Daně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Silniční daň.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
TÉMA: Daň z nemovitostí
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Daň z nemovitostí: daň z pozemků daň ze staveb
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daň z nemovitých věcí Označení materiálu:
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Účtování daní a dotací „3“
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Zdanění nemovitých věcí
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Druhy daní Daně FO.
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Základní prvky daňové techniky
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Majetkové daně Michal Radvan.
Podniková ekonomika.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Daň z nemovitostí.
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Maturitní téma 3 Účtování daní a dotací.
Transkript prezentace:

Daně

Přehled daní v ČR Daně v ČR je možné rozdělit na: přímé nepřímé daň z příjmů fyzických osob právnických osob daň z nemovitostí daň silniční daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti nepřímé daň z přidané hodnoty spotřební daň (lihoviny, pivo, víno, tabák, paliva, maziva)

Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu fyzických osob se vztahuje na následující příjmy: příjmy ze závislé činnosti příjmy z pronájmu příjmy z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti příjmy z kapitálového majetku ostatní příjmy Postup stanovení daně z příjmů: stanovení dílčích daňových základů pro jednotlivé příjmy stanovení daňového základu jako součtu dílčích daňových základů snížení daňového základu o nezdanitelné části základu daně výpočet daně z příjmu s využitím příslušné daňové sazby

Daň z příjmu fyzických osob Nezdanitelné části základu daně: 38 040 Kč ročně na poplatníka 21 720 Kč ročně na manželku (manžela), pokud nemá vlastní příjmy přesahující za zdaňovací období 38 040 Kč 7 140 Kč ročně, pobírá-li poplatník částečný invalidní důchod 14 280 Kč ročně, pobírá-li poplatník plný invalidní důchod 50 040 Kč ročně, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P 11 400 Kč ročně u poplatníka – studenta do dovršení věku 26 let Sazby daně z příjmu fyzických osob základ daně daň ze základu přesahujícího od Kč do Kč 0  109 200  15% 218 400  16 380 Kč + 20% 109 200 Kč 331 200  38 220 Kč + 25% 218 400 Kč a více  66 420 Kč + 32% 331 200 Kč

Daň z příjmu právnických osob stanoví se vynásobením sazby daně z příjmů právnických osob a základu daně základ daně se stanoví: základ daně = daňové výnosy – daňové náklady kde daňové výnosy: výnosy, které na základě zákona o daních z příjmů podléhají zdanění daňové náklady: náklady, které na základě zákona o daních z příjmů snižují základ daně vypočtený daňový základ je možné snížit o zákonem definované odečitatelné položky (ztráta z minulých let, náklady na realizaci projektů výzkumu a vývoje) za podmínek stanovených zákonem je možné uplatňovat slevu z již vypočtené daně (při zaměstnávání osob tělesně postižených)

Daň z nemovitosti – daň z pozemku (Zákon č. 338/1992 Sb Daň z nemovitosti – daň z pozemku (Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí) Předmět daně pozemky na území České republiky vedené v katastru nemovitostí Poplatník daně vlastník pozemku, v některých případech nájemce Základ daně u pozemků orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů je to cena půdy zjištěná násobením skutečné výměry pozemku v m2 průměrnou cenou půdy stanovenou na 1 m2 ve vyhlášce u pozemků hospodářských lesů a rybníků s intenzivním a průmyslovým chovem ryb je to cena pozemku zjištěná podle platných cenových předpisů k 1. lednu zdaňovacího období nebo součin skutečné výměry pozemku v m2 a částky 3,80 Kč u ostatních pozemků (zastavěné plochy a nádvoří, stavební pozemky) je skutečná výměra pozemku v m2 zjištěná k 1. lednu zdaňovacího období.

Daň z nemovitosti – daň ze staveb (Zákon č. 338/1992 Sb Daň z nemovitosti – daň ze staveb (Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí) Předmět daně stavby na území České republiky, na které bylo vydáno kolaudační rozhodnutí nebo kolaudačnímu rozhodnutí podléhající Poplatník daně majitel stavby Základ daně ze stavby je zastavěná plocha podle stavu k 1. lednu zdaňovacího období z bytu nebo ze samostatného nebytového prostoru je výměra podlahové plochy bytu v m2 nebo výměra podlahové plochy samostatného nebytového prostoru v m2 podle stavu k 1. lednu zdaňovacího období, vynásobená koeficientem 1,20, (dále jen „upravená podlahová plocha“)

Daň silniční Zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Předmět daně motorová vozidla určená k podnikání Poplatník daně vlastník vozidla Základem daně je zdvihový objem motoru v cm3 u osobních automobilů součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav u návěsů největší povolená hmotnost v tunách a počet náprav u ostatních vozidel.

Daň dědická a darovací Zákon č. 357/1992 Sb Daň dědická a darovací Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Předmět daně majetek získaný dědictvím či darem Poplatník osoba získávající majetek dědictvím či darem Základ daně cena movitého a nemovitého majetku, který byl získán děděním nebo darováním v případě daně dědické je možné od základu daně odečíst: závazky zůstavitele majetek osvobozený od daně notářské poplatky náklady na pohřeb zůstavitele Sazba daně klouzavě progresivní, velikost sazby dána cenou majetku a příbuzenským vztahem poplatníka k zůstaviteli

Daň z převodu nemovitosti Zákon č. 357/1992 Sb Daň z převodu nemovitosti Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Předmět daně úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem, převod nemovitosti mezi prodávajícím a nabyvatelem Poplatník zpravidla prodávající, nabyvatel je ručitelem Základ daně základem daně je vyšší z následujících hodnot cena zjištěná podle zvláštního předpisu prodejní cena Sazba daně v současné době 3 % ze základu daně

Daň z přidané hodnoty Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Předmět daně zdanitelná plnění ve formě: dodání zboží a převodu nemovitosti poskytnutí služby poskytnutí služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státě a zahraniční osobou pořízení zboží z jiného členského státu Poplatník konečný spotřebitel Plátce výrobce nebo prodejce, jehož obrat za 12 po sobě jdoucích měsíců přesáhne 1 mil. Kč, nebo se dobrovolně zaregistruje jako plátce Základ daně cena zdanitelného plnění (cena zboží či služby) Sazby DPH základní sazba 19 % snížená sazba 5 % Zdaňovací období 1 měsíc při ročním obratu vyšším než 10 mil. Kč 1 měsíc na základě rozhodnutí plátce při ročním obratu min. 2 mil. Kč čtvrtletí při ročním obratu menším než 10 mil. Kč

Spotřební daň Zákon č. 353/2003 Sb. o spotřebních daních Předmět daně minerální oleje, líh, pivo, víno a tabákové výrobky Poplatník konečný spotřebitel Plátce všechny fyzické a právnické osoby, které vybrané výrobky vyrábějí nebo kterým mají být dovážené výrobky propouštěny Základ daně množství vybraných výrobků vyjádřené v měrných jednotkách Sazby daně definovány zákonem o spotřebních daních v absolutních částkách na měrnou jednotku Zdaňovací období kalendářní měsíc

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.