Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vysvětlení pojmu a příklady Definice: Lipidy neboli tuky jsou estery glycerolu a kyselin s větším počtem uhlíků v molekule (tzv. VMK = vyšší mastné kyseliny). Příklady: Tuky, oleje, vosky. Obr. 2
Rozdělení Dle původu: rostlinné – většinou oleje (slunečnicový aj.) Obr. 3 Dle původu: rostlinné – většinou oleje (slunečnicový aj.) živočišné – spíše pevné (sádlo) Chemicky: jednoduché – např. vosky, oleje, tuky složené – např. lipoproteiny Obr. 4 – olivy
Rostlinné lipidy Většinou se získávají lisováním rozdrcených rostlinných plodů nebo semen nebo jejich vyluhováním. Příklady: olivový olej – výroba lisováním oliv, využití k přípravě pokrmů nebo farmaceutickém průmyslu slunečnicový olej – v ČR velmi často používaný řepkový olej sójový olej, aj. Obr. 5 – sója
Živočišné lipidy Většinou se získávají vytavováním (škvařením). Příklady: vepřové sádlo, hovězí lůj lanolin – tuk, který je vylučován kůží ovcí (využití v kosmetice nebo lékařství – antibakteriální účinky) vorvaňovina – je obsažena v lebeční dutině vorvaňů – pozitivně stimuluje sexuální aktivitu člověka Obr. 6
Význam v organismu Zdroj a rezerva energie – z tuků organismy získávají energii. Ochranná funkce – především před ztrátou tepla a mechanickým poškozením (např. kolem ledvin je tuková vrstva). Tzv. depotní tuk – ukládá se v lidském těle (jeho množství lze změřit). Procentuální hodnota tohoto tuku udává stupeň obezity. Obr. 7
Pojmy a problematika Ztužování tuků – zjednodušeně jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů. Žluknutí tuků (kažení) – proces, kdy na vzduchu oleje nebo tuky oxidují a vznikají nežádoucí látky. Tuk začne zapáchat a mění se jeho chuť. Anorexie a bulimie – onemocnění příjmu potravy. Obr. 8
Mýdlo a jeho výroba Mýdlo je sodná nebo draselná sůl vyšších mastných kyselin. Běžnou surovinou pro výrobu mýdla je živočišný lůj. Lůj se vaří v roztoku NaOH, vzniklé mýdlo se odděluje vysolováním roztokem NaCl. Mýdlo se dále upravuje pomocí parfémů a barviv. Obr. 9 Obr. 10
Použité zdroje: Obr.1 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Natural_Interaction_Olive_Oil.jpg>. Obr.2 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetable_oils,_plantaardige_oli%C3%ABn.jpg>. Obr.3 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sunflower-1.JPG>. Obr.4 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olive_z03.jpg>. Obr.5 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soja_texturiert.jpg>. Obr.6 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sperm_Whale.jpg>. Obr.7 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Childhood_Obesity.JPG>. Obr.8 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thin.jpg>. Obr.9 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palmolive_soap.jpg>. Obr.10 – [cit. 2010-06-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:E-II-R-soap.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.