Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční gramotnost Hospodaření domácnosti Pořízení automobilu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční gramotnost Hospodaření domácnosti Pořízení automobilu."— Transkript prezentace:

1 Finanční gramotnost Hospodaření domácnosti Pořízení automobilu

2 Terminologie  Povinné ručení  Havarijní pojištění  Spotřebitelský úvěr  Účelově vázaný úvěr  Leasing (operativní, finanční)  Akontace  Rozhodčí doložka

3 Před nákupem  K čemu potřebuji automobil?  Kam s ním budu jezdit?  Kde budu parkovat?  Kolik mám naspořeno na jeho koupi?  Kolik bude stát pojištění a celkový provoz?

4 Financování  Hotovost  Spotřebitelský úvěr  Účelově vázaný úvěr  Leasing

5 Spotřebitelský úvěr VÝHODY  Auto si koupíte, jste jeho vlastníkem.  Sami se rozhodnete, jak je chcete pojistit.  Bance následně vrátíte půjčené peníze i s úroky. NEVÝHODY  Banku nezajímá, na co si peníze půjčujete.  Nemusíte mít uzavřené havarijní pojištění.  Nevýhodou je, že pokud není úvěr vázán na konkrétní účel, úroková sazba bývá zpravidla vyšší.

6 Účelově vázaný úvěr VÝHODY  Bývá to obvykle nejlevnější varianta na trhu. NEVÝHODY  Tento produkt je zajištěn autem, na které si úvěr berete.  Banka požaduje havarijní pojištění. Můžete však s bankou vyjednávat a vybrat si tak nejlevnější pojistku na trhu.

7 Leasing VÝHODY  Hodí se spíše pro podnikatele – mohou si náklady odečíst z daní.  Můžete ušetřit na pojistkách – leasingové společnosti mají často (ne vždy) pojistky levnější než jsou na běžném trhu. NEVÝHODY  Auto vám nepatří až do chvíle, kdy je celé splatíte.

8 Doporučení  Nákup automobilu pečlivě zvažte, nekupujte nic bez rozmyslu.  Propočítejte si, kolik vás bude stát provoz vozu (měsíčně, ročně).  Udělejte si rezervy pro hrazení nenadálých výloh.  Uvědomte si, že nemusíte akceptovat první nabidku od prodejce, vyjednávejte.


Stáhnout ppt "Finanční gramotnost Hospodaření domácnosti Pořízení automobilu."

Podobné prezentace


Reklamy Google