Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Montserrat. Montserrat je vápencové horský masiv západně od Barcelony. Je známý svými bizardními sklaními útvary (například „Zdvižený prst“), samotně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Montserrat. Montserrat je vápencové horský masiv západně od Barcelony. Je známý svými bizardními sklaními útvary (například „Zdvižený prst“), samotně."— Transkript prezentace:

1 Montserrat

2 Montserrat je vápencové horský masiv západně od Barcelony. Je známý svými bizardními sklaními útvary (například „Zdvižený prst“), samotně slovo Montserrat znamená v Katalánštině „Zubatá hora“ Pohoří Montserrat Pohoří je dlouhé kolem 10 km, s nejvyšší horou 1235 m n.m. Benediktinský klášter se rozkládá ve výšce 720 m n.m. Cesta sem vede jak po klikaté silnici, tak pomocí tři lanovek.

3 Klášter Montserrat Klášter na Montserratu je jedním z nejposvátnějších duchovních míst v Katalánsku. Mniši žili na hoře údajně již od 8. století, klášter byl založen v 11. Století. Ze 13. stol. Je také doložen vznik tzv. Escolanie, pěvecké chlapecké školy. Chlapecký sbor, který každý všední den v 1 hodinu odpoledne zpívá v basilice Panny Marie, je známý po celém světě. V též basilice se nachází také Moreneta, socha černé madony, držící v ruce posvátné jablko, patronka všech Katalánců.

4 Mapa Kláštera


Stáhnout ppt "Montserrat. Montserrat je vápencové horský masiv západně od Barcelony. Je známý svými bizardními sklaními útvary (například „Zdvižený prst“), samotně."

Podobné prezentace


Reklamy Google