Studny a vrtné soupravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vrtání otvorů pro piloty.
Advertisements

Činnost řek.
PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ
A podzemní voda se opět stává vodou povrchovou
Vypracoval: Jan Forman
podmínka života na Zemi
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
VODO HOSPODÁŘSKÉ A VODNÍ STAVBY  Tento obor zahrnuje veškeré stavby, které nějakým způsobem souvisejí s vodou. Voda je pro nás v běžném životě naprostou.
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Rovnovážná poloha tělesa
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Hloubení podzemních stěn.
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
BISHOPOVA METODA je dokonalejší úpravou proužkové Pettersonovy metody. Na rozdíl od Pettersona ale zavádí do výpočtu i vodorovné účinky sousedních proužků.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
HYDROSFÉRA.
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ
Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_JÍMÁNÍ VOD_I1-3
Návrh jímacího objektu
Poruchy základových konstrukcí
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Tepelné čerpadlo 2.
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek, Zbyněk Hrkal
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.
Tato prezentace byla vytvořena
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
Hydraulika podzemních vod
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad hlubinných základů.
Voda-její využití při hygieně člověka Voda-její využití při hygieně člověka.
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ /
Teorie návrhu podzemního odvodnění podle Netopil, 1972.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
STÁVAJÍCÍ STAV Počet obyvatel okresu - 55 tisíc Počet zásobovaných obyvatel RAVOS - 28 tisíc Z toho skupinový vodovod Rakovník - 22 tisíc.
Hospodaření s pitnou vodou Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
SPOJENÉ NÁDOBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Hydrosféra – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima. Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Tepelné čerpadlo 2.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vypracoval: Martin Půr
Studie odtokových poměrů Kyjovsko Studie režimu podzemních vod Kyjov,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Hydraulika podzemních vod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Dešťové zahrady ZLÍN
Hydraulika podzemních vod
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Plánované rozšíření na dole Turów Podzimní setkání těžařů Seč, 14. – 16. listopadu 2018 Mgr. Petra Bachtíková odbor ochrany vod
Hydrosféra – vodní obal země.
Hydraulika podzemních vod
Prezentaci připravil: Martin Zubalík
Transkript prezentace:

Studny a vrtné soupravy

Studny a vrtné soupravy Obsah: -historie -druhy studen -místo pro studnu -stavba studny -vrtné soupravy

Historie Ve středověku se mnohé studny kopaly i víceméně nepodloženě, například na hradech kopali i za cenu velkých nákladů studnu tak hlubokou, dokud na vodu nenarazili.

Historie Studna dříve měla velký význam a chodili k ní pro vodu i lidé z daleka. Znehodnocení jedné studny mohlo zničit život mnoha lidem a jejich zvířatům.

Druhy studen Rozlišujeme studny s volnou hladinou a studny s napjatou hladinou, jejichž zvláštním případem jsou artézské studny. U nich je piezometrická hladina výše než terén, a voda proto samovolně vytéká na povrch.

Druhy studen Úplná studna má dno až na nepropustné podloží, neúplná studna na nepropustné podloží nedosahuje.

Místo pro studnu Účelem stavby studny je narazit na podzemní zásobárny vody. Voda se dostává do země z dešťů a hromadí se na vrstvách nepropustných hornin, po šikmých vrstvách nepropustných hornin stéká, čímž vznikají podzemní proudy vody a podzemní jezera (zásobárny). Studny se budují tam, kde se podle hydrogeologického průzkumu očekává hladina podzemní vody nepříliš pod povrchem. Místo s podzemní vodou mohou také vyhledat různí proutkaři a senzibilové.

Stavba studny Kopaná studna: Vytěžená hornina se obvykle vytahuje ve kbelíku na laně nebo na řetězu vrátkem, rumpálem popřípadě i ručně. Stěny studny se obkládají kamením, při kopání čistou skálou se neobkládají. Po pevním průsaku vody se studna hloubí ještě nějakou chvíli, aby byla studna dost hluboká.

Stavba studny Kopaná studna: Pokud je ve studně tzv. „zrádný písek“, může se pro jeho prokopání všchny voda ztratit (zrádný písek byl nepropustnou vrstvou, pod níž již byly vrstvy propustné). Výhody: Větší akumulace  Nevýhody: Jímání vody pouze dnem Při poklesu srážek nesnadný nástup hladiny Jímání povrchové a podpovrchové vody Vysoké náklady neodpovídající výsledku

Stavba studny Vrtaná studna: Je nutné počítat s větší hloubkou než u kopané studny, její hloubka je většinou ukončena cca 5m pod silnějším, res. dostatečným přítokem podzemní vody. O proti kopané studni jímá hlubší podzemní vodu, která není přímo zavislá na afmosterických srážkách.

Stavba studny Vrtaná studna: U vrtané studny lze bezpečně utěsnit mezikruží vrtu a umístěním perforace plastové výstroje jímat pouze zvolenou zvodeň. Vystrojovací materiály musí mít zdravotní atesty na pitnou vodu a musí být tedy zdravotně nezávadné. Výhody: Hydraulicky dokonalá studna Využívá celý zvodnělý kolektor Stálý přítok i v době srážkového minima Vydatnosti zdroje jsou řádově vyšší Snadné provedení (samotné vrtání 1-2 dny) Minimální poškození stávajícího terénu (bez nákladného odvozu materiálu) Jednoduchá, velice praktická instalace čerpadel Náklady  úměrné výsledku Nevýhody: Menší akumulace

Vrtné soupravy

Tomáš Veselý & Tomáš Korel Vypracovali Tomáš Veselý & Tomáš Korel