Karel Jaromír Erben: Rozbor díla Kytice z pověstí národních

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K. J. Erben KYTICE Síla Erbenova slova
Advertisements

Kytice Karel jaromír erben.
Čtenářský deník jarkamani.
Literární výchova 5. ročník
Český jazyk a literatura
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Karel Jaromír Erben Český jazyk 6. ročník ZŠ
Básnické tropy a figury
Křesťanská víra a její projevy u některých osobností působících v Čechách.
Slavný ( ) spisovatel pochází z chudé ( ) rodiny. Vzdělaný farář přesvědčil ( )
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_371_KYTICE Téma: SBÍRKA KYTICE, K. J.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Karel Jaromír Erben Kytice.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
K AREL J AROMÍR E RBEN – VO DNÍK. Ú KOLY PRO SKUPINU : 1. Znáte celou báseň? Odhadněte, co v básni předchází a co následuje po naší ukázce. 2. Vyznívá.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitalizace výuky Příjemce
Figury I Marcela Jurková.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Karel Jaromír Erben život a literární dílo 6. ročník
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
CHIASMUS Ondřej Mužík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Kamila Vysoká Název: VY_32_INOVACE_2B_02_K. J. Erben - Kytice Téma:
KAREL JAROMÍR ERBEN 1811 – 1870 VY_32_INOVACE_33.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Balady a romance Balada – lyricko-epický útvar se smutným dějem a často tragickým koncem Romance – lyricko-epický útvar s veselým dějem Co.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Spisovatelé dětské literatury
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Karel Jaromír Erben Kytice.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Karel Jaromír Erben Kytice
Transkript prezentace:

Karel Jaromír Erben: Rozbor díla Kytice z pověstí národních Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na www.7zskolin.cz Spolufinancované z ESF, akce EU peníze školám 1.4 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Karel Jaromír Erben (1811-1870) Historik, právník, archivář, překladatel, spisovatel, sběratel lidové slovesnosti Představitel vrcholné fáze Národního obrození s příklonem k romantismu Narodil se v Miletíně u Hořic (měl dvojče Jana, ten zemřel) Archivářem hl. města Prahy, pracovník Národního muzea

Setkal se s K. H. Máchou Spolupracoval s Františkem Palackým Stěžejní část jeho díla tvoří sběr lidové slovesnosti Sbíral a shromažďoval lidové písně, říkadla, nápěvy, pohádky, pořekadla, pranostiky,… Sepsal je do knih → Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních (1865); Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských (1869); České pohádky

Kytice z pověstí národních Nejznámější původní dílo K.J. Erbena je sbírka dvanácti (resp. třinácti) básní, vydaná r. 1853 s názvem KYTICE Z POVĚSTÍ NÁRODNÍCH Původně 12 balad (sám Erben tento výraz nepoužívá), ve 2. vydání v r. 1861 doplněná o báseň Lilie Nejprve vydávána po částech v časopisech – velký úspěch

Kytice z pověstí národních K. J. Erben vychází z lidové slovanské tradice je to typické dílo vrcholné fáze NO s romantizujícími prvky a folklorními motivy ačkoliv se v názvu díla objevuje slovo pověst, jedná se o balady ??? Co je to balada??? Lyricko-epická nebo lyrická báseň s ponurým dějem a často tragickým koncem.

Kytice z pověstí národních 12 umělých (autorem vymyšlených) balad klasických + úvodní báseň Kytice a závěrečná Věštkyně – ty se vymykají Čas i prostor je neurčitý (les, jezero,…) Pro čas je typický cyklus (častý motiv uplynutí jednoho roku či střídání ročních období) Seděly jsme také tak loni pohromadě: a než se rok obrátil, dvě nám chybí v řadě!

Kytice z pověstí národních Hlavní roli v baladách hrají ženy Námět: mezilidské vztahy (tragédie vznikají jejich narušením) činy odporující zásadám morálky problém viny a trestu (ne vždy je trest adekvátní) bezmocnost člověka vůči přírodním zákonům konflikt světa lidského a nadpřirozeného víra v osud častý je motiv mateřství

Přehled básní v Kytici Kytice Poklad Svatební košile Polednice Zlatý kolovrat Štědrý den Holoubek Záhořovo lože Vodník Vrba Lilie Dceřina kletba Věštkyně

Náměty některých básní Poklad: Matka kvůli mamonu zlatého pokladu nechá své dítě ve skále. Ta se uzavře a matka své dítě najde až za rok. Motiv viny a trestu (zde dobrý konec). A hle, stříbro matka nese! Dítě se tu na ni třese: "Mama!" volá, "mama, mama!" chytajíc ji ručinkama. "Mlč, synáčku, mlč, mlč, hochu, počkej tuto jenom trochu, hned tu bude zase mama!"

