Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

Oceány a moře HYDROSFÉRA
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Lipidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Metody oddělování složek směsí
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
CZ.1.07/1.1.10/
Puzzle – jehličnaté stromy
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
TUKY.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vysvětlení pojmu a příklady Definice: Lipidy neboli tuky jsou estery glycerolu a kyselin s větším počtem uhlíků v molekule (tzv. VMK = vyšší mastné kyseliny). Příklady: Tuky, oleje, vosky. Obr. 2

Rozdělení Dle původu: rostlinné – většinou oleje (slunečnicový aj.) Obr. 3 Dle původu: rostlinné – většinou oleje (slunečnicový aj.) živočišné – spíše pevné (sádlo) Chemicky: jednoduché – např. vosky, oleje, tuky složené – např. lipoproteiny Obr. 4 – olivy

Rostlinné lipidy Většinou se získávají lisováním rozdrcených rostlinných plodů nebo semen nebo jejich vyluhováním. Příklady: olivový olej – výroba lisováním oliv, využití k přípravě pokrmů nebo farmaceutickém průmyslu slunečnicový olej – v ČR velmi často používaný řepkový olej sójový olej, aj. Obr. 5 – sója

Živočišné lipidy Většinou se získávají vytavováním (škvařením). Příklady: vepřové sádlo, hovězí lůj lanolin – tuk, který je vylučován kůží ovcí (využití v kosmetice nebo lékařství – antibakteriální účinky) vorvaňovina – je obsažena v lebeční dutině vorvaňů – pozitivně stimuluje sexuální aktivitu člověka Obr. 6

Význam v organismu Zdroj a rezerva energie – z tuků organismy získávají energii. Ochranná funkce – především před ztrátou tepla a mechanickým poškozením (např. kolem ledvin je tuková vrstva). Tzv. depotní tuk – ukládá se v lidském těle (jeho množství lze změřit). Procentuální hodnota tohoto tuku udává stupeň obezity. Obr. 7

Pojmy a problematika Ztužování tuků – zjednodušeně jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů. Žluknutí tuků (kažení) – proces, kdy na vzduchu oleje nebo tuky oxidují a vznikají nežádoucí látky. Tuk začne zapáchat a mění se jeho chuť. Anorexie a bulimie – onemocnění příjmu potravy. Obr. 8

Mýdlo a jeho výroba Mýdlo je sodná nebo draselná sůl vyšších mastných kyselin. Běžnou surovinou pro výrobu mýdla je živočišný lůj. Lůj se vaří v roztoku NaOH, vzniklé mýdlo se odděluje vysolováním roztokem NaCl. Mýdlo se dále upravuje pomocí parfémů a barviv. Obr. 9 Obr. 10

Použité zdroje: Obr.1 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Natural_Interaction_Olive_Oil.jpg>. Obr.2 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetable_oils,_plantaardige_oli%C3%ABn.jpg>. Obr.3 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunflower-1.JPG>. Obr.4 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olive_z03.jpg>. Obr.5 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soja_texturiert.jpg>. Obr.6 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sperm_Whale.jpg>. Obr.7 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Childhood_Obesity.JPG>. Obr.8 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thin.jpg>. Obr.9 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palmolive_soap.jpg>. Obr.10 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:E-II-R-soap.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.