Kategorizace, zvláštní povodně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Provoz a údržba vodních toků
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Právní úprava ochrany vod
OBNOVA RETENČNÍ NÁDRŽE JORDÁN
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
O33 – Oblast průzkumů v dopravě, statistiky a analýzy dopravních nehod
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Vodní Elektrárna.
Protipovodňová opatření
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
ředitel závodu Terezín
Proces řízení rizik.
Vodní nádrže.
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
ist leben.at ist leben.at Škody způsobené bobrem na vodních stavbách a možná protiopatření Thomas Rögner,
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
Přístup k posouzení rizika
Plány pro zvládání povodňových rizik
Protipovodňová ochrana a její organizace
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Vodohospodářské aktuality
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Odbor životního prostředí MHMP
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Projekt 1 - Zhodnocení vybrané sportovní akce (SA)
Rehabilitace kanalizačních staveb na poddolovaném území
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Informační systém tbd ing. Daniel pokorný
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Transkript prezentace:

Kategorizace, zvláštní povodně

KATEGORIZACE VODNÍCH DĚL (k §4 vyhlášky č.471/01 o TBD) NEBEZPEČÍ PRO ÚZEMÍ NA TOKU POD VODNÍMI DÍLY VYPLÝVÁ Z : Samotné existence vodního díla, které zadržuje vodu, Technického stavu díla a z pravděpodobnosti jeho protržení K minimalizaci rizika slouží řada opatření v zákonných, technických a technickoorganizačních předpisech Všechna vodní díla nejsou stejná → požadavky na zajištění jejich bezpečnosti proto musí být odstupňovány K tomu slouží kategorizace na základě kvantifikace možných škod (faktoru rizika): Ohrožení lidských životů Přímé škody na vodním díle Přímé škody na toku pod dílem Nepřímé škody v území pod dílem Ztráty užitku vyřazením díla z provozu Posudek pro návrh kategorie vypracovává osoba pověřená MZe podle metodiky uvedené v Metodickém pokynu č. 1/2010 vydaném MZe pod č.j. 37380/2010 V posudku je stanovena bodová hodnota P (potenciál škod) Vodní díla jsou zařazována do kategorie I. – IV. Ve vyhlášce č. 471/2010 jsou uvedena díla která nepodléhají TBD, nemají stanovenu kategorii.

Základní principy kategorizace Nebezpečí pro třetí strany na dolním toku pod dílem vyplývají a) Z existence vodního díla – potencionální nebezpečí b) Z technického stavu díla a pravděpodobnosti jeho protržení Kategorizace vodních děl v ČR je založena výhradně na kvantifikaci potencionálního nebezpečí vyplývající s existence díla. Kvantifikace je stanovena t.zv. potenciálem škod P a) Potenciál škod je suma ztrát a škod přímých i následných včetně ohrožení lidských životů na díle samém a v území pod ním. b) Je určen na základě účinků průchodu průtokové vlny při protržení hráze za plného vzdutí vody v nádrži. c) Hodnocení škod je prováděno až do míst kde průlomový průtok klesne na úroveň Q100.

Postup při provádění kategorizace 1) Výpočet průlomového výtoku Q0 za těchto předpokladů a)všechna bezpečnostní zařízení vodního díla jsou mimo funkci b)vodní dílo je naplněno až po korunu hráze a dojde k jeho přelití 2) Postupujeme po toku v trase průlomové vlny a ve vybraných profilech určíme výšku hladiny vody 3) Odečteme případnou ztrátu objemu v inundacích, posoudíme vliv náspů a překážek v údolnici na vzdutí, nebo vznik bariér. 4) Po snížení Q0 na hodnotu odpovídající Q100 končíme s průzkumem 5) Sečteme zjištěné přímé a nepřímé škody ohodnocené dílčími faktory rizika a provedeme návrh zařazení do kategorie

Zařazení díla do kategorie P <15 …………….. IV kategorie 15 ≤ P < 200 ……..…….. III kategorie 200 ≤ P < 1500 ………….. II kategorie P ≥ 1500………..….. I kategorie Při odhadu potenciálu škod se posuzuje současný stav zástavby a dalších rozhodných skutečností na dolním toku. Je–li součástí díla více samostatných objektů navrhuje se pro celé dílo kategorie podle nejvýznamějšího objektu, u ostatních objektů se uvede jaké kategorii má odpovídat provádění TBD. O zařazení vodního díla do kategorie rozhoduje vodoprávní úřad ve správním řízení na základě posudku.

VD Valdíkov – III kat – 18 bodů    VD Vladislav, přehledná situace měř: 1 : 50 000 Vladislav 9,5 2,4 53 VD Valdíkov – III kat – 18 bodů VD Opatský – III kat – 16 bodů VD Vladislav – IV kat – 14 bodů

Shrnutí povinností vlastníků: (4) Při provádění technickobezpečnostního dohledu je vlastník, případně stavebník vodního díla zařazeného do I. až IV. kategorie povinen a) určit fyzickou osobu odpovědnou za technickobezpečnostní dohled a oznámit její jméno, příjmení, adresu bydliště, popřípadě pracoviště a číslo telefonu příslušnému vodoprávnímu úřadu; u vodního díla I. a II. kategorie jej ohlásit i pověřené odborně způsobilé právnické osobě ( §61 odst.9), která na dané stavbě provádí technickobezpečnostní dohled, b) přizvat příslušný vodoprávní úřad k prohlídce vodního díla, a to nejméně u staveb I. kategorie jedenkrát ročně, u staveb II. kategorie jedenkrát za 2 roky, u staveb III. kategorie jedenkrát za 4 roky a u staveb IV. kategorie jedenkrát za 10 let, c) podávat zprávy o výsledcích technickobezpečnostního dohledu v termínech podle písmene b) nebo, nastaly-li mimořádné okolnosti dotýkající se bezpečnosti vodního díla, příslušnému vodoprávnímu úřadu; u staveb I. a II. kategorie za-jistit jejich předložení prostřednictvím pověřené odborně způsobilé právnické osoby. Shrnutí povinností vlastníků: TBD nad VD I. a III. kat. – musí být vždy pověření MZe TBD nad VD I. a II. kat. – musí provádět prostřednictvím pověřené osoby i když je sám pověřen TBD nad VD IV. kat. – není potřeba pověření MZe TBD nad VD III. kat. – pokud vlastník provádí sám – musí být pověřen MZe Zpracování posudků pro VD I. až IV. kategorie – musí být vždy pověření MZe

Zvláštní povodně Zvláštní povodeň je (ve smyslu § 64 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách) povodeň způsobená poruchou vodního díla nebo nouzovým řešením kritické situace na vodním díle. Nastane při: 1. narušení vzdouvacího tělesa vodního díla (ZPV 1) 2. poruše konstrukcí bezpečnostních a výpustných zařízení vodního díla (ZPV 2) 3. nouzovém řešení kritických situací z hlediska bezpečnosti vodního díla (ZPV 3). Povodně typu ZPV 1 mohou vzniknout při: a) Porušení tělesa hráze přelitím b) Porušení tělesa hráze vnitřní erozí c) Prolomení podloží hráze d) Porušení stability hráze, zemětřesení e) Porušení hráze v důsledku mimořádné události (pád letadla, teror. útok)

ZPV 2 – porucha hradící konstrukce při plně otevřeném obtoku 6.2.2010 Odra - Barnov