Způsobilost k výkonu povolání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Novela zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních seminář 11. a 12. června 2008 – Palác Charitas, Praha podepsána.
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Přijímací řízení.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Celoživotní vzdělávání ve zdravotně-sociální oblasti
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Specializační vzdělávací program
Darja Hrabánková Navrátilová
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4
Terénní sociální práce
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
MASÉR kvalifikační kurz akreditovaný MZ ČR
Prohlubování vzdělávání nelékařů Seminář Ostrava Brno
Vzdělávání dětských sester
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Vzdělávání nutričních odborníků
Česká asociace adiktologů
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Legislativa.
Fakulta zdravotnických studií
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Prohlubování vzdělávání nelékařů
Vzdělávání sociálních pracovníků
Novinky ve specializačním vzdělávání
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Pracovníci ve zdravotnictví, zdravotnické vzdělávání MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství, 2.LF UK Praha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Fakulta zdravotnických studií
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních od
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Způsobilost k výkonu povolání Bilyk I, Štern P OKBH Labotec MED ÚKBLD VFN a 1. LF UK Seminář NASKL, Praha 14.4.2006

Zákon 96/2004 Sb. Název: Zákon upravuje: Zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních). Zákon upravuje: podmínky získávání způsobilosti celoživotní vzdělávání pracovníků podmínky uznávání způsobilosti pro státní příslušníky členských států EU

Zákon 96/2004 Sb. Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka má ten, kdo: má odbornou způsobilost podle tohoto zákona je zdravotně způsobilý (dle vyhlášky 470/2004 Sb.) je bezúhonný (výpis z rejstříku trestů)

Zákon 96/2004 Sb. Zákon v § 4 rozlišuje výkon povolání na: ZPBOD – zdravotnický pracovník bez odborného dohledu (§ 5-21, sestra, zdravotní laborant a pod.) ZPOS – zdravotnický pracovník bez odborného dohledu po získání odborné a specializované způsobilosti (§ 22 – 28 odborný pracovník v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků)

Zákon 96/2004 Sb. Zákon v § 4 rozlišuje výkon povolání na: ZPPOD – zdravotnický pracovník pod odborným dohledem nebo přímým vedením (§ 29 – 42, laboratorní asistent, laboratorní pracovník, sanitář) JOP – provádí činnosti, které přímo souvisejí s poskytováním zdravotní péče pod odborným dohledem nebo přímým vedením. JOP získá odbornou způsobilost k výkonu zdravotnického povolání absolvováním specializačního vzdělávání nebo akreditovaného kvalifikačního kurzu

Zákon 96/2004 Sb. Výkon povolání zdravotnického pracovníka bez odborného dohledu znamená výkon činností, ke kterým je zdravotnický pracovník způsobilý na základě indikace lékaře, zubního lékaře nebo farmaceuta a které provádí bez ohledu na přítomnost nebo dosažitelnost rady a pomoci lékaře, zubního lékaře nebo farmaceuta, pokud to zákon nebo prováděcí předpis umožňuje.

Zákon 96/2004 Sb. Prováděcím předpisem je vyhláška MZ ČR č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a JOP Samostatný výkon povolání zdravotnických nelékařských pracovníků je podmíněn vydáním osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, které vydává MZ ČR

Zákon 96/2004 Sb. Odborná způsobilost k výkonu povolání zdravotního laboranta se podle § 9 získá absolvováním: akreditovaného zdravotnického bakalářského studijního oboru pro přípravu ZL, nejméně tříletého studia v oboru diplomovaný ZL na VOŠ, akreditovaného bakalářského studijního oboru přírodovědného zaměření nebo nejméně tříletého studia v oborech přírodovědného zaměření na VOŠ a akreditovaného kvalifikačního kurzu laboratorní metody, SZŠ v oboru ZL, pokud bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději ve školním roce 2004/2005

