu prevence kriminality Výzvy kola Programu prevence kriminality –1. řádné – ukončeno v únoru 2013 –2. pro obce spolupracující.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Metodická porada – Program prevence kriminality na rok Krajský úřad Libereckého kraje.
Senior v bezpečí. Senior v bezpečí 2012 V rámci Městského projektu prevence kriminality na rok 2012 byly přiznány městu Litvínovu finanční prostředky.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Preventivní projekty zaměřené na problematiku AMOK - útok aktivního střelce.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Zhodnocení projektu plk. Mgr. Pavla KOPECKÁ Vedoucí
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Městská knihovna jevišovice
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Mabistrát hlavního města Prahy
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
II. Setkání se starosty obcí
I. Setkání se starosty obcí
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

KURZ SEBEOBRANY PRO ŽENY 2011 Příklad dobré praxe – Město Odry 1

Záměr: Kurz sebeobrany pro ženy 2011 Proč právě kurz sebeobrany? Výsledky dotazníkového šetření 12/2010 ukázaly, že:  lidé v Odrách mají prioritně obavy z výtržnictví, ublížení na zdraví, krádeží, ale také ze znásilnění a vraždy.  pro svou obranu obyvatelé podnikli (-kají) nejčastěji tyto kroky: vyhýbají se nebezpečným místům, chodí si naproti, pořídili si telefony a ochranné prostředky aj. Pro zvýšení pocitu bezpečí občanů jsme na základě těchto zjištění zřídili MKDS, zvýšili počet strážníků městské policie a dále hledali „příklad dobré praxe“, který by byl zaměřen prioritně na zvýšení pocitu bezpečí žen a dívek. Inspirací nám byla: - brožura vydaná v roce 2008 MV ČR „Typy projektů prevence kriminality“ - „příklad dobré praxe“ Městská policie Nový Jičín, která pořádala „Kurz sebeobrany pro ženy“ v roce

Žádost o dotaci: Kurz sebeobrany 2011 Cíl projektu: osvojení si základů sebeobrany a bezpečného chování a to formou praktického výcviku, ukázkami a přednáškami Cílová skupina: ženy a dívky z Oder a okolních obcí (bez bližšího vymezení) Zajištění akce:Město Odry, žadatel a organizátor Městská policie, spolupráce na propagaci akce, praktickém výcviku a hodnocení přínosů akce Nákup služeb: Pronájem haly ,- Kč Kurzovné (odborná výuka externí firmou) ,- Kč Propagace 1 000,- Kč Celkem:46 000,- Kč z toho spoluúčast města Odry14 000,- Kč 3

Příprava: Kurz sebeobrany 2011 Časový plán a rozsah propagace:  2/2011 Oderský zpravodaj (850 výtisků /měsíc): v dotazníkovém šetření k uskutečněným a připravovaným akcím programu prevence kriminality mohly ženy projevit svůj předběžný zájem o kurz (Příloha č. 1)  5/2011 Oderský zpravodaj: pozvánka na kurz s cílem zjistit nejvhodnější termín konání (Příloha č. 2)  8/2011 Oderský zpravodaj: pozvánka a informace zájemkyním s uvedením již konkrétních termínů konání kurzu a dále plakáty, cílené pozvánky na střední školy a větší zaměstnavatele v Odrách, pozvánka na internetových stránkách města Oder a městské policie.  9/2011 Opakování pozvánky v rozsahu 8/2011 Stvrzení smluvních vztahů: pronájem haly a zajištění profesionálního vedení kurzu (externí firma - p. Pavel Němec, 4

Realizace: Kurz sebeobrany 2011  Do kurzu nastoupilo 24 účastnic z celkového počtu 32 přihlášených.  Kurzy probíhaly každou říjnovou neděli od :30 hod. Na základě dohody účastnic byl v průběhu kurzu upraven program. Minimalizovaly se přestávky, praktická výuka se střídala s přednáškovým cyklem.  Praktická výuková část byla prováděna ve dvojicích na základě ukázky a následného průběžného dohledu, který zajišťovali obvykle tři instruktoři. Fyzickou zátěž si z převážné většiny volily ženy samy četností nácviku prvku. Každá následná lekce byla započata opakováním znalostí z lekcí předcházejících, což bylo užitečné zejména pro ženy, které se nemohly zúčastnit některé z lekcí.  Ženy se naučily, jak se chovat v krizové situaci a využít možností, které jim aktuální situace nabízí. Uvědomily si, že lze za daných okolností přemoci i útočníka fyzicky zdatnějšího.  Kurz dokončilo všech 24 účastnic (cca 1/3 z nich se nezúčastnila jedné z lekcí, vícečetná neúčast nebyla zaznamenána).  Na závěr kurzu, každá z účastnic složila zkoušku a obdržela účastnický certifikát. 5

Hodnocení: Kurz sebeobrany Kurz dokončilo všech 24 účastnic, které kurz započaly. Hodnocení kurzu bylo jednoznačně kladné a po jeho skončení ženy projevily zájem o opakování nebo další následné lekce.

Doporučení: 7 Pokud se rozhodnete organizovat „kurz sebeobrany“ doporučuji:  nepodceňovat průzkum a propagaci akce, velmi důležité je najít termín, který bude vyhovovat většině zájemkyň  nespoléhat na „šuškandu“ (zejména s ohledem na akce již konané)  dobře zhodnotit potenciál – záměr užšího zacílení na určitou skupinu může přinést problémy (např. ženám na směnný provoz nemusí vyjít zaměstnavatel vstříc s ohledem na uvolnění ze směny apod.)  dobře ženám popsat (přiblížit) co je v kurzu čeká (rozptýlit jejich obavy zejména z časové a fyzické náročnosti)  velmi těžkým úkolem při organizování kurzu sebeobrany je přesvědčit cílovou skupinu, že nabízená akce má pro ni význam. Lidé si jen velice neochotně „ukrojují“ ze svého volného času. Z mého pohledu velmi dobrá akce, která vyžaduje velké nasazení při její propagaci. Ostatní zajištění této aktivity je velmi „snadné“.

Kontakt: Město Odry, odbor rozvoje města, Masarykovo nám. 25, Odry tel: , 8 Děkuji za pozornost

Příloha č. 1: Dotazníkové šetření 2/2011 9

Příloha č. 2: Pozvánka 5/