Budoucnost z pohledu uživatelů psychiatrické péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Objevujeme „Nový svět“ pro uživatele psychiatrické péče
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Možnosti práce u dlouhodobých uživatelů psychiatrické péče Uživatelé zaměstnávájí uživatele o.s.KOLUMBUS.
Finanční možností svépomocných skupin
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Plánovaný rozvoj služeb
Ing. Stanislava Správková
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Koncepce péče o staré občany
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PREZENTACE ORGANIZACE
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Celorepublikové sdružení uživatel ů psychiatrické pé č e.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Stanislava Správková
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Budoucnost z pohledu uživatelů psychiatrické péče Pilotní projekty o.s.KOLUMBUS Celorepublikového svépomocného sdružení

Pilotní projekty Pacientští důvěrníci v psychiatrických léčbnách Buňka – doprovody pacientů Jan Jaroš, ředitel sdružení KOLUMBUS

Pacientští důvěrníci informační podpora, hájení zájmů a práv pacientů hospitalizovaných v psychiatrických léčebnách

Cílová skupina osoby s psychickou poruchou hospitalizované v psychiatrických léčebnách a psychiatrických oddělení nemocnic

Cíle projektu: hájení zájmů a práv pacientů osob s duševní poruchou, zejména pacientů hospitalizovaných v psychiatrických léčebnách a vyrovnávání příležitostí pro osoby s duševní poruchou

zvýšení informovanosti psychiatrických pacientů a jejich rodinných příslušníků o jejich právech během hospitalizace i po propuštění a o možnostech vedoucích k jejich naplnění ochrana zájmů psychiatrických pacientů během hospitalizace zprostředkování právní a sociální pomoci hospitalizovaným pacientům zprostředkování kontaktu pacientů s vnějším světem, rodinou a s jinými uživateli monitoring legislativy v oblasti péče o duševní zdraví

Masarykova nemocnice Ústí nad Labem

zapojení samotných uživatelů psychiatrické péče do monitorování práv pacientů zprostředkování zpětné vazby pro vedení léčeben v oblasti dodržování práv hospitalizovaných pacientů. rozvoj spolupráce mezi psychiatrickými léčebnami a nestátními neziskovými sdruženími rozvoj dobrovolnických aktivit v psychiatrických léčebnách vytvoření pracovních příležitostí pro osoby s psychickou poruchou v rámci realizace projektu

Edukační pobyt TK Mýto u Rokycan

Základní idea a stručný obsah projektu Nedostatek personálu v léčebnách na jedné straně, velké množství pacientů na druhé straně a izolovanost léčeben od okolního světa jsou příčinou informačních bariér mezi personálem a pacienty v léčebnách. Pacientští důvěrníci byli v řadě léčeben v minulosti hospitalizováni a mají tedy své vlastní zkušenosti, které je vedly k založení sdružení KOLUMBUS, které se snaží od počátku vzniku v roce 2001 upozornit odpovědné orgány a instituce na porušování práv pacientů v léčebnách a nehumánní podmínky léčby.

KOLUMBUS pilotní projekt „Pacientští důvěrníci“ realizuje od roku 2004 KOLUMBUS pilotní projekt „Pacientští důvěrníci“ realizuje od roku 2004. V září 2006 byl projekt oceněn Certifikátem dobré praxe v rámci projektu České asociace pro psychické zdraví „Výměna dobré praxe jako nástroj boje se sociálním vyloučením lidí s dušením onemocněním. Letos v květnu byl oceněn cenou SozialMarie vídeňské nadace Neklid.

Pacientští důvěrníci – vyškolení uživatelé psychiatrické péče dojíždějí do psychiatrických léčeben a na psychiatrická oddělení nemocnic, kde jsou v kontaktu s hospitalizovanými pacienty. Ti se na ně obracejí se svými otázkami týkajícími se hospitalizace či řešení sociálně-právních problémů. Pacienti dostávají informace o svých právech a existujících možnostech zajištění bezplatné právní pomoci. Chronicky nemocným pacientům poskytují důvěrníci také emoční podporu, o kterou pacienti velmi stojí a mnohdy nic jiného ani nechtějí.

PL Horní Beřkovice

PL Kosmonosy

Příklad „Dobré praxe“ svépomocný klub-Psychiatrická léčebna Bukurešť

Při své práci jsou důvěrníci v kontaktu, jak se zaměstnanci léčebny (zejména sociálními pracovníky a pracovníky pověřenými vedením léčebny), tak i s nejbližší občanskou poradnou, se kterou spolupracují na řešení sociálně-právních problémů pacientů a pacienty do poradny doprovázejí. Součástí pomoci pacientům je i pomoc se sepsáním právních podání a žádostí na úřady ( zajišťují také právníci z řad uživatelů psychiatrické péče), doprovod pacientů v rámci i vně areálu léčebny, komunikace s příbuznými a rodinou.

