Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Lucie Růžičková 24. 06. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

1 Volný pohyb zboží – praktické poznatky s aplikací nař í zen í o vzájemném uznávání Informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu
Komunitární program PROGRESS
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Revize Nového přístupu
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Celostátní síť pro venkov
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Registrace podle EMAS III
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
Evropský podnikatelský konzultační panel - EBTP EBTP je konzultačním nástrojem Evropské komise Umožňuje podnikatelským subjektům sdělit své názory Evropské.
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Evropský podnikatelský konzultační panel EBTP Ministerstvo průmyslu a obchodu, květen 2006.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Databáze institucí EU Robert Zbíral 4. října 2010.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Vytváření a prosazování českých zájmů v Evropské unii Členství ČR v EU, 18. ledna 2011.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Adaptace on-line David Kunssberger Miroslav Lupač Agentura Koniklec, o. p. s.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
Evropská družstevní společnost
Malé a střední podnikání
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Lucie Růžičková

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Co nás vedlo k přípravě stránek EU pro podnikatele? - mít jednu stránku, na které budou informace důležité pro podnikatele spojené s děním v EU pohromadě - přiblížení/vysvětlení procesu tvorby legislativy EU pro podnikatele - uvedení možností pro podnikatele, jak ovlivnit dění na EU úrovni - uvedení, kde najít pro prosazení svých zájmů spojence - informace pro podnikatele, jak se chránit při porušení svých práv - informace, které by mohly být pro podnikatele užitečné, pokud zvažují podnikání nebo již podnikají v zahraničí - další důležité informace pro podnikatele (informace o strukturálních fondech, o rámcových programech EU aj.) - informace o aktuálním dění

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU -webové stránky SZ Brusel „EU pro podnikatele“: ndex.html rozcestník navigující návštěvníka na 5 hlavních sekcí webu: 1.informativní (obsahově konstantnější) část webu - jak ovlivnit předpisy v EU - jak najít spojence - jak podnikat v zahraničí - jak získat peníze z EU - jak řešit problémy 2.aktuality (pravidelně doplňováno) aktuální, pro podnikatele zajímavé a přínosné informace: např. o nově vypsaných veřejných konzultacích k plánovaným legislativním i nelegislativním aktům na úrovni EU, o připravovaných seminářích a konferencích aj.

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Jak ovlivnit předpisy v EU - je uváděno, že 80 % – 85 % všech právních norem vznikne na EU úrovni, proto je důležité se s připravovanou legislativou seznámit a vyjádřit k ní svůj názor -tato sekce by měla seznámit podnikatele s legislativním procesem na úrovni EU (kdo a jakým způsobem připravuje návrhy, postupy přijímání předpisů, jaké jsou druhy legislativních předpisů v EU apod.), informovat je o tom, jak se mohou aktivně zapojit do procesu tvorby legislativy (informace o zveřejněných „roadmaps“, veřejných konzultacích, Evropském podnikatelském konzultačním panelu aj.) a kde najít současně platnou legislativu (odkaz na internetový portál Eur-Lex, databázi komitologických předpisů aj.). Proces tvorby předpisů na úrovni EU: právo legislativní iniciativy v EU – Evropská komise Pracovní program Komise - každý rok - obsahuje aktivity, které by chtěla EK v nadcházejícím roce uskutečnit, a cíle, kterých by chtěla dosáhnout -pracovní program EK:

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Možnost ovlivnit obsah předpisů ve fázi jejich přípravy: 1.indikace, že určitá oblast potřebuje upravit/novelizovat závaznou právní formou ↓ 2. vytvoření tzv. „roadmap“ - popsán plánovaný postup EK pro danou iniciativu (název iniciativy, problémy a důvody, které vedou EK ke zvažování předmětné iniciativy, možnosti, kterými může EK detekovaný problém řešit, plán pro provedení hodnocení dopadů aj.) - ↓

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU ↓ 3. zjištění současného stavu/potřebných úprav – veřejné konzultace, externí firmy najaté EK za účelem sběru informací (studie) - webová stránka EK – Váš hlas v Evropě – seznam probíhajících veřejných konzultací : - minimální lhůta trvání veřejné konzultace: 8 týdnů, od začátku roku 2012 – 12 týdnů Evropský podnikatelský konzultační panel (EBTP) - podnikatelé, kteří chtějí být při přípravě návrhů EK na internetu pravidelně konzultovány, se mohou zaregistrovat do Evropského podnikatelského konzultačního panelu. Konzultace fungují formou 6 až 8 dotazníků ročně, vyplnění jednoho dotazníku zabere cca 15 minut. Webová stránka EBTP: ↓

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU ↓ 4. vyhodnocení sebraných informací/možností jednat – dopadové studie htm ↓ 5. na základě dopadových studií - připraven právní předpis ↓ 6. schválení právního předpisu EK a postoupení Radě (+ EP) do dalšího procesu přijímání

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Možnost ovlivnit obsah předpisů ve fázi jejich projednávání: - při přípravě pozice ČS pro projednávání návrhu předpisu v pracovní skupině Rady - možnost kontaktovat EP (europoslance) - časový harmonogram projednávání postoupeného legislativního návrhu v Evropském parlamentu je možné nalézt na stránkách Legislative Obsrvatory EP. - možnost obrátit se na národní parlamenty, pokud je projednávaný předpis v rozporu s principem subsidiarity. - seznámit se se stanovisky národních parlamentů je možné v databázi IPEX (Interparliamentary EU Information exchange):

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Kde najít přijaté předpisy EU: EUR-Lex - přímý bezplatný přístup k právním předpisům EU a jiným dokumentům, které se považují za veřejné - k dispozici ve 23 úředních jazycích EU Databáze komitologických předpisů Komitologie – proces přijímání prováděcích předpisů na úrovni EU - přijetím Lisabonské smlouvy byl změněn také komitologický systém - akty v přenesené pravomoci a akty prováděcí.

