Kudy vlastně putují peníze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Příjmy do rodinného rozpočtu
Produkty finančního trhu
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
© Oldřich Staněk. 35 let OVB Společnost OVB vznikla roku 1970 a poskytuje klientům obsažné, individuální a objektivní majetkové a finanční poradenství.
O FIRMĚ DATALIFE PROFESIONÁLNĚ spolupracujeme s těmi nejlepší finančními společnostmi na trhu jak u nás tak v zahraničí. společnost Datalife nabízí profesionální.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_06 Název materiálu: SPOŘENÍ – DĚTI, ZÁJMY Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Prezentace společnosti INSIA 1. 2Prezentace společnosti Insia Prodejce Závislost na finančních institucích *Jeden, případně několik produktů bez vzájemné.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_07 NázevBankovnictví v praxi Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekBankovnictví.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Praha - 9/2014 Petr Kučera výkonný ředitel CRIF – Czech Credit Bureau.
VSTUPY A VÝSTUPY V EKONOMICE
Výdaje rodinného rozpočtu
AKTIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Nabídka na malou franchisu na provozování činnosti SJEDNÁVÁNÍ SCHŮZEK PRO FINANČNÍ PORADCE a NABÍDEK PRONÁJMU LIDÍ JAKO OBCHODNÍHO ÚSEKU A KANCELÁŘÍ STAVEBNÍM.
Ten dělá to a ten zas tohle
Ekonomika jako ústřední topení
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Finanční gramotnost Hospodaření domácnosti Pořízení automobilu.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Prezentace společnosti Fincentrum
BYDLENÍ Všechno má svého majitele FINANČNÍ GRAMOTNOST.
BYDLENÍ 2 Všechno má svého majitele FINANČNÍ GRAMOTNOST.
VY_32_INOVACE_08/3/3 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Test z ekonomiky Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
klade zvýšené nároky na finanční zabezpečení lidí v seniorském věku. -Zvýší se odvody -Zvýšení porodnosti ze zákona -Prodloužení důchodového.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
1. Lekce Základní hospodaření s financemi Ujasnění základních finančních pojmů Rodinný rozpočet a tvorba finančního plánu Zajištění příjmů, proč a kdy?
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
ABSOLUT-IN inteligentní poradenství. Poradenská společnost ABSOLUT-IN působí na českém finančním trhu od roku Poskytuje služby v oblasti pojištění,
Finanční gramotnost: Kdo nám může poradit. NA PORADCI ZÁLEŽÍ … 10 Kdo nám může poradit Člověk s kufříkem se ptá jiného čekajícího na tramvaj: „Promiňte,
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Struktura finančního trhu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR. Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Souhrnné informace Kontaktní údaje: Jindřišská 889/17, Praha 1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Transkript prezentace:

Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST Kudy vlastně putují peníze Finanční poradenství http://www.banky.cz/ http://www.penize.cz/banky http://www.mesec.cz/bankovni-ucty/osobni-ucty/pruvodce/

Finanční poradenství Finanční poradce Má přehled o finančních produktech a službách bank, pojišťoven, kapitálovém trhu, apod. b) Dokáže pro zájemce = klienta vytvořit optimální řešení jeho finanční situace s výhledem do budoucna (finanční plán). c) Vztah mezi finančním poradcem a jeho klientem bývá dlouhodobý a je postavený na důvěře. d) Finanční poradce je placený za sjednané produkty a služby pro klienta (případně klientem nebo podílem na zisku) 2

Druhy finančních poradců Finanční poradenství Druhy finančních poradců a) Bankovní poradci – zaměstnanci konkrétní banky, pojišťovny,... – nabízejí produkty jedné banky b) Finanční poradci (a) – partneři společnosti – vytvářejí komplexní finanční plán – vybírají nejvýhodnější produkty na trhu – mají podporu (informace, zkušenosti, levnější produkty,...) c) Finanční poradci (b) – samostatní jedinci – vytvářejí komplexní finanční plán – vybírají nejvýhodnější produkty na trhu – nemají podporu, na vše jsou sami d) Podvodníci – často firmy (právníci + ekonomové) – vytvářejí dojem, že chtějí lidem finančně pomoci (v nouzi) – nabízejí produkty nevýhodné pro zákazníka – nejvíce získají, když zákazník není schopen splácet (exekucí jeho majetku) 3

Nabídka finančních poradců Finanční poradenství Nabídka finančních poradců Sestavení finanční analýzy B) Optimalizace rodinných financí - kde můžeme ušetřit a vydělat s využitím finančních produktů a služeb: - vytváření finančních rezerv - spoření - financování bydlení - stavební spoření, hypotéky, aj. - zabezpečení na stáří - důchodové připojištění - dosažení finančních cílů - např. nové auto - zajištění rizik - pojištění - zhodnocení volných peněz - investování - využití daňových odpisů a státních dotací C) Vytvoření finančního plánu 4

Kdo potřebuje finančního poradce Finanční poradenství Kdo potřebuje finančního poradce Ten kdo: - nemá široký přehled o finančních produktech a nabídkách - nechce věnovat čas na důkladné zkoumání finančního trhu - chce efektivně nakládat se svými finančními prostředky 5

Kde sehnat finančního poradce Finanční poradenství Kde sehnat finančního poradce 1) Dobrý typ od dobrého známého – spolehlivé 2) Na internetu – pozor na podvodníky! 3) Ve firmě, která se zabývá finančním poradenstvím, např: Fincentrum OVB Allfinanz, a.s. Partners Financial Services, a.s. Swiss Life Select … a dalších … 6

Na co si dát pozor u finančního poradce Finanční poradenství Na co si dát pozor u finančního poradce Je spolehlivý, dochvilný, splní co slíbil, nevykrucuje se,… Jaké má zkušenosti, délku praxe? Nutí vás do něčeho, co nezbytně nepotřebujete? Mluví o finančních poměrech jiných klientů? Je důvěryhodný? Jakou a kde má kancelář? (Domluvte si schůzku u něj.) Můžete si vše v klidu doma promyslet, než něco podepíšete? Klade si svoje podmínky? 7

Registrovaný finanční poradce Finanční poradenství Registrovaný finanční poradce Finanční poradci jsou registrovaní u České národní banky. „Pravost“ svého finančního poradce si můžete ověřit na webu: http://fincentrum.com/ (dole – Ověření poradců) nebo http://poradci-sobe.cz/cnb/ (Prověřit poradce v registru ČNB!) 8

Autor: Finanční poradenství Mgr. Pavel Papežík, vytvořeno v roce 2013, určeno pro 9. ročník ZŠ, předmět Finanční gramotnost, vzdělávací oblast Člověk a společnost, vzdělávací obor Výchova k občanství, tematický okruh Stát a hospodářství. Použité obrázky: obr. 1: Fincentrum. [online]. [cit. 2013-05-25]. Dostupné z: http://fincentrum.com/ obr. 2: OVB Allfinanz, a.s. [online]. [cit. 2013-05-25]. Dostupné z: http://www.ovb.cz/Default.aspx obr. 3: Partners: Finanční poradenství jinak [online]. [cit. 2013-05-25]. Dostupné z: http://www.partners.cz/cs/ obr. 4: Swiss Life Select [online]. [cit. 2013-05-25]. Dostupné z: http://www.swisslifeselect.cz/