Přebírání a předávání zkušeností ze zahraničí(např.Kanada)

Školení-Psychiatrické minimum

Psychiatrická buňka podpora pacientů s psychiatrickou poruchou před a po ukončení hospitalizace v psychiatrických léčebnách a v jejich domácím prostředí a v komunitě

Cíle projektu: doprovod cílové skupiny před a po ukončení hospitalizace do svého místa bydliště, na úřady a instituce, dále k ambulantním lékařům, do prvního zaměstnání po hospitalizaci apod. aktivní internetové vyhledávání zaměstnání a bydlení (především chráněného) v kanceláři sdružení po dohodě s uživatelem naší služby

podpora fungování pacientů s duševní poruchou v jejich domácím prostředí a v komunitě a jejich zapojení do svépomocných skupin psychiatrických pacientů prevence rehospitalizace pacientů s duševní poruchou emoční podpora chronicky nemocného pacienta zajistit plynulý přechod z psychiatrické léčebny do běžného společenského prostředí

PC učebna Praha

informovat příbuzné o možnostech následné zdravotní a sociální péče po ukončení hospitalizace podpora rozvoje terénních psychiatrických služeb ověření přínosu existence této služby pro pacienty v ČR

Cílová skupina: Uživatelé psychiatrické péče s lehkým, středně těžkým i chronickým duševním onemocněním. Tato cílová skupina vyžaduje velmi odborný a citlivý přístup, mnoho specifických znalostí a dovedností z oblasti péče o duševní zdraví.

Popis projektu a zapojení cílové skupiny: Již v roce 2009 a2010 se naše sdružení provádělo doprovody a vyhledávání pro osoby duševně nemocné jako součást projektu „Pacientští důvěrníci“ a projektu „Pacient pomáhá pacientovi – rozvoj pacientských dobrovolnických aktivit v psychiatrických léčebnách“ . Bohužel jsme nemohli uspokojit všechny nemocné z hlediska zvýšeného zájmu a dále k tomu, že daný projekt nebyl časově koncipován pouze na doprovody. Ty byly jen jeho okrajovou součástí. V roce 2009 jsme realizovali doprovod pro 114 osob s duševním onemocněním léčených v psychiatrické léčebně Praha 8 - Bohnice, z toho 48 bylo s trvalým pobytem na území hl. m. Prahy. Jednalo se o 968 kontaktů, přitom za 1 kontakt považujeme 0,5 hodiny, tedy pacientští důvěrníci odpracovali 484 hodin doprovodů.

Pro rok 2010 jsme byli nuceni množství doprovodů omezit, vzhledem k rozpočtu projektu „Pacientští důvěrníci“. Předpokládáme, že pacientští důvěrníci odpracují 250 hodin jako doprovod a uspokojí to přibližně 50 osob s duševní nemocí. Pro rok 2011 jsme se rozhodli doprovody oddělit samostatně a nabízíme tento projekt jako pilotní vzhledem k potřebnosti. Do projektu chceme zapojit dobrovolníky z řad mladých lidí ve věku 18 – 26 let pro zajištění většího počtu doprovodů a vyhledávání a naše důvěrníky, které budeme v projektu nazývat podpůrci. Chtěli bychom realizovat projekt, který pomůže 400 pacientům a z toho minimálně 200 má trvalým bydlištěm na území hl. m. Prahy. Počet odpracovaných hodin bude minimálně 800. Terénní pracovníci – podpůrci odpracují část svých aktivit také jako dobrovolníci.

Propojení projektu na území hl.m.Prahy a celorepublikové úrovni: Jedná se o rozvoj nové veřejně prospěšné aktivity svépomocného celorepublikového sdružení uživatelů psychiatrické péče KOLUMBUS v oblasti zaměřené na zlepšení zdraví občanů hl..m. Prahy. Tato zdravotně – sociální služba se rozvíjí i v dalších státech EU a ve světě. Aktivitu doprovodů a internetový servis chtějí rozvíjet i další léčebny na území České republiky.

V roce 2011 členové o.s. z Brna a okolí realizují projekt obdobný, když v r.2010 též zahájili ověřévání potřebnosti této aktivity. Poskytováním této pravidelné služby dochází ke zlepšení životních podmínek osob se zdravotním postižením a připravuje, již v průběhu hospitalizace, plynulý přechod mimo léčebnu, po ukončení často dlouhodobé hospitalizace v léčebně. Projekt také nepřímo poskytuje psychopodporu osobám podporujícím tyto zdravotně postižené občany a také pomáhá příbuzným lépe vnímat tento zdravotní handicap.

Děkuji za pozornost a těším se na vzájemnou spolupráci Jan Jaroš Kontakt: telefon -774 279 350 e-mail – jan.f.jaros@seznam.cz www.os-kolumbus.org