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Jak najít spojence -každý může hájit své zájmy samostatně, ale úspěšnějším postupem je bezesporu postup kolektivní. -v této sekci webu se dozvíte nejen to, jaké nové aktivity se v jednotlivých odvětvích připravují, ale také to, kde hledat spojence pro prosazování svých potřeb (významné organizace, svazy, asociace podle odvětví). - jak_najit_spojence/index.htmlhttp:// jak_najit_spojence/index.html

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Jak podnikat v zahraničí informace pro podnikatele, které jim mohou usnadnit podnikání v jiných ČS EU předcházení překážkám na trhu v oblasti volného pohybu zboží a služeb informační společnosti – nástroje Směrnice 98/34/ES informace o kontaktních místech pro získání informací o požadavcích na neharmonizované výrobky v členských státech EU a informací o pravidlech fungování volného pohybu zboží v EU informace o pravidlech volného pohybu služeb v EU, stejně jako informace o konkrétních požadavcích pro vstup do podnikání v ČS – Jednotná kontaktní místa v členských státech informace o právních systémech členských států EU a o jejich o platné legislativě mohou podnikatelé nalézt Portál N-Lex ( lex.europa.eu/n-lex/index_cs.htm) lex.europa.eu/n-lex/index_cs.htm

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU zapojení do projektů vnější pomoci - stručné info o tom, co jsou projekty vnější pomoci, informace o důležitých dokumentech, o tom, jak postupovat ve výběrovém řízení a kde hledat další informace obchod, obchodně ochranná opatření a celní záležitosti - rozcestník užitečných odkazů na příslušné webové stránky spojené s obchodem, celní problematikou a potížemi s vývozem mimo EU informace o právu obchodních společností – informace o dvou nadnárodních formách společností - evropské společnosti a evropské družstevní společnosti. Obě nabízejí alternativu k národním formám společností a tzv. evropskou image (neboli značku, která je v rámci EU jednotná a snadno rozpoznatelná).

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Jak řešit problémy -k aktivnímu prosazování svých práv patří nejen uplatňování svých zájmů v průběhu legislativního procesu, ale také ohrazení se v případech, kdy jsou pravidla nesprávně vykládána a aplikována Na koho se obrátit v případě porušení evropského práva SOLVIT - rychlý a efektivní způsob nápravy v případě, že pravidla daná evropskou legislativou budou správními úřady nesprávně vykládána a aplikována - neformální, zato však velice účinný systém (úspěšnost řešených případů dosahuje 90%) Stížnost k Evropské komisi a řešení sporu před Evropským soudním dvorem - v případě, že neformální způsob řešení sporů nebude úspěšný, může podnikatel podat stížnost k Evropské komisi na porušení evropského práva členským státem EU - náležitosti stížnosti a postup při řešení: Stížnost u evropského veřejného ochránce práv - v případě nesprávného úředního postupu ze strany orgánů a institucí EU

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Jak řešit problémy Jak řešit potíže s vývozem mimo EU - Generální ředitelství cel ve spolupráci se SZB připravily zvláštní kontaktní místo, na které obrátit s problémy, které narušují obchodní aktivity, zvyšují náklady spojené s vývozem zboží a tím i cenu zboží, či snižují konkurenceschopnost výrobků na místním trhu. Kontaktní adresy: GŘC: Stálé zastoupení ČR při EU: Do předmětu zprávy uvádějte zkratku JCCC. Jak chránit své duševní vlastnictví - informace o tom, kde najít základní informace a uvedení důležitých odkazů

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Další aktivity SZ Brusel pro podnikatele: Sektorové semináře: - dvakrát ročně v Bruselu - příležitostí, jak získat informace o budoucích projektech v konkrétním podnikatelském oboru - cílová skupina: podnikatelé ze zemí EU, kteří mají zájem účastnit se projektů zahraniční spolupráce ve třetích zemích, cca 150 firem z celé EU. - mají neměnné schéma: dopolední prezentace - vystupují experti Evropské komise a mezinárodních finančních institucí (zejména EIB, EBRD) a v odpolední části je prostor pro matchmaking mezi firmami - výměnu zkušeností a navázání kontaktů pro eventuální budoucí spolupráci. - poslední seminář zaměřen na oblast rozvoje soukromého sektoru a podpory malých a středních podniků ve třetích státech, role SZ: spoluorganizace, komunikace s českými firmami, asistence při odpoledním matchmakingu firem

Podnikatelé a legislativa, jak se aktivněji zapojit do dění v EU Děkuji za pozornost.