Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Jan Mládek: Vážím si každého poctivého živnostníka, sám jsem živnostník od roku 1992.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Zaměstnanecké benefity – stravenky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
ČMKOS k nezaměstnanosti DOS 15. října 2009, Praha Milan Štěch Předseda ČMKOS JUDr. Vít Samek vedoucí právního oddělení ČMKOS
© ppm factum research 16. října 2014 Stravování jako zaměstnanecký benefit: přínos (a omezení) poukázek na stravování z pohledu zaměstnavatelů, zaměstnanců.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peněžní.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
klade zvýšené nároky na finanční zabezpečení lidí v seniorském věku. -Zvýší se odvody -Zvýšení porodnosti ze zákona -Prodloužení důchodového.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Financování kapitol státního rozpočtu II
1 Péče o zaměstnance P éče o zaměstnance : Moderní trendy – Corporate Social Responsibility – CSR, společensky odpovědného podnikání Firemní.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Analýza hospodářského výsledku
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Benefity.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec

Úvod Navzdory slibům vlády schválení návrhu zákona pravděpodobně nepovede ke snížení daňové zátěže ani ke snížení ceny práce 2 • Novela z á kona o dan í ch z př í jmů m á velmi š iroký dosah, nen í c í lem t é to prezentace v š echny obs á hnout • Novela z á kona samozřejmě m á sv á pozitiva i negativa • Zaměřen í t é to prezentace je na ty dopady n á vrhu z á kona, kter é ovlivn í vztah zaměstnavatel – zaměstnanec • Jde o n á vrh z á kona – konečn á podoba nen í st á le jasn á SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem

Příklad z oblasti dopadů 3 SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem 1.Stravov á n í poskytovan é zaměstnavateli svým zaměstnancům

SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem Základní fakta o stravování poskytované zaměstnavatelem • 80% všech zaměstnanců, tj. 3,1 milionu osob dostává příspěvky na stravování (1,8 milionu formou podnikových jídelen, 1,3 milionu formou stravenek) • O částku 0,9 miliard Kč ročně by se snížil příjem státního rozpočtu při zrušení podpory stravování • 70% zaměstnanců by omezilo návštěvy restaurací, což by snížilo tržby restaurací o 7,5 miliard Kč ročně • Zrušení podpory stravování by pro zaměstnavatele znamenalo zvýšení ceny práce • Došlo by ke zdražení obědů v podnikových jídelnách, k omezení jejich návštěvnosti a tím k růstu fixních nákladů na jeden oběd 4 4

5 SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem 1. Stravov á n í – n á vrh ministerstva N á vrh Ministerstva financ í : • Zru š it ve š ker é daňov é výhody na straně zaměstnance spojen é se stravov á n í m, kter é poskytuje zaměstnavatel svým zaměstnancům v průběhu pracovn í směny • Toto se dotkne podnikových j í delen i stravenek • Nově zaměstnavatelům umožnit odpočet n á kladů na poskytovan é stravov á n í vč. potravin. (dosud jsou potraviny vyloučeny) MF proklamuje zlep š en í podm í nek pro zaměstnavatele, protože nově zav á d í daňový odpočet n á kladů na stravov á n í včetně potravin. ALE …

SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem 1. Stravování – dopad na jídelny 6 a)MF nově zav á d í povinnost odv é st z celkových n á kladů na zaji š těn í stravov á n í dal ší ch 32,5%, což je daň z úhrnu mezd. b) Zaměstnavatel é tedy zaplat í o 32,5% v í ce z investic do j í delen, provozn í ch n á kladů i mezd person á lu c)Provoz j í delen bude zkr á tka o 32,5% n á kladněj ší (Navíc zaměstnanec bude muset z hodnoty příspěvku na stravování odvést dalších 32%, tedy daň z příjmu a zdravotní a sociální pojištění). Provoz jídelen bude o 32,5% nákladnější viz příklad

SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem • Příklad: • Investice do podnikové jídelny ve výši Kč • Odpisy na 5 let Pozn. Jedná se o jídelnu pro 45 strávníků se zcela minimálními provozními náklady. Současný daňový režim stravování 7 7

SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem • Režim navrhovaný MF od • Možnost odečíst z daní 100% nákladů na stravování poskytované zaměstnancům a to včetně potravin. Ale, povinnost odvést 32,5% hodnoty těchto nákladů (daň z úhrnu mezd). 8 8

SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem 1.Stravování – dopad na stravenky (stejný) a)Pokud firma poskytuje stravenky, ruší se veškeré daňové zvýhodnění s nimi spojené. b)Zaměstnavatel bude muset z ceny přípěvku na stravenky odvést 32,5%, tedy daň z úhrnu mezd. c)(Zaměstnanec bude muset z hodnoty příspěvku na stravenku odvést dalších 32%, tedy daň z příjmu a zdravotní i sociální pojištění). 9

SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem Závěr • Výsledná podoba daňové reformy bude nepochybně v příštích měsících politickým tématem zásadního významu. 10

11 SP ČR k oblasti dopadů daňových reforem Děkuji Vám za pozornost! Pavel Juříček viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR