zpracoval Mgr. Radomír Rais

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvuk v počítači.
Advertisements

Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Zvukové jevy-akustika
MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
Akustika - zvuk, hlasitost, intenzita
Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Akustika.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
ZVUK.
Veličiny pro hodnocení zvuku
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Akustika 4 (Hlasitost).
Sluchové vnímání a jeho fyziologie, patologie sluchového analyzátoru, klasifikace sluchových vad, vlastnosti zvuku.
Smyslové orgány.
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.
Zvuk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ultrazvuk X Infrazvuk.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Slyší neslyšitelné - Zvířata používají sonary
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
VY_32_INOVACE_PSYPS12460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Směrové ultrazvukové reproduktory
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Akustika Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice Název a.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.11_Hlasitost_zvuku_hluk_a_ochrana_před_ním.
Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010. Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Zvukové jevy.
Transkript prezentace:

zpracoval Mgr. Radomír Rais CO JE ZVUK? Zvuk je mechanické vlnění různých látek prostředí (voda, vzduch i pevné látky třeba zeď). Představ si zvuk jako vlny na moři, které se šíří tak daleko, až zeslábnou a nejsou vidět. video zpracoval Mgr. Radomír Rais

ZVUK MÁ DVĚ HLAVNÍ VLASTNOSTI – frekvenci a intenzitu FREKVENCE - JAK RYCHLE SE VZDUCH (VODA) CHVĚJE. Udává se v hertzích (Hz). vysoké frekvence slyšíme jako vysoký zvuk nízké frekvence slyšíme jako hluboký dunivý zvuk Člověk obecně slyší zvuky asi od 16 Hz do 20 000 Hz. Pod 16 Hz mluvíme o infrazvuku a nad 20 kHz o ultrazvuku. Ani jeden druh, ale neslyšíme.

FREKVENCE, které člověk neslyší infrazvuk - hluboký zvuk pod 16 Hz Velryby, sloni, hroši, nosorožci, okapi a aligátoři používají infrazvuk k dorozumívání. I když ho člověk, neslyší může mu způsobit závratě někdy i infarkt.

FREKVENCE, které člověk neslyší ultrazvuk - vysoký zvuk nad 20 kHz Někteří živočichové určité ultrazvuky slyší a používají je k orientaci v prostředí (delfíni, psi, netopýři). Tento zvuk člověk využívá s přístroji jako je sonar (určí polohu a vzdálenost různých věcí např. ve vodě) – pohorka. Podobně se orientují i netopýři a velryby. v lékařství – vyšetření orgánů (ultrazvuk miminka v bříšku)

ZVUK MÁ DVĚ HLAVNÍ VLASTNOSTI – frekvenci a intenzitu INTENZITA - JE SÍLA ZVUKU (hlasitost). Udává se v decibelech (dB). vysoká hlasitost působí bolest v uchu (nad 130 dB) a může bořit i zdi (např. při explozi) nízká hlasitost - zvuk je špatně či vůbec slyšet Člověk obecně slyší zvuky asi od 16 Hz do 20 kHz. Pod 16 Hz mluvíme o infrazvuku a nad 20kHz o ultrazvuku. Ani jeden ale neslyšíme.

(ze Štěpánova by zvuk ve vodě do Prahy dorazil za 14 sekund - 210 km) RYCHLOST ZVUKU Zvuk je pomalejší než světlo, ale i tak se šíří ohromnou rychlostí – 331 m/s ve vzduchu (asi 1 km za 3 sekundy). (ze Štěpánova by zvuk vzduchem do Prahy dorazil za 10 a půl minuty - 210 km) rychlost zvuku překonají nadzvuková letadla, ale i prásknutí bičem. Slyšitelný zvuk vzniklý při překonání rychlosti zvuku se nazývá sonický ráz je doprovázen zajímavým obrazcem) – video rychlost zvuku záleží na látce, ve které se zvuk šíří. Ve vodě se šíří mnohem rychleji než ve vzduch - 15 000 m/s. (ze Štěpánova by zvuk ve vodě do Prahy dorazil za 14 sekund - 210 km) Ve vakuu se zvuk nešíří vůbec (tzn. ve vesmíru si nezakřičíš).

HLUK – co vydává jaký hluk?

ZVUKY PŘÍJEMNÉ A NEPŘÍJEMNÉ Zvuky přírody vnímá lidské ucho jako příjemné. Některé zvuky vnímáme jako nepříjemné.

Zajímavosti ze zvířecí říše Modrá velryba Vydává při komunikaci zvuky, které dosahují hlasitosti až 188 dB a jsou slyšitelné na 850 km. Je nejhlasitějším živočichem na světě.

Zajímavosti ze zvířecí říše Sluch netopýrů, kalounů a delfínů Mohou slyšet velmi vysoký zvuk o frekvenci 120 - 210 kHz (člověk jen 20 kHz) a delfín až 280 kHz.

Zajímavosti ze zvířecí říše Psí sluch Člověk vnímá zvuky o frekvenci 12 000 až 20 000 hertzů, pes slyší zvuky o frekvenci 30 000 až 40 000 hertzů. Na této schopnosti psů je založen princip píšťalky, kterou člověk vůbec neslyší. I slabý zvuk, který člověk zaznamená až z bezprostřední blízkosti, vnímá pes už na vzdálenost 24 metrů.

8. dubna Den boje proti hluku Na rozdíl od zraku, který v noci člověk vypne, sluch je stále v činnosti. Sluchový aparát si nikdy neodpočine. Měli bychom mu dopřát relaxaci, alespoň občas pobýt v klidném prostředí. Na sluch příznivě působí příroda a les. Tam jsou fyziologické zvuky uchu příjemné. Na zhoršení či ztrátu sluchu se neumírá jako na infarkty, ale pro postižené i jejich okolí představuje vážný problém v komunikaci. I když i kvůli špatnému sluchu může člověk umřít - stačí přeslechnout přijíždějící auto či tramvaj. Potíže se sluchem má ve vyspělých zemích každý desátý člověk. Sluchové vady trápí v Česku půl milionu lidí, závažné vady a hluchota 80.000. Ve věku nad 65 let špatně slyší každý čtvrtý, nad 75 let každý třetí. Problémy se sluchem ale mají i tři školáci ze sta. Ke zhoršování sluchu přispívá hluk moderní doby. Více postihuje ty, kteří mají k horšímu sluchu dědičné dispozice. SLUCH JE TŘEBA SI CHRÁNIT!

CO DOKÁŽE ZVUK