ELEJSKÁ ŠKOLA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. VUT Brno
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Pythagoras 6.století př. n. l..
Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
VILFREDO PARETO.
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
ČÍSLO NULA.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Eleaté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Martina Jiříková C4B.  ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE.
Husserlova teorie přirozeného světa
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Náboženství - úvod Petr Machala.
…wait for it….
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Přednáška K čemu je právní filosofie
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Pythagoras př. n. l.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 02 – Předsokratovské filosofické školy – Eleaté a Atomisté NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší.
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PYTHAGORAS Šimon Úradník.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aristotelés - přehled díla a myšlení
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
polovina 1. století našeho letopočtu
Elejská škola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

ELEJSKÁ ŠKOLA

Najděte oblast Eleje!

Elejská škola tzv. elejská škola, někdy se nazývá také eleatská podle města Elea (nebo Hyela) = dnešní Velia v Jižní Itálii na okraji Velkého Řecka založena kolonisty z Iónie = Malé Asie, kteří utíkali před možnou Perskou invazí patří do předsókratovské filosofie. Filosofický směr i jeho škola vznikly někdy v šestém až pátém století před naším letopočtem. Jako první antický filosofický směr se zabýval řešením otázek naprosto obecně (metafyzika). Prvním autorem myšlenky neproměnlivého jsoucna byl Xenofanés z Kolofónu; Za zakladatele je považován Parmenidés. Eleaté jsou známí především jako odpůrci hérakleitovských názorů (Vše plyne). Svou teorií poznání, přikládající obrovský význam logickému myšlení, jež může být někdy v podivných rozporech se smyslovým poznáním, jak dokázal zejména Zenón. Jejich názory velmi ovlivnily vývoj dialektiky (jíž na metavědu povýšil právě Hérakleitos) a jak bezprostřední antické, tak i moderní filosofie.

XENOFANÉS Z KOLOFÓNU nazýván také teologem, kvůli jeho kritice polyteismu teologie ve službách politiky.Novým náboženstvím chtěl sjednotit lid (užíval termín religio = náboženství ale i svazek, spojení) proti Peršanům a proti Asii vůbec (polyteismus = roztříštěná síla x monoteismus = jednota a síla) kritika antropomorfismu = přisuzování lidských vlastností, podob a zvyklostí bohům řeckého Panteonu, jeden z rysů polyteismu. Příklad o koních a volech - kdyby koně a voli uměli kreslit jako lidi, vytvořili by Panteon bohů, kde by všichni bozi vypadali jako koně a voli. kritika polyteismu - Bůh je jeden, největší mezi bohy a lidmi a není ani myšlenkou a postavou lidem podoben hranice lidského poznání - první v historii, kdo se tím zabýval nebyl zakladatelem školy x ale škola z jeho myšlenek hodně čerpala vlastní elejská škola = Parmenides, Zenón, Melissos možná Anaximandrův žák není jisté, ale je možné, že jím byl ovlivněn (oba ze stejného prostředí) život narozen asi 570 nebo 569 př. n. l. (dá se doložit podle data opuštění Iónie před invazí Peršanů - bylo mu 25 let) zemřel asi 470 př. n. l.  žil asi 100 let pocházel z Kolofónu - Kolofón = jedno z významných kulturních, politických a obchodních center v Iónii (podobně jako Milét)  Xenofanés z Kolofónu

Xenofanova představa Boha Bůh zůstává na stejném místě (je nehybný), nijak mu nesluší, aby přecházel sem nebo tam; beze vší námahy všechno koná myšlenkou ducha Je jeden Největší (není monoteistická myšlenka, protože největší je z něčeho) Odlišný od lidí (psychicky a fyzicky) Všudypřítomný svým myšlením a vnímáním (srovnává se s pojmem já z indických upánišád) Nehnutý, nepohyblivý, spočívající na místě Aktivní a výkonný svou duchovní aktivito Není jen duch, ale kulové podoby (zabředává do hmoty)

Trocha archaického humoru

PARMENÍDÉS Z ELEJE tzv. filosof bytí – jeho učení vyjadřuje citát: „Hledání poznání se otevírají pouze 2 cesty: jedna tvrdí,že bytí je a že je nemožné, aby nebylo. To je cesta jistoty, doprovází ji Pravda. Druhá tvrdí, že bytí není a že je jedině ne-bytí. To je cesta, na níž je jen lež. Neboť duch by nedokázal vnímat ne-bytí, jež se nemůže uskutečnit ani vyjádřit slovy. Bytí a myšlení jsou totéž.“  není změn, není historie, není plynutí do nenávratna, není rozumné plakat nad zničenými městy, nad mrtvými rodiči, bolest je nerozumná apod. život asi 540 př. n. l. až někdy po r. 470 př. n. l. postavení ve společnosti velmi oblíbený, vážený, moudrý  vznik fráze parmenidovský způsob života činnost dílo O přírodě báseň jako shrnutí jeho intelektualistického učení fyzika světlo a tma = základ všech jevů astronomie o temné podstatě Měsíce = sám nesvítí, jen se od něj odráží světlo Slunce biologie závislost našeho smyslového poznání na stavu našich orgánů (smyslů)

ZÉNÓN Z ELEJE učedník a následovník Parmenida, jeho myšlenky rozvinul a v mnohém překonal zakladatel (předchůdce) antické dialektiky a logiky narozen asi 490 př. n. l. zemřel asi 430 př. n. l myšlení pojem aporie = myšlenková obtíž, bezvýchodnost , aporetika = v řecké filosofii umění promýšlet a zvládat obtížné filosofické problémy, znázornění aporií Zenon pracuje tímto stylem v souvislosti s pohybem a prostorem čtyři Zenonovy důkazy nemožnosti pohybu dichotomie - půlení, postup myšlení  aby těleso mohlo projít určitou vzdálenost z místa A do místa B, musí nejdřív projít 1/2 této vzdálenosti  aby mohlo projít touto polovinou, musí nejdřív projít polovinou této poloviny  tak to jde až do nekonečna  výsledek je, že těleso nemůže přejít z bodu A do bodu B, nemůže dokonce ani opustit výchozí bod A letící šíp - postup myšlení  šíp letí = pohybuje se v prostoru  v každém okamžiku letu šíp zabírá prostor, který se rovná jeho délce = je v hranicích tohoto prostoru  v něm je nehybný  letící šíp se nepohybuje

Achilleus a želva Achilleus = nejrychlejší atlet, běžec x želva = symbol pomalého pohybu; postup myšlení  želva (ačkoli pomalá) po uplynutí jakéhokoli časového okamžiku ujde takovou vzdálenost, která (i kdyby byla sebemenší) nikdy se nebude rovnat nule  Achilleus (ačkoli rychlý) želvu nikdy nedohoní, protože vzdálenost, která jej bude oddělovat od želvy, se nikdy nebude rovnat nule  toto tvrzení lze dokázat i pomocí dichotomie (Achilleus = bod A x želva = bod B  platí pravidlo nutnosti překonání poloviční vzdálenosti)