Evropa pro občany 2007-13 Obecné informace 15.4.2010 Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

MLÁDEŽ v AKCI program EU pro neformální výchovu a vzdělávání.
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Příklady podpořených projektů z programů EK a jiných Praha Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Komunitární program PROGRESS
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Nástroj změny v místním prostředí
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Ministerstvo zemědělství ČR odbor koncepce rozvoje venkova Aktuální stav Opatření V.2 Programu rozvoje venkova ČR „Zřízení a provoz Celostátní.
Program “Evropa pro občany” Evropská komise Vzdělání a kultura.
Celostátní síť pro venkov
OMC Pracovní expertní skupina
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu neformálního volnočasového vzdělávání mládeže.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program Evropa pro občany
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Evropa pro občany Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
PardubiceNK ČR - Školení projektových manažerů Program Culture Program Culture Podpora EU v oblasti kultury.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Co je program Mládež v akci?
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
PROGRAM EVROPSKÉ UNIE CULTURE Praha, 23. června 2009.
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Jihlava, 18. prosince 2008.
Evropa pro občany Obecné informace Ústí nad Labem.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
MIRKA KRBOVÁ EUROPE DIRECT NOVÝ JIČÍN EVROPSKÁ UNIE.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Liberec, 9. ledna 2008.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Evropa pro občany Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová Svaz měst a obcí ČR.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Příklady podpořených projektů Evropa pro občany a další možnosti Plzeń Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Obsah sdělení 1.Současná situace v MAS 2.DT 3 PROV MMR 3.Komunitární projekty 4.Strategické plánování obcí 5.Podpora MAS z rozpočtu obcí 6.Krátké info.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Nástroj změny v místním prostředí
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Nástroj změny v místním prostředí
Viktor Debnár Jihlava, 18. prosince 2008
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Komunitární program PROGRESS
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Evropa pro občany Obecné informace Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Národní kontaktní místo v ČR (NKM) - zřízeno v červnu gestorem programu v ČR: odbor informování o evropských záležitostí Úřadu vlády ČR - program řídí Evropská komise/ Generální ředitelství pro komunikaci - prováděním je pověřena Výkonná agentura pro vzdělávání, kulturu a audiovizi (EACEA) - příjem a hodnocení žádostí: EACEA Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Obecné cíle programu: - podporovat a rozvíjet aktivní občanství - rozvíjet vědomí evropské identity - podporovat pocit spoluvlastnictví EU mezi jejími občany - posilovat toleranci a vzájemné porozumění mezi občany - respektovat a podporovat kulturní a jazykovou rozmanitost Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Specifické cíle programu: - setkávání občanů za účelem sdílení a výměny názorů - přiblížení Evropy občanům - podpora spolupráce mezi občany a organizacemi občanské společnosti Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Horizontální rysy - Evropské hodnoty - Informální učení pro aktivní evropské občanství - Dobrovolná činnost - výraz akt. evrop. občanství - Nadnárodnost a místní dimenze - Kulturní a jazyková rozmanitost - Vzájemné obohacování - Rovný přístup k programu - Rovnost žen a mužů - Mezigenerační solidarita Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Roční priority 2010: Budoucnost Evropské unie a jejích základních hodnot - oslavy 9.května – Dne Evropy v kontextu 60.výročí Schumannovy deklarace Aktivní evropské občanství: občanská participace a demokracie v Evropě - Evropský rok dobrovolnictví 2011 Mezikulturní dialog - Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Roční priority 2010: Blahobyt lidí v Evropě: zaměstnanost, sociální soudržnost a udržitelný rozvoj - dopady a východiska z ekonomické krize Účinky politik EU ve společnostech - podíl občanské společnosti na šíření informací a hodnocení dopadů Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Akce/programové osy podpory I: Akce 1 - Aktivní občané pro Evropu Akce 2 - Aktivní občanská společnost v Evropě Akce 3 - Společně pro Evropu * Akce 4 - Aktivní evropská paměť Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce/programové osy podpory II Akce 1 - Aktivní občané pro Evropu 1.1. Setkávání občanů partnerských měst 1.2. Tématické sítě partnerských měst 2.1. Projekty občanů 2.2. Podpůrná opatření Akce 2 - Aktivní občanská společnost v Evropě 1- Strukturální podpora evropských organizací * 2 - Strukturální podpora organizací občanské společnosti na evropské úrovni * 3 - Podpora projektů uskutečňovaných z podnětu organizací občanské společnosti Akce 3 - Společně pro Evropu * Akce 4 - Aktivní evropská paměť

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Typy grantů ● granty na projekt ● granty na provozní rozpočet subjektu propagujícího aktivní evropské občanství (akce 2/ 1, 2) ● granty na projekt - výpočet dle paušálních sazeb (akce 1/1.1.) - výpočet dle paušálních sazeb + paušální částka komunikační nástroje + paušální částka na koordinaci (akce 1/ 1.2., akce 2/3) - výpočet dle paušálních sazeb + paušální částka komunikační nástroje (akce 2/3) - podrobný rozpočet nákladů - ko-financování žadatele 40% (akce 1/ 2.1., akce 2/3, akce 4) - podrobný rozpočet nákladů - ko-financování žadatele 20% (akce 1/2.2.)