Náměty některých básní Svatební košile Příběh dívky, která se rouhá k Bohu, aby se jí vrátil její milý z války. Za to je potrestána (konec však dobrý). Maria, panno přemocná, ach budiž ty mi pomocna: vrať mi milého z ciziny, květ blaha mého jediný; milého z ciziny mi vrať - aneb život můj náhle zkrať´

Náměty některých básní Polednice Matka na své zlobivé dítě přivolá nadpřir. bytost – Polednici. Když jí ho pak nechce dát, Polednice odejde, ale matka své dítě strachy zadusí. Pojď si proň, ty Polednice, pojď, vem si ho, zlostníka!" - A hle, tu kdos u světnice dvéře zlehka odmyká.

Náměty některých básní Zlatý kolovrat Nevlastní matka a sestra zabijí kvůli závisti dceru (sestru); ta se má stát královnou. Král jejich zradu nakonec prokoukne (díky zlatému kolovratu) a krutě je potrestá. V díle hraje důležitou roli živá voda (pohádkový motiv). "Vrrr - zlou to předeš nit! Chtěla jsi krále ošidit: pravou nevěstu jsi zabila a sama ses jí učinila - vrrr - zlá to nit!"

Náměty některých básní Štědrý den Balada o tom, že není dobré chtít znát svůj osud. Dvě mladé dívky na Štědrý den v noci spatří svoji budoucnost – jedna radostnou, druhá tragickou. Vše se pak vyplní. Něco se černá mezi bílými - však mi se rozednívá již: - jsou to družičky, a mezi nimi - proboha! Rakev - černý kříž!"

Náměty některých básní Vodník Motiv mateřské lásky v konfliktu s láskou mezi lidskou bytostí a nadpřirozeným světem (zde vodníkem). Mladá dívka neuposlechne vodníkův příkaz, aby se za ním vrátila do jezera a on v zoufalství zabije jejich dítě. "Nikam nechoď, dcero moje, zradu kuje vodní vrah; ač že péči máš o dítě, mně o tebe větší strach. Vari, vrahu, do jezera, nikam nesmí moje dcera; a pláče-li tvé děťátko, přines je sem na náš práh."

Formální stránka textu použití tehdejší češtiny (dnes již zastaralá a knižní) Učiň mne radš kamenem bez mysli a citu, by mi věčně žel nebylo slunečního svitu!" -

Převládá sdružený rým (AA BB) Okolo lesa pole lán, hoj jede, jede z lesa pán, na vraném bujném jede koni, vesele podkovičky zvoní, jede sám a sám.

Krátké a výstižné popisy Malá, hnědá, tváři divé pod plachetkou osoba; o berličce, hnáty křivé, hlas - vichřice podoba!

Dramatický dialog A co necháš svojí matce, dcero má, a co necháš svojí matce, jež tě milovala sladce a draze tě chovala? "Kletbu zůstavuji tobě, matko má, kletbu zůstavuji tobě, bys nenašla místa v hrobě, žes mi zvůli dávala!"

Zvukomalba Vyvalily se vlny zdola, roztáhnuly se v širá kola; a na topole podle skal zelený mužík zatleskal.

Tropy (metafora, synekdocha, metonymie, eufemismy) Básnické figury (anafora, epifora, epizeuxis) "Žel bohu, kde můj tatíček? Již na něm roste trávníček! Již jsem košile ušila, již jsem je v truhle složila, již moje routa v odkvětě, a milý ještě ve světě, ve světě šírém, širokém, co kámen v moři hlubokém. Tři léta o něm ani sluch živ-li a zdráv - zná milý bůh!

Použité zdroje: KAREL JAROMÍR, Erben. Kytice z pověstí národních. 1. vyd. Praha: Dokořán, 2002. Mocca. ISBN ISBN 80-86569-38-1.