Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JEHLIČNATÉ STROMY PODPORA PRO VÝUKU
Advertisements

P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Den, noc, roční období Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.13
VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
SLOH – popis statický líčení
Vítek Urban prosinec 2004 prima
Ovocný strom ve všech čtyřech ročních období
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Čtvero ročních období.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Ovocné stromy v různých ročních obdobích
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
JEHLIČNATÉ STROMY INTERAKTIVNÍ TEST (HRA)
Puzzle – jehličnaté stromy
Podzim.
Název : Podzim Mgr. Iveta Honzejková.
VY_V/2_INOVACE_15_Trvání dne a noci
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Pet Shop Pranostiky☺.
ATMOSFÉRA Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Roční období Název školy:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Prvouka ROČNÍ OBDOBÍ 1. ročník
P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Léto Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
Podzim Prvouka , 2. třída.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a jeho svět
Jméno autora výukového materiálu:
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
Autor: Mgr. Radana Marelová
Výtvarná výchova – 1. ročník, Ledové království
ROČNÍ OBDOBÍ Tereza Skálová.
Měsíc po měsíci VY_32_INOVACE_11_03
KALENDÁŘ.
LOTO – ROČNÍ OBDOBÍ Hra je určena pro čtyři hráče. Před započetím hry vystřihněte kartičky označené k vystřižení. Kartičky doporučujeme zalaminovat.
Zima KLIKEJ! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zima KLIKEJ! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Jaro. Jaro JARO jarní rovnodennost měsíce: březen duben květen.
PODZIM SPUSŤ: F5.
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_12_PODZIM TÉMA: PODZIM
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_04_JARO TÉMA: JARO
JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA… 1. Kartičky k rozstříháme, zalisujeme a rozházíme po třídě. 2. Žáky rozdělíme do čtyř skupin. Každá skupina si vylosuje jedno.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: VY_32_INOVACE_02_PRVOUKA_PODZIM.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.27_Podzim Datum: 13.
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kalendářní rok má 12 měsíců leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad, prosinec Začíná v lednu a končí v prosinci. Během roku se vystřídají čtyři roční období jaro, léto, podzim, zima. Školní rok má pouze 10 měsíců. Začíná v září a končí v červnu. V měsících červenci a srpnu mají děti prázdniny.

PODZIM POČASÍ: Dny se zkracují a jsou chladnější. Slunce již svítí méně, objevuje se častý déšť a vítr. PŘÍRODA: Rostliny odkvétají a ze stromů opadává listí. Na ovocných stromech dozrálo ovoce. Obilí je sklizeno a pole jsou zoraná. Zvířata si připravují zásoby na zimu. Stěhovaví ptáci odlétají do teplých krajin. 23. září začíná podzimní rovnodennost

Teplé září – dobře se ovoci i vínu daří. Podzimní pranostiky: Teplé září – dobře se ovoci i vínu daří. Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom. Mnoho sněhu v prosinci – mnoho ovoce a trávy. Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní. Na svatého Jeronýma stěhuje se k nám už zima. Podzim na strakaté kobyle jede. Babí léto – léto na odchodu. Přečti si pranostiky a zkus vysvětlit, co znamenají. Najdi jméno Václav a Jeroným v kalendáři.

Podzimní hry dětí:

Popiš obrázky, které symbolizují podzim:

ZIMA POČASÍ: Je nejchladnějším obdobím roku, dny jsou krátké a brzy se stmívá. Mrzne, je chladno. Sněží, nebo prší, fouká studený vítr. PŘÍRODA: Rostliny přestávají růst, stromy jsou bez listů. Zvířatům naroste hustší srst, některá zimu přespí. 21. prosince začíná zimní slunovrat. V tento den je nejdelší noc a nejkratší den.

Roste-li v lednu tráva, neúroda se očekává. Zimní pranostiky: Roste-li v lednu tráva, neúroda se očekává. Na svatého Františka meluzína často zapíská. V únoru sníh a led – nanesou včely med. Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky. Březnové slunce má krátké ruce. Na svatého Bedřicha slunko teplem zadýchá. O svatém Tomáši sníh bředne na kaši. Přečti si pranostiky a zkus vysvětlit, co znamenají. Najdi jméno František, Bedřich a Tomáš v kalendáři.

Zimní hry dětí:

Popiš obrázky, které symbolizují zimu:

JARO POČASÍ: Dny jsou delší a teplejší. Slunce mírně hřeje. Často se střídá slunce a déšť. Někdy můžeme pozorovat na obloze duhu. Setkáme se také s prvními bouřkami. PŘÍRODA: Na stromech se objevují pupeny, rostliny začínají klíčit a růst. Ptáci přilétají z teplých krajin, stavějí si hnízda a snáší vejce. Zvířata si hledají partnery a přivádějí na svět mláďata. 21. března – jarní rovnodennost

Březen suchý, duben mokrý, květen větrný – pytle obilím naplní. Jarní pranostiky: Březen suchý, duben mokrý, květen větrný – pytle obilím naplní. Chladno a večerní mlhy v máji hojnost ovoce a sena dají. Pankrác, Servác, Bonifác jsou ledoví muži, Žofie jejich kuchařka. Hojný květ – plný úl. Červen stálý – prosinec dokonalý. Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, líný sedlák, který neoře. Přečti si pranostiky a zkus vysvětlit, co znamenají. Najdi jméno Pankrác, Servác, Bonifác, Žofie, Řehoř v kalendáři.