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Rozpočet mil. EUR akce 1: přinejmenším 45 % akce 2: přibližně 31 % akce 3: přibližně 10 % akce 4: přibližně 4 %

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Rozpočet 2010 Akce 1/1.1.: EUR Akce 1/1.2.: EUR Akce 1/2.1.: EUR Akce 1/2.2.: EUR Akce 2/ 3: EUR Akce 4: EUR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 1 – Aktivní občané pro Evropu -činnosti, které zapojují občany 1.1. Partnerství měst I - přímá výměna mezi evropskými občany - podpora vytváření sítí a spolupráce mezi partnerskými městy ŽADATEL: - obec, v níž se setkání uskuteční, - partnerské sdružení / partnerský výbor s právním statutem (právní subjektivitou), se sídlem v zúčastněné zemi - uzávěrka 3x ročně/ podpora možná pouze 1x ročně

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.1. Partnerství měst II - existující nebo výhledové dohody o partnerství - zapojení obcí z nejméně dvou zúčastněných zemí, - z nichž přinejmenším jedna je členským státem EU - minimální počet účastníků: • při dvoustranných setkáních: nejméně 20 účastníků z pozvané obce, • při vícestranných setkáních (více než 2 obce): nejméně 5 účastníků z každé pozvané obce a celkem alespoň dvacet účastníků z pozvaných obcí - maximální setkání je 21 dní - volení zástupci místní správy nebo funkcionáři obcí nesmí převládat mezi účastníky

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 1.2. Tématické sítě partnerských měst - Minimální počet 4 zemí zapojených do projektu - Uzávěrky: 1.únor/ 1. září - spolupráce nebo diskuze o společných evropských otázkách - inovační metody umožňující účast občanů. - výměna poznatků o osvědčených postupech - min EUR/ max EUR K předkládání žádostí jsou způsobilé pouze: • obce a partnerské výbory • místní a regionální správy • sdružení zastupující místní orgány

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 2.1. Projekty občanů / Citizens´ projects - minimálně 5 zemí zapojených do projektu (jedna z EU) - uzávěrka: 1. červen - min EUR/ max EUR - min. 200 účastníků K předkládání žádostí jsou způsobilé: • místní a regionální správy • neziskové organizace

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR 2.2. Podpůrná opatření /Support measures - Opatření za účelem podpory town-twinningových projektů - min. 2 země zapojené do programu - uzávěrka: 1. červen - trvání projektu 12 měsíců -min EUR/ max EUR - 20% kofinancování ze strany žadatele - neziskové organizace, svazy

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 2 – Aktivní občanská společnost v Evropě Podpora projektů uskutečňovaných z podnětu organizací občanské společnosti - podpora spolupráce NNO na konkrétních projektech - organizací občanské společnosti z různých zúčastněných zemí činné na místní, regionální, národní nebo evropské úrovni - min 2 země zapojené do projektu - trvání projektu: max. 12 měsíců - min EUR/ max EUR - 60 % z prostředků EK/ 40% ko-financování z jiných zdrojů

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 3 – Společně pro Evropu prohloubení koncepce „aktivního evropského občanství“ Velmi významné události - akce organizované Komisí ve spolupráci s členskými státy - zvýšit pocit sounáležitosti ke stejnému společenství Studie studie, šetření a výzkumy veřejného mínění, porozumění Evropskému občanství Nástroje pro šíření informací poskytování komplexních informací o programu, o ostatních evropských akcích týkajících se problematiky občanství apod.

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 4 – Aktivní evropská paměť I - ochrana hlavních míst a archivů spojených s deportacemi - připomínání obětí nacismu a stalinismu - způsob vyrovnání se s minulostí a utváření budoucnosti - ochrana, připomínka, úvaha, vytváření sítí

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Akce 4 – Aktivní evropská paměť II Uzávěrka v roce 2009: Začátek projektů v období: – Max. délka trvání projektu: 12 měsíců Žadatelé: neziskové organizace Výše podpory mezi: min EUR/ max EUR 60 % z prostředků EK/ 40% ko-financování z jiných zdrojů

Programový průvodce - nahrazuje jednotlivé výzvy ocuments/EACEA_2008_0185_CS.pdf Aktuální výzvy: mme/calendar_2008_2013_en.php ocuments/EACEA_2008_0185_CS.pdf mme/calendar_2008_2013_en.php Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Základní informace k jednotlivým akcím Akce Akce 2 Akce 4

Evropa pro občany Národní kontaktní místo Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR