Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Auto výlet na Českomoravskou vysočinu
Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
Žďár nad Sázavou Město obklopené překrásnými lesy Město obklopené překrásnými lesy Připravil: Martin Šoulák informacezajímavostivýletyubytovánízávěr.
Znojmo
Křižánky Vítejte u nás.
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
Média a komunikace  Petr Hanskut Klášter Rosa Coeli.
Gotika.
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Montserrat. Montserrat je vápencové horský masiv západně od Barcelony. Je známý svými bizardními sklaními útvary (například „Zdvižený prst“), samotně.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
Šmídová, Křečková, Medková
Kostelec nad Černými lesy
Vypracovala : Lucie Zahálková. Poloha Obec Ježov Blízko vodní nádrž Želivka, Humpolec 465 m.n.m.
Rozloha: 6 795,7 km² Počet obyvatel: (k ) Statutární město: Jihlava Počet okresů: obcí.
Milánský dóm – Duomo di milano
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Baroko Život v barokní době.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
BAROKO Doba protikladů.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Městys Český Šternberk, něm. Böhmische Sternberg, se nachází ve Středočeském kraji, okres Benešov v podhradí stejnojmenného hradu, asi 20 km východně.
Moje oblíbené místo O P A V.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
Kouřim– naše domovské město
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
 Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladruby.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Královské město Rakovník
ČESKÝ ŠTERNBERK.
Transkript prezentace:

Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie Kam na výlet? Ubytování Něco na závěr Veronika Horká

Nížkov se nachází v kraji Vysočina, okres Žďár nad Sázavou. Poloha Nížkova Úvod Nížkov se nachází v kraji Vysočina, okres Žďár nad Sázavou.   Nachází se jihozápadně 12 km od Žďáru nad Sázavou v nadmořské výšce 520 m a má 846 obyvatel včetně místních částí Buková a Špinov

Historie Nížkov patří k nejstarším doloženým místům Českomoravské vysočiny. Prvním známým majitelem byl Jan z Polné, který zde chtěl založit klášter. Rozhodl se pro Nížkov, kam přišli první mniši z Oseku v roce 1234. Založili klášter „Cela sv. Bernarda“ s dřevěným kostelem. Podle kronikáře Jindřicha Řezbáře si tu zřídili též vinohrad. Po pěti letech je však jejich opat Slávek odvolal zpět z důvodu velmi tvrdých životních podmínek a také zřejmě kvůli nárokům olomouckých biskupů na toto území. Dřevěný kostel však zůstal, dlouhý čas se mu říkalo „na Mníšku“ a vesnici pak „Mníškov“. Z důvodu špatné výslovnosti byl v pozdějších letech název změněn na „Nížkov“.  

Kam na výlet?   Klášter byl později založen ve Žďáře a v Nížkově vznikl jen raně gotický kostel na místě dřevěného. Raněgotický kostel sv. Mikuláše vznikl ve 2. pol. 13. stol. a v roce 1753 byla přistavěna barokní loď a zvýšena věž. Jednolodí má pětiboce uzavřený presbytář, sakristie je sklenuta sklípkově, presbytář síťově a žebrově, jižní kaple valeně. V sakristii se zachovalo gotické okénko. Ze tří oltářů je hlavní sv. Mikuláše, vedlejší Panny Marie a sv. Václava. Před hlavním oltářem visí dřevěný kříž. Dřevěná renesanční křtitelnice vznikla kolem roku 1600, náhrobní kameny pocházejí ze 16. – 18. stol. Kazatelna je barokní, zdobená. Před západním průčelím kostela stojí kostnice z roku 1709 s jehlancovou střechou. O její výstavbu se přičinil děkan Heberlandt. Uvnitř jsou vyrovnané čtyři hranice (2x2x2,5 m) z lebek a kostí téměř 8 000 osob. Podle tradice je ozdobně urovnal slepý mládenec po válce sedmileté (1741), kdy v okolí řádily velké epidemie a umírali tu vojáci v lazaretech. Pod Nížkovem byly objeveny podzemní chodby (jedna vede z č. p. 8 pravděpodobně do kostela). Před starobylou farou mansardovou střechou stojí socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1869, žulový kříž je z roku 1850. Boží muka z roku 1748 při silnici k Sázavě jsou ukázkou lidového baroka. Podobná z roku 1741 stála v obci, na původním podstavci je dnes zasazen mramorový kříž. Obě stavby měly připomínat začátek a konec morové rány (1741-1748). V obci je klenutý kamenný most z roku 1889, jiný klenutý se nachází „U Červeného mlýna“, přemosťuje řeku Sázavu asi 3 km od Nížkova u žel. zastávky.

Ubytování Ubytování nenalezeno

Něco na závěr Kostnice byla postavena roku 1709. O její výstavbu se přičinil děkan Herberlandt. Uvnitř jsou vyrovnané čtyři hranice (2x2x2,5 m) z lebek a kostí téměř 8000 osob. Podle tradice je ozdobně urovnal slepý mládenec po sedmileté válce (1741), kdy v okolí řádily velké epidemie a umírali tu vojáci v lazaretech