Zákon 96/2004 Sb. Zdravotní laborant, který získal odbornou způsobilost podle bodu d), může vykonávat své povolání bez odborného dohledu až po 3 letech výkonu povolání ZL Za výkon povolání ZL se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče ve spolupráci s lékařem a odborným pracovníkem v laboratorních metodách

Zákon 96/2004 Sb. Odborná způsobilost k výkonu povolání odborného pracovníka v laboratorních metodách ... se podle § 26 získá absolvováním: akreditovaného zdravotnického magisterského studijního oboru pro přípravu odborného pracovníka v laboratorních metodách akreditovaného magisterského studijního oboru přírodovědného zaměření a akreditovaného kvalifikačního kurzu odborné zdravotnické laboratorní metody

Zákon 96/2004 Sb. Do doby získání specializované způsobilosti odborný pracovník v laboratorních metodách pracuje ve zdravotnickém zařízení pod odborným dohledem pracovníka způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu, z toho prvních 6 měsíců pod jeho přímým vedením Za výkon povolání odborného pracovníka v laboratorních metodách se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče ve spolupráci s lékařem

Zákon 96/2004 Sb. Odborná způsobilost k výkonu povolání jiného odborného pracovníka (JOP) se podle § 43 získá absolvováním: a) akreditovaného magisterského studia matematic-kého, přírodovědného, elektrotechnického zaměření b) akreditovaného bakalářského studia matematic-kého, přírodovědného, elektrotechnického zaměření c) VOŠ přírodovědného nebo elektrotechnického zaměření d) střední odborné školy ve studijním oboru biologického, chemického, elektrotechnického zaměření

Zákon 96/2004 Sb. Výkonem povolání JOP se rozumí provádění činností, které přímo souvisejí s poskytováním zdravotní péče. Činnosti vykonává JOP pod odborným dohledem nebo přímým vedením JOP získává odbornou způsobilost absolvováním: specializačního vzdělávání nebo akreditovaného kvalifikačního kurzu (§44)

Zákon 96/2004 Sb. Samostatný výkon povolání zdravotnických nelékařských pracovníků je podmíněn vydáním osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, které vydává MZ ČR Osvědčení opravňuje: k výkonu povolání bez odborného dohledu k vedení praktického vyučování ve studijních oborech a v akreditovaných kvalifikačních kurzech, ve specia- lizačním vzdělávání a v cetrifikovaných kurzech O vydání osvědčení nemohou žádat zdravotničtí pracovníci, kteří dle zákona náleží do skupiny zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem nebo přímým vedením

Zákon 96/2004 Sb. Dopady na zdravotnické pracovníky v nelékařských povoláních, kteří již jsou v praxi: získaná odborná způsobilost (dokončená příslušná škola) nebo specializovaná způsobilost (absolvování PMSS nebo speciální průpravy), umožnila do 1.4.2006 požádat MZ ČR o přiznání specializované způsobilosti podle dosavadních předpisů po dobu 2 let po nabytí účinnosti zákona, není držení osvědčení o způsobilosti k výkonu povolání bez odborného dohledu podmínkou k výkonu povolání bez odborného dohledu pokud od 1.4.2006 nelékařský zdravotnický pracovník nebude mít osvědčení, nebude způsobilý vykonávat povolání bez odborného dohledu

Zákon 96/2004 Sb. Výkon povolání pod odborným dohledem Výkon činností, ke kterým je zdravotnický pracovník nebo jiný odborný pracovník způsobilý nebo ke kterým způsobilost získává, při dosažitelnosti rady a pomoci zdravotnické-ho pracovníka způsobilého k výkonu těchto činností bez odborného dohledu a v rozsahu, který tento zdravotnický pracovník určí

Zákon 96/2004 Sb. Výkon povolání pod přímým vedením Výkon činností, ke kterým je zdravotnický pracovník způsobilý nebo ke kterým způsobilost získává, při stálé přítomnosti a podle pokynů zdravotnického pracovníka způsobilého k vý-konu těchto činností bez odborného dohledu a v rozsahu, který tento zdravotnický pracovník určí

Zákon 96/2004 Sb. Zdravotnický pracovník pod odborným dohledem nebo přímým vedením Odborná způsobilost k výkonu povolání laboratorního asistenta se podle § 30 získá absolvováním SZŠ v oboru laboratorní asistent Za výkon povolání laboratorního asistenta se považuje činnost v rámci diagnostické péče pod odborným dohledem

Zákon 96/2004 Sb. Zdravotnický pracovník pod odborným dohledem nebo přímým vedením Odborná způsobilost k výkonu povolání laboratorního pracovníka se podle § 38 získá absolvováním: studia ukončeného závěrečnou zkouškou na zdravotnické odborné škole nebo středním odborném učilišti zdravotnickém v oboru zdravotník druhého zaměření, pokud bylo studium prvního ročníku zahájeno nejpozději ve školním roce 1996/1997 akreditovaného kvalifikačního kurzu v oboru laboratorní pracovník, pokud bylo studium zahájeno nejpozději v roce 2004 Za výkon povolání laboratorního pracovníka se považuje činnost v rámci diagnostické péče pod odborným dohledem

Zákon 96/2004 Sb. Zdravotnický pracovník pod odborným dohledem nebo přímým vedením Odborná způsobilost k výkonu povolání sanitáře se podle § 42 získá absolvováním: akreditovaného kvalifikačního kurzu v oboru sanitář pro laboratoř a transfuzní oddělení části studia na středních nebo vyšších zdravotnických školách nebo v akreditovaných studijních programech uskutečňovaných vysokými školami a to absolvováním 2 – 3 semestrů, resp. tří ročníků SZŠ. Za výkon povolání sanitáře se považuje pomocná činnost v rámci poskytování zdravotní péče pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka způsobilého k výkonu povolání bez odborného dohledu

Zákon 96/2004 Sb. Akreditace a akreditované zařízení Vzdělávací program uskutečňuje akreditované zařízení. Tím může být zdravotnické zařízení, jiná právnická nebo fyzická osoba, kterým ministerstvo udělilo akreditaci. Udělením akreditace se získá oprávnění k uskutečňování vzdělávacího programu nebo jeho části schváleného ministerstvem, který je zveřejněn ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví, pro obor specializačního vzdělávání certifikovaný kurz nebo akreditovaný kvalifikační kurz

Zákon 96/2004 Sb. Celoživotní vzdělávání Celoživotním vzděláváním se rozumí průběžné obnovování, zvyšování, prohlubování a doplňování vědomostí, dovedností a způsobilosti zdravotnických pracovníků a JOB v příslušném oboru v souladu s rozvojem oboru a nejnovějšími vědeckými poznatky Celoživotní vzdělávání je povinné pro všechny zdravotnické pracovníky a jiné odborné pracovníky

Zákon 96/2004 Sb. Formy celoživotní vzdělávání jsou: specializační vzdělávání navazující na získanou odbornou způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka certifikované kurzy inovační kurzy odborné stáže v akreditovaných zařízeních účast na školicích akcích, odborných konferencích, kongresech nebo sympoziích publikační, pedagogická a vědecko-výzkumná činnost nebo samostatné studium odborné literatury

Zákon 96/2004 Sb. Vedoucí funkci při vedení nelékařských zdravotnických povolání ve zdravotnickém zařízení může vykonávat pouze zdravotnický pracovník, který získal osvědčení podle tohoto zákona a má vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání se zamě- řením odpovídajícím příslušné vedoucí funkci a 5 let výkonu zdravotnického povolání, z toho alespoň 2 roky v úseku činnosti, v němž má být vedoucí funkce vykonávána nebo specializovanou způsobilost v oboru specializace odpovídající příslušné vedoucí funkci a 5 let výkonu zdravotnického povolání, z toho alespoň 2 roky v úseku činnosti, v němž má být vedoucí funkce vykonávána

Děkujeme za pozornost a přejeme úspěšnou orientaci v zákonných ustanoveních