Jarní hry dětí:

Popiš obrázky, které symbolizují jaro:

LÉTO POČASÍ: Je nejteplejším obdobím roku. Dny jsou dlouhé a pozdě se stmívá. Občas bývá bouřka. PŘÍRODA: Rostliny kvetou, dozrává ovoce a obilí. Celá příroda se zelená a všude je vidět plno zvířat. 21. června – letní slunovrat

Na svatého Jana otvírá se létu brána. Letní pranostiky: Na svatého Jana otvírá se létu brána. Medardova kápě čtyřicet dní kape. Svatý Vít, dává trávě pít. Půlnoční větry v srpnu přinášejí stálé počasí. Rosí-li v srpnu silně tráva, pěkné počasí se očekává. Svatá Anna, chladna zrána. Panny Marie narození, vlaštoviček rozloučení. Přečti si pranostiky a zkus vysvětlit, co znamenají. Najdi jméno Jan, Medard, Vít, Anna, Marie v kalendáři.

Letní hry dětí:

Popiš obrázky, které symbolizují léto:

Zdroje: Maráková, I. Pranostiky a hry na celý rok. 1. vyd. Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7367-164-6. JOJAN. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hirundo_rustica01.jpg>. RANVEIG. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Children_marbles.jpg>. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Britannica_Bicycle_Lady%27s.jpg>. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:BayStLouisRollerskates1921crop.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nubes_movimiento.gif>. RALF ROLETSCHEK. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2010-01-03-schnee-im-nebel-by-RalfR-31.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Im_Winter.jpg?uselang=cs>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cross_country_skiing_pictogram.svg>. MIRIAMBENKOVA. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:D%C3%BAha.jpg>. ONDERWIJSGEK. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daffodil_Narcis.JPG>

PAVLO BOYKO. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kraina_Mriy_Ukraine_folk_costume_flower_wreath.jpg>. PHILIPPE TEUWEN. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spinning_top_-_prague.jpg?uselang=cs>. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Velikono%C4%8Dn%C3%AD_vaj%C3%AD%C4%8Dka_malovan%C3%A1_voskem.jpg>. MIRACETI. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poml%C3%A1zka_2010.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koupali%C5%A1t%C4%9B_Divok%C3%A1_%C5%A0%C3%A1rka.jpg>. ED G2S. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Generic_football.png?uselang=cs>. IAN LAMBERSON. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ballsizes.JPG?uselang=cs>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cep_in_basket_2006_G01.jpg?uselang=cs>. WIKINOBY. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hirundo_rustica0.jpg>. JIŘÍ VACKÁŘ. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ceske_Svycarsko.jpg>. PHIL SANGWELL. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harvest_Time.jpg>. DEZIDOR. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:R%C5%AFzn%C3%A1_jablka_v_misce.jpg?uselang=cs>. FRIEDRICH. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AchenseeWinter06.JPG?uselang=cs>. MALENE THYSSEN. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Juletr%C3%A6et.jpg?uselang=cs>.

RANVEIG. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blue_tit_on_feeder.jpg?uselang=cs>. TILMADRALLE. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skiing_picture.jpg>. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vulpes_vulpes_standing_in_snow.jpg?uselang=cs>. AIDA. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Firework_in_Prague_1st_Februar_2008.jpg?uselang=cs>. BERNDH. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Primula_veris_170405.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerstenkoerner.jpg?uselang=cs>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Two_Swans_In_Water.jpg?uselang=cs>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Easter_eggs_-_straw_decoration.jpg?uselang=cs>. ERIN STEVENSON O'CONNOR. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunburn_flickr_02.jpg>. DOKO. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Severna2010Slovakia6.JPG>. STEPHAN MOSEL. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:10_34_Uhr,_35_C_(197875708).jpg>. MALENE THYSSEN. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stort_b%C3%A5l_sankthans.jpg>. A. GUMDELACH. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sommerblumen01.JPG>. DEZIDOR. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jablka_(20).jpg >.

BENJAMIN GIMMEL. [cit. 2011-03-20] BENJAMIN GIMMEL. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tagpfauenauge.jpg?uselang=cs>. DEZIDOR. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Odkvetl%C3%A1_pampeli%C5%A1ka.jpg>. KRISTOF VT. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Redwing_nest.jpg>. EVERALDO COELHO. [cit. 2011-03-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crystal_Clear_app_date